Vietnamskí komunisti vyhrali pred 40 rokmi vojnu, ale komunizmus nemajú

Komunistická strana Vietnamu vládne krajine železnou päsťou aj štyridsať rokov po tom, čo Vietnamci vyhrali vojnu. Od chvíle, keď 30. apríla pred 40 rokmi padol vtedajší Saigon do rúk komunistických vojakov, musel vietnamský autoritársky socialistický režim prekonať veľa prekážok.

30.04.2015 06:00
Vietnam, vietnamská vojna Foto: ,
Motorkári v Hočiminovom Meste (niekdajšom Saigone) pod posterom, ktorý pripomína 40. výročie ukončenia vojny a zjednotenia krajiny.
debata (125)

Vietnam sa zmenil z roztrieštenej spoločnosti sužovanej biedou a nedostatkom jedla ku krajine so stredne vysokými príjmami, ktorá je členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Aj napriek tomu kritici režimu hovoria, že v krajine vládne kapitalizmus, ale s prebujnelou korupciou aj rastúcou nerovnosťou obyvateľov, a mnohí mienia, že pred 40 rokmi to bolo „prázdne“ víťazstvo, píše agentúra AFP.

Výročie víťazstva slávia vodcovia komunistickej strany v Hočiminovom Meste, na ktoré bol Saigon premenovaný, mohutnou vojenskou prehliadkou.

Vyznamenania svietia na uniforme vietnamského... Foto: SITA, Dita Alangkara
Vietnam War Anniversary Vyznamenania svietia na uniforme vietnamského veterána Nguyena Van Tapa, ktorý bol pred 40 rokmi v čase rozhodujúceho útoku na prezidentský palác v juhovietnamskom Saigone veliteľom tanku.

Pád Saigonu prinútil juh Vietnamu podporovaný Spojenými štátmi ku kapitulácii vedúcej ku znovuzjednoteniu krajiny pod komunistickou vládou. Vojna si vyžiadala milióny vietnamských obetí a padlo aj 58-tisíc amerických vojakov, ktorí tam mali zastaviť postup komunistov.

Strana v stave ideologického bankrotu

Kritici však uvádzajú, že víťazná komunistická strana je teraz v stave ideologického bankrotu. Štát opúšťa sny svojho „prezidenta-zakladateľa“ Ho Či Mina o spoločenskej rovnosti, a zavádza čím ďalej tým prísnejšiu kontrolu neustále kritickejšej verejnosti.

„Toto nie je komunistická krajina,“ povedal AFP právnik a vládny kritik Le Cong Dinh, ktorý od roku 2010 zostáva v domácom väzení po tom, čo ho odsúdili za podvratnú činnosť. „Dostali sa k moci tým, že prijali socializmus, komunizmus, marxizmus-leninizmus. Preto sa v tejto ideológii snažia pokračovať. Ale to, čo vidíme vo vietnamských uliciach, je kapitalizmus, nie komunizmus,“ dodal.

Vietnamka sedí v tieni americkej stíhačky,... Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
vietnamská vojna Vietnamka sedí v tieni americkej stíhačky, ktorú Američania používali v čase vietnamskej vojny. Lietadlo je súčasťou múzea v Hočiminovom Meste.

Stranícki stúpenci ospevujú prínos trhových reforiem z konca 80. rokov minulého storočia – impozantný rast ekonomiky, prílev zahraničných investícií a zníženie biedy. Kritici naopak hovoria o celej škále nešvárov vrátane rastúcej nerovnosti príjmov, pozemkových sporov a korupčných škandálov, do ktorých sú zapletení stranícki predstavitelia.

Obyvatelia Juhu ako bábky

Tí, ktorí prežili vojnu a povojnové obdobie, navyše poukazujú na to, že síce došlo k zjednoteniu v zmysle politickej kontroly a vlády krajiny, ale nie k psychologickej a ideologickej integrácii medzi komunistickými víťazmi a obyvateľmi juhu – často označovanými termínom „Nguy“ (bábky).

Krátko potom, čo sa Juh vzdal, utiekli státisíce obyvateľov Južného Vietnamu na chatrných plavidlách do zahraničia a vytvorili vietnamskú diaspóru, čo je približne 4,5 milióna ľudí. Tá zostáva voči Hanoju značne kritická a dodnes, keď niektorý z vietnamských straníckych predstaviteľov navštívi Spojené štáty, stretne sa s protestujúcimi, ktorí mávajú vlajkou Južného Vietnamu.

Posledný Južan opustil tábor v toku 1992

Historici uvádzajú, že až 200-tisíc obyvateľov Juhu, ktorí v krajine zostali, skončilo v takzvaných prevýchovných táboroch, odkiaľ posledného z nich prepustili v roku 1992. Kvôli prísnej vládnej kontrole médií a vzdelávacieho systému však mnoho obyvateľov Vietnamu netuší, v akom rozsahu prebiehala povojnová perzekúcie porazených.

Vláda však existenciu podobných táborov aj akúkoľvek perzekúciu popiera. „Nedošlo k žiadnej diskriminácii či neľudským aktivitám voči ľuďom zo starého režimu,“ povedal AFP Vu Hong Nam, vedúci národného výboru komunistickej strany pre Vietnamcov usídlených v zahraničí. „Len malá hŕstka tých, ktorí sa z krajiny vysťahovali, s vládou nesúhlasia,“ dodal.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #vietnamskí komunisti #Saigon #vietnamská vojna #Hočiminovo Mesto