Bezdomovci čítajú kruté odkazy o sebe. Zmenia stereotypné zmýšľanie?

Smrdia, otravujú nám život, môžu si za to sami! Spoznávate tieto slová? Pravdou je, že aj na Slovensku ich čoraz viac ľudí zvykne používať v súvislosti s bezdomovcami.

01.04.2015 14:42
Záber na bezdomovkyňu Cheryl v spote Raising... Foto:
Záber na bezdomovkyňu Cheryl v spote Raising the Roof.
debata (21)

Ale nikdy by sme nemali zabudnúť na jednu vec – nič nie je čiernobiele. A mnoho ľudí bez domova prežíva ťažký osud, ktorý zmeniť vôbec nie je jednoduché. Kampaň kanadskej organizácie Raising the roof, ktorá sa v polovici marca objavila na internete, sa snaží upozorniť na problém negatívneho vnímania bezdomovcov a vyzýva k tomu, aby sme boli ľudskejší, ohľaduplnejší a pozornejší. Spôsob, akým to spravilo krátke video, vás možno donúti zamyslieť sa.

V spote Raising the roof dostalo priestor niekoľko ľudí bez domova, ktorí čítajú z internetu kruté, úrážlivé a často nenávistné odkazy na tému bezdomovectva. „Možno keby sa bezdomovci o seba starali, vyzerali krajšie, tak by sme aj pomáhali. Nepomáham žltým zubom,“ znie jeden z odkazov, ktorý číta muž menom Kubby – žijúci na ulici 47 rokov.

Ďalší znie ešte hrozivejšie. Číta ho Melissa – matka s dieťaťom v krízovom centre. „Keď som nedávno sedela v kaviarni, pila som latté, zbadala som na ulici bezdomovca. Prišlo mi na vracanie. Vráť sa na svoju stranu mosta,“ znel nechutný odkaz. A azda najsmutnejšie vyznievajú slová Cheryl, ktorá je na ulici sedem rokov. „Ak je domov miestom, kde je srdce, tak potom bezdomovci srdce nemajú,“ prečíta so slzami v očiach.

Toto krátke video má podľa zástupcova organizácie ukázať, že veci v zmýšľaní ľudí voči bezdomovcom by sa mali zmeniť. Zároveň tiež upozorňuje na veľmi negatívny jav spojený s nástupom sociálnych médií – nekontrolované urážanie a šikanu prostredníctvom internetových odkazov a vyjadrení, ktoré s nástupom Facebooku, Twitteru či Instagramu dostávajú obrovský priestor.

Ľudia pre ľudí (HumansForHumans)- tak znie hashtag, pomocou ktorého chcú zástupcovia organizácie rozšíriť video práve na sociálne médiá a vyvolať diskusiu o zmene stereotypného vnímania ľudí, ktorí sa ocitli na ulici. Či už v otázke postojov, ale aj pomoci ľuďom, ktorí sú v núdzi.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovec #video #Bezdomovectvo #Raising the Roof #HumansForHumans