Čína zostaví čiernu listinu nedisciplinovaných turistov

Čína vytvorí "čiernu listinu" turistov, ktorí sa v zahraničí správajú zle. Informovali o tom čínske médiá. Vznik zoznamu je reakciou na rastúci počet prípadov, keď Číňania v zahraničí urobili hanbu, ktorá prenikla do miestnych aj svetových médií.

13.04.2015 09:03
debata (1)

Databázu cestovateľov, ktorí sa v cudzine niečoho podobného dopustili, bude spravovať čínsky Národný turistický úrad (NTA). Mená nedisciplinovaných má odovzdávať polícii, colníkom a dokonca aj bankám. Zodpovedné úrady informujú dotknutých, že boli na zoznam umiestnení a odporučí im „nápravné opatrenia s cieľom zmierniť vzniknuté škody a negatívny dopad svojho správania“, uviedol NTA bez ďalších podrobností.

Na zoznam môže turistov dostať napríklad „nespoločenské správanie v dopravných prostriedkoch, ničenie súkromného či verejného majetku, nerešpektovanie miestnych zvykov, ničenie historických pamiatok alebo zapojenie sa do gamblerských či pornografických aktivít“, spresnila oficiálna tlačová agentúra Nová Čína. Na čiernej listine previnilcovi zostanú dva roky.

Rýchly rast čínskej ekonomiky počas posledných desiatich rokov rozšíril rady príslušníkov strednej triedy, ktorí dychtia po návšteve cudziny. Vlani čínski cestovatelia podľa oficiálnych údajov vyrazili na 100 miliónov zahraničných ciest, medzi ktoré sa počítajú aj výlety do Hongkongu, Macaa či na Taiwan.

Ako rastie počet Číňanov cestujúcich do zahraničia, stúpa aj počet zahanbujúcich prípadov ich nevhodného správania. V Thajsku napríklad čínski turisti rozčúlili miestnych obyvateľov, keď si na letisku sušili spodnú bielizeň, vyprázdňovali sa na verejnosti a v chráme kopali do zvonu.

Pozornosť médií vyvolali prípady rozzúreného vyčíňania Číňanov v lietadlách vrátane jedného, ​​ktorý počas letu otváral núdzové dvere, či ženy, ktorá na palubný personál chrstla horúce rezance. V roku 2013 vyvolal rozruch prípad Číňana, ktorý na jednu z egyptských pamiatok napísal svoje meno.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Čína #zoznam #nevhodné správanie