Čína si teraz váži bojovníkov proti Japonsku

Ceng Chuej, teraz už v kolieskovom kresle, ale so všetkými svojimi vojenskými vyznamenaniami na hrudi, zažíva v komunistickej Číne pocty za to, že bojoval proti Japoncom. Kým sa však stal hrdinom v kontexte nových protijaponských nálad, bol vylúčený zo spoločnosti, pretože pochádzal z tábora nacionalistov, napísala agentúra AFP.

20.04.2015 10:30
Čína, hra, Číňania Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tento bývalý vojak, ktorý má 101 rokov, vypočítava bitky, na ktorých sa v 40. rokoch minulého storočia proti cisárskej armáde vyslanej Tokiom zúčastnil. Ceng Chuej po bojoch neutiekol na Taiwan s Čakajškom, ale bol prenasledovaný za vlády Mao Ce-tunga. Časy sa zmenili a zdá sa, že dnes je bývalým bojovníkom, ako je on, všetko odpustené. Pekinský režim ich oslavuje v mene posvätnej jednoty, ktorú utvára proti novým japonským „reakcionárom“.

Ceng Chuej má vyznamenanie „hrdina vojny odporu proti japonskej okupácii“. Jeho byt zdobí zástava so zlatými strapcami, na ktorej je vyzdvihovaný ako „pilier národa“. Rozmaznáva ho jedno miestne vlasteneckej združenie, ktoré mu dodáva mlieko a malé koláčiky, ktoré môže ľahko žuť. Vojna však bola pre tohto bývalého vojaka a jeho rodinu dlho tabu. „Môj otec bol členom Kuomintangu. Pre represie sa o svojich bitkách príliš neodvažoval hovoriť. A my deti sme sa tiež neodvážili sa na to pýtať,“ hovorí jeho šesťdesiattriročný syn Ceng Lung-Siang.

Počas druhej svetovej vojny Japonsko kontrolovalo časť severnej a strednej Číny, ako aj pobrežie od Mandžuska po Indočínu. Čínska republika sa stiahla do vnútrozemia a Čankajšek a nacionalisti urobili svojou metropolou Čchung-čching. Za tejto situácie nadobudla strategický význam provincia Jün-nan, ktorá ležala na jedinej línii, cez ktorú mohli byť Čankajškove oddiely zásobované, keď sa v roku 1941 stali súčasťou spojeneckého tábora. Na čínskej strane sa na bojiskách vyznamenali predovšetkým Čankajškovi vojaci. „Kuomintang skutočne bojoval, zatiaľ čo komunisti viedli partizánsku vojnu,“ usudzuje bývalý vojak Siang Süe-Jun.

Komunistický režim, majster v prepisovanie histórie, neskôr zatemňoval úlohu, akú hrala nacionalistická armáda a Čankajšek, ktorý zomrel v roku 1975. Podľa Mao Ce-tunga stáli komunistickí bojovníci proti línii nepriateľa, zatiaľ čo Čankajšek sa uchýlil do hôr, odkiaľ zostúpil až koncom vojny, aby „žal ovocie víťazstva“. V posledných rokoch však propaganda otočila: .,Nespomína sa zúrivý boj, ktorý komunistická strana viedla v rokoch 1927 až 1937 a potom hlavne v rokoch 1946 až 1949 proti Čankajškovi, aby nastolila svoju diktatúru v krajine," hovorí francúzsky sinológ Jean-Pierre Cabestan.

Priaznivé ovzdušie obklopujúce teraz Kuomintang sa prejavuje na Národnom pamätníku mučeníkov v meste Tcheng-Čchung. Malé náhrobné kamene tisícov vojakov Kuomintangu tu sú starostlivo udržiavané. „Tcheng-Čchung oslobodili jednotky Kuomintangu. Komunisti prispeli len menšou mierou,“ hovorí miestna sprievodkyňa Jang Šuang-ťiao. V priľahlom múzeu sú vystavené fotografie Čankajška vrátane onej slávnej s prípitkom s Mao Ce-tungom. Táto inštitúcia slúži aj protijaponskej propagande, keď Peking obviňuje Tokio, že odmieta pripustiť zverstvá páchané japonskou armádou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #čínski komunisti #história #bojovníci