Brada alebo bičovanie je jediná voľba mužov v Islamskom štáte

Iračan Lajs Ahmad sa s úzkosťou pozoruje v zrkadle. Vyzerá to, že mu brada len tak nenarastie, čo bude znamenať problémy s radikálmi z Islamského štátu (IS).

02.06.2015 07:00
Moslim Foto:
Počnúc 1. júnom musia mať všetci muži v Islamskom štáte bradu.
debata (5)

Tí totiž v irackom Mósule kontrolujú každodenný život a vydávajú nariadenia týkajúce sa všetkého možného. Príslušníci IS už niekoľko týždňov šíria brožúru s novými pravidlami a jedno z nich hovorí, že počnúc 1. júnom musia mať všetci muži bradu. Holenie sa zakazuje.

„Fúzy mi rastú príliš pomaly. Mám strach, pretože oni si s každým, kto ich neposlúchne, vybavujú účty násilím. Pracujem v pekárni a denne musím prejsť oblasťou, v ktorej hliadkuje IS,“ lamentuje osemnásťročný Iračan, ktorý sa ako väčšina opýtaných ľudí v Mósule zdráha povedať svoje meno.

Mósul je najdôležitejším z irackých miest, ktoré bojovníci IS od minulého roku obsadili. Civilisti, ktorí v ňom ešte sú, teraz nemôžu odísť bez povolenia IS a musia dodržať lehotu pre pobyt mimo mesta. Pokiaľ neuposlúchnu, ich dom alebo auto môžu zabaviť. Radikáli si z Mósulu urobili laboratórium svojich zámerov, ktoré hodlajú zaviesť na celom vydobytom území. Rozhodujú doslova o všetkom – o školských osnovách, otváracej dobe obchodov, ale tiež o tom, ako sa majú ľudia obliekať a strihať.

„Holič, ktorý holí mužov alebo im upravuje bradu, sa dopúšťa hriechu. Naši bratia z islamskej polície vydali zákaz holenia brady a tí, ktorí sa ním nebudú riadiť, budú zatknutí,“ stojí podľa agentúry AFP v brožúre určenej občanom.

Tridsaťročný taxikár Názim Alí si nikdy bradu narásť nenechával. Dokonca ani fúzy, pretože trpí svrbením kože. Obstaral si preto pre náboženskú políciu lekárske potvrdenie, ale márne. „Je im to jedno, jeden z nich mi povedal, že ak sa budem holiť, tak nech radšej nevychádzam von. Takže aby som uživil rodinu, musím si vybrať medzi zdravotnými problémami alebo zbičovaním,“ povedal Alí.

Radikálne hnutie Taliban v Afganistane kedysi zaviedlo špeciálne hliadky, ktoré sledovali mužov. Tí, ktorí mali zastrihnuté brady alebo boli oholení, potom strávili aj týždeň vo väzení.

Profesorka, ktorá sa predstavila len ako umm Muhammadová, tvrdí, že nariadenia vydávané islamistami v Mósule nemajú s náboženstvom nič spoločné. „Chcú z nás urobiť ľudské štíty. Ako sa blíži vojenská operácia na oslobodenie Mósulu, potrebujú mať možnosť zaniknúť medzi ostatnými obyvateľmi,“ tvrdí profesorka.

Jeden z členov irackých bezpečnostných síl, ktorý nebol medzi tými, ktorí z mesta pred bojovníkmi IS utiekli, hovorí, že islamisti sa držia už niekoľko mesiacov v pozadí. „Stále častejšie napríklad jazdia v obyčajných autách, zbavili sa tých vojenských a nevozia ani svoje vlajky. Ten zákon o brade s tým súvisí – chcú sa stratiť medzi civilistami,“ povedal bývalý policajt.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát #islamskí radikáli