Dizajnérka na bicykli. S hlavou plnou úžasných nápadov

V rámci seriálu Úspešní Slováci vám prinášame príbeh o Barbore Tobolovej (32), dizajnérke zo Žiliny, ktorá tento rok na Taiwane získala cenu za koncept mestského skladacieho bicykla.

16.05.2015 06:00
Barbora Tobolová, bicykel Foto: ,
Barbora Tobolová na svojom skladacom bicykli v Žiline.
debata (4)

Na stretnutie sa doviezla na bicykli, ktorý sama navrhla a asistovala pri jeho výrobe. Malý mestský skladací bicykel, ktorý má s tou z minulosti známou „eskou“ spoločné asi len toľko, že ho pri skladaní akoby zlomíte na polovicu.

Prvky, tvar a konštrukcia sú odlišné. Inak sa dá celkom šikovne zložiť do väčšieho balíčka a ľahko uskladniť napríklad v kancelárii. Žilinčanka Barbora Tobolová za koncepty bicyklov na dizajnérskych súťažiach vo svete získala už niekoľko ocenení. Úspešná bola aj tento rok na súťaži na Taiwane.

„Taipei International Cycle Show, jedna z najväčších svetových výstav bicyklov na Taiwane, organizuje každoročne súťaž IBDC – International Bicycle Design Competition pre firmy a jednotlivcov v nových návrhoch bicyklových konštrukcií a dizajnov bicyklov,“ načrtne podrobnosti o súťaži Žilinčanka.

Za projekt mestského bicykla jej udelili cenu Merit Award. Bola jedinou Slovenkou medzi devätnástkou ocenených dizajnérov, inak sa do súťaže zapojilo vyše 330 ľudí. Porota ocenila v jej návrhu mestského bicykla skladací systém.

Na snímke Barbora Tobolová. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Barbora Tobolová, skladací bicykel Na snímke Barbora Tobolová.

Bicyklom sa profesionálne venuje od vysokej školy. Na Slovenskej technickej univerzite, na fakulte architektúry, študovala priemyselný dizajn, so zameraním na mestskú jednostopovú dopravu. O mestských bicykloch písala diplomovú a spracovala aj doktorandskú prácu.

Rozhodla sa školské projekty posunúť do reality. „Mojím cieľom je ponúknuť originálne slovenské bicykle, ktoré sa suverénne začlenia do mestského prostredia, sú ľahko skladovateľné a používateľsky dokonale komfortné,“ vyznáva sa na svojej webovej stránke dizajnérka.

Malý, kompaktný, ľahko uskladniteľný, umožňujúci rýchle presuny. Dobrý partner pre každodennú jazdu mestom. Taký je model mestského bicykla do rýchleho mestského životného štýlu. Barbora Tobolová nechce, aby jej projekty zostávali iba na papieri. Na jej stránke nájdete množstvo návrhov, kresieb, modelov, konceptov. Ale aj konkrétne výrobky.

Prvé tri bicykle si už dala vyrobiť. Vraví, že to bola mravčia robota. Hodiny strávila za počítačom, tvorila, kreslila a potom zháňala súčiastky, komponenty, pred samotným zváraním kostry dolaďovala detaily, aby bolo všetko tip-top. „V súčasnosti začínam svoje návrhy realizovať, mám veľmi veľa konceptov navrhnutých, nakreslených. Určite by som bola rada, keby sa vyrábali, to je cieľ,“ hovorí.

Barbora Tobolová (vľavo) získala za koncept... Foto: Archív Barbory Tobolovej
Barbora Tobolová, rozhovor Barbora Tobolová (vľavo) získala za koncept mestského skladacieho bicykla cenu na Taiwane.

Bicykel, na ktorom sa vozí po Žiline, je v kombinácii farieb bielej, červenej a čiernej. Nebojí sa farieb a netypických tvarov. Malé kolesá, zvláštna kostra, výškovo nastaviteľné riadidlá, nad ktorými sa nemusíte vôbec krčiť. Barbora počas jazdy púta svojím ,vozidlom' pozornosť okoloidúcich, bicykel sa im páči, na farebne veselý bicykel reagujú pozitívne. Prekvapuje ich, keď im povie, že je jej dielom.

Hybridné nápady, pranie a bicyklovanie v jednom

Barbora momentálne pracuje na projekte BiWa, bicycle washing machine. Bicykel kombinovaný s práčkou. Využijete ho napríklad, keď odchádzate z fitnescentra a kým prídete domov, máte pri cvičení spotené oblečenie už vypraté.

Barborin projekt je o tom, že zadné klasické bicyklové koleso nahradí odnímateľný prací bubon, kde sa vloží špinavá bielizeň, pridá sa voda a prací prostriedok. V ňom si majiteľ bicykla prejdením určitých kilometrov operie aj odstredí bielizeň. „Už mám návrhy, teraz robím výkresy na bubon,“ hovorí dizajnérka.

Kým bicykel, na ktorom momentálne jazdí, má kolesá veľké 16 palcov, práčkový bicykel ich bude musieť mať väčšie. „Zhruba 20-palcové kolesá, aby sa tam zmestilo viacej vecí. Nemali by však byť príliš veľké. Keby boli kolesá ako napríklad pri horskom bicykli, tak by to už bolo náročnejšie na utiahnutie či odtlmenie,“ mieni.

Dizajnérka uvažuje aj nad bicyklom kombinovaným... Foto: Archív Barbory Tobolovej
bicykel ako práčka Dizajnérka uvažuje aj nad bicyklom kombinovaným s práčkou.

V portfóliu má aj podobný model, ako sa už vyrába v Číne – solárny bicykel. „Navrhla som bicykle, kde je solárny panel, aby sme si mohli dobíjať telefóny, notebook a podobne,“ opisuje. Rada hľadá pre veci aj inú pridanú hodnotu, ktorá ich odlíši od podobných modelov. „Bicykel sa všeobecne používa na bicyklovanie, no a ja sa snažím do bicyklovania pridať aj inú funkciu. Tak aby bol bicykel svojmu používateľovi osožný aj ináč, ako len na premiestňovanie z bodu A do bodu B,“ uzatvára Tobolová.

Barbora je súťaživý typ

Súťaže, pri ktorých dizajnéri navrhujú konštrukcie a bicykle, nie sú jediné, na ktorých sa Barbora zúčastnila. „Vždy som bola súťaživý typ a posielala som svoje práce do dizajnérskych súťaží,“ priznáva. Do medzinárodných súťaží sa zapája od roku 2005. Rada skúma, hľadá a navrhuje nové riešenia a súťaže jej predstavy akoby testovali. Tiež ju motivujú a posúvajú ďalej.

Veď koho by nepotešilo, keby bol taký úspešný, že v medzinárodnej súťaži získal tretie miesto a jeho model začne sériovo vyrábať spoločnosť v Nemecku. To bol aj Barborin prípad, keď v roku 2006 získala tretie miesto v súťaži na darčekový predmet. A jej súťažný model sa dostal do výroby. Farebné hodinky na kancelársky stôl v tvare guľôčky, s teplomerom a vlhkomerom.

Barbora navrhuje veci, dizajnové kúsky, doplnky do domácností, kancelárií, návrhy interiérov. A okrem toho má hlavu plnú nápadov, rôznych konceptov. Je ich veľa, sú viacúčelové, mobilné. S ohľadom na životné prostredie či so sociálnym posolstvom. Napríklad dobíjačka elektrickej energie, ktorá získava energiu z machu alebo rias. Alebo vozík pre bezdomovcov. Cez deň na ňom môžu voziť svoje veci, alebo papier či šrot do zberu a na noc si ho rozložia ako posteľ. Či mobilná kuchyňa pre tretí svet, takisto polyfunkčná a jednoducho použiteľná pre ľudí v núdzi.

Barbora získala za koncept mestského... Foto: Archív Barbory Tobolovej
Barbora Tobolová, skladací bicykel, ocenenie Barbora získala za koncept mestského skladacieho bicykla cenu na Taiwane.

Inšpirácia pri včelách

Barboru Tobolovú zaujali včely. Priemyselná dizajnérka a včelárstvo? Možno sa to zdá na prvý pohľad pre mladú ženu z mesta netradičná záľuba. Barbora chová včelie roje aj preto, aby zachovala včelársku tradíciu v rodine po svojom starom otcovi. „Môj starký včeláril a ja v tom pokračujem. Baví ma to. Včely sú veľmi múdre, dá sa od nich učiť aj inšpirovať,“ hovorí vyštudovaná priemyselná dizajnérka.

Aj pre svoju záľubu má dizajnérske nápady. Jej včielky zrejme čoskoro dostanú nové úle. Iné ako klasické a dobre známe farebné drevené včelie domčeky. Tie Barborine budú moderne a dizajnérsky zaujímavo riešené, tvarovo netradičné, ale stále so zachovaním funkčného a praktického využitia. „Včelie úle budú sochársky inak poňaté, dizajnovo odlíšené od klasických. Už mám návrhy so skosenými hranami ako diamant. Čoskoro ich ideme vyrobiť,“ dodáva Barbora Tobolová.

V máji majú prednosť bicykle

Článok o dizajnérke bicyklov prináša denník Pravda v mesiaci, počas ktorého by sa v našich uliciach malo objavovať viacej cyklistov. Nielen tých, čo chcú športovať alebo si zajazdiť len tak rekreačne, ale aj tých, čo sa na bicykli vezú do zamestnania. Počas tohto mesiaca sa 55 samospráv, 916 tímov a 2¤861 súťažiacich prihlásilo do celonárodného projektu Do práce na bicykli.

Kampaň na podporu nemotorovej dopravy v mestách sa po prvý raz uskutočnila v roku 2012 v Banskej Bystrici, od vlaňajška má celoslovenský rozmer. Minulý rok súťažiaci najazdili spolu takmer 200-tisíc kilometrov, čím znížili počet CO2 v ovzduší slovenských miest takmer o 50-tisíc kilogramov.

Súťaž bude trvať od 1. mája do 31. mája 2015. „Vďaka aktivistom zo združení Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica, Turčianska bicyklová skupina z Martina a Prešovská bicyklová skupina Kostitras bola vytvorená webová stránka www.dopracenabicykli.eu s jednotným spôsobom registrácie miest do súťaže, prihlasovaním sa tímov a jednotlivcov, ako aj evidencie kilometrov a počtu uskutočnených jázd každým účastníkom súťaže,“ konštatoval národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy Peter Klučka.

Propagácia bicyklovania a rozvoj bezpečnej cyklistickej infraštruktúry môžu pomôcť tomu, aby sa tento druh dopravy dostával do popredia aj v našich mestách. „Bicyklovanie je efektný spôsob dopravy s maximálnym ohľadom na životné prostredie. Ideálne riešenie, ako dopravu spojiť so zdravým životným štýlom,“ myslí si o propagovaní cyklistiky ako verejnej mestskej dopravy dizajnérka bicyklov Barbora Tobolová.

(jal)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykle #Úspešní Slováci #slovenskí dizajnéri #Barbora Tobolová