Waterloo 200 rokov od porážky Napoleona očakáva turistický nápor

Belgické mestečko Waterloo sa horúčkovito pripravuje na veľké oslavy, ktorými si o niekoľko dní pripomenie dvojsté výročie jednej z najslávnejších bitiek histórie.

03.06.2015 14:05
Waterloo, Napoleon, lego Foto: ,
Obraz Napoleona na koni je vytvorený z tisícok kociek lega. Obraz je súčasťou výstavy vo Waterloo venovanej 200. výročiu historickej bitky.
debata (1)

Miestni dúfajú, že si ľudia Waterloo konečne prestanú pliesť s londýnskou stanicou či s albumom švédskej skupiny ABBA. Mestečko s 30 000 obyvateľmi sa 200 rokov po tom, čo získalo svetovú slávu, stalo elegantným predmestím 25 kilometrov vzdialeného Bruselu.

Pri príležitosti výročia bitky z 18. júna 1815 výklady obchodov naplnili dvojrohé klobúky, cisári na bielom koni a vojaci Napoleonovej gardy.

„Bývam vo Waterloo už viac ako 50 rokov a Napoleonov príbeh poznám veľmi dlho,“ hovorí dôchodca Antoine Delsemme. „Priťahuje to ľudí, naša obec je preto na prospech mnohých našincov, najmä obchodníkov, známa,“ citovala ho agentúra AFP.

V histórii zostalo zapísané Waterloo, kde vojvoda z Wellingtonu, veliteľ vojsk koalície európskych panovníkov proti Napoleonovi, zriadil svoj generálny štáb. Hlavné boje sa však pamätného júnového dňa roku 1815 odohrávali na území okolitých obcí.

Snímka modelu bojiska bitky pri Waterloo s... Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
Waterloo, Napoleon Snímka modelu bojiska bitky pri Waterloo s detailom na britské delá a vojakov. Autorom modelu s rozlohou 40 metrov štvorcových je nadšenec z mesta Waterloo Willy Smout.

Musíte teda zamieriť o niekoľko kilometrov smerom na juh, na planinu Mont-Saint-Jean, aby sme mohli sledovať posledné prípravy na udalosť, ktorá by mala prilákať na 200 000 ľudí, z toho štvrtinu cudzincov.

Miestom pre zvukové a svetelné predstavenie nazvané Inferno, ktoré sa uskutoční 18. júna, a pre dve rekonštrukcie bitky, plánované na 19. a 20. júna, je široké pole v tvare misy s vysokými stromami. Už niekoľko týždňov tu robotníci stavajú oceľové stupne o kapacite 50 000 miest.

Pole susedí s pahorkom, odkiaľ Wellington riadil boje anglických jednotiek. Neďaleko sú doteraz existujúce hospodárstva Hougoumont a Haie-Sainte a lokalita La Belle-Alliance, dejisko zúrivých bojov, ktoré sa stali legendárnymi.

Práve v La Belle-Alliance si Wellington po víťazstve potriasol rukou so svojím pruským spojencom, poľným maršalom Gebhardom Leberechtom von Blücherom, zatiaľ čo sa Napoleon sťahoval k Parížu, definitívne porazený po tom, čo stroskotal útok jeho gardy na anglické pozície. Na oboch veľkých rekonštrukciách bitky sa zúčastní vyše 5 000 nadšencov v dobových uniformách z 52 krajín, ďalej 360 koní a stovka diel. Akcia pripomenie bitku, po ktorej po asi desiatich hodinách zostalo na bojisku 45 000 padlých a zranených.

Miesto bitky, ktoré bolo desiatky rokov ponechané ladom, bolo s blížiacim sa výročím pripravované na príliv turistov. „Je potrebné, aby aj po oslavách zostalo bojové pole miestom, kadiaľ budú do Valónska smerovať prúdy turistov,“ hovorí starostka Waterloo Florence Reuterová. Valónsko je frankofónnej časťou Belgicka a turisti ho navštevujú menej než Flámsko.

Slávny Lev z liatiny, vztýčený na vrchole umelého pahorku postaveného v roku 1826 na bojovom poli, hľadí stále s vyzývavo otvorenou tlamou smerom k Parížu. Niektoré neskôr postavené budovy však strhli, aby lokalita znovu získala svoj pôvodný vzhľad.

V podzemí otvorili úplne nový Pamätník 1815, ktorý oživuje veľa technických vymožeností, najmä animované obrazy a 3D filmy. Turisti sa tu môžu úplne ponoriť do pekla bojov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Napoleon #Waterloo #bitka pri Waterloo