Študentky v Izraeli sa búria, nesmú nosiť šortky

Študentky izraelských stredných škôl sa búria proti diskriminácii. V teple, ktoré teraz v krajine panuje, chcú nosiť krátke nohavice rovnako ako chlapci. Na sociálnych sieťach koluje dievčenská výzva udeliť "školám lekciu z rovnosti" a 16. júna sa zúčastniť v Jeruzaleme na demonštrácii pred parlamentom.

05.06.2015 11:55
debata (5)

V Izraeli teplota v posledných dňoch dosahuje až 45 stupňov Celzia a dievčatám sa nepáči tvrdý odpor učiteľov proti tomu, aby aj ony mohli nosiť krátke nohavice ako ich spolužiaci. Sťažujú sa na to, že profesori ospravedlňujú tento zákaz nutnosťou chrániť ich pred pohľadmi mužov. Aký veľký rozsah vzbura nadobudne, ešte nie je jasné. Téma je však natoľko vážna, že na ňu upozornil aj izraelský denník Haarec a začali sa ňou zaoberať aj poslanci. „Dievčatám sa hovorí, že nemôžu chodiť v krátkych nohaviciach, pretože sa na nás pozerajú. Sme obeťami a sme to my, kto sa ocitol na lavici obžalovaných,“ posťažovala si jedna štrnásťročná dievčina, ktorú citoval Haarec. Podľa denníka študentkám, ktoré sa rozhodnú zákaz nerešpektovať, hrozí nepripustenie ku skúškam, zhabanie mobilného telefónu a predvolanie rodičov do školy.

Rozhnevané študentky zaslali otvorený list ministrovi školstva Naftalimu Bennettovi, ktorý je predsedom strany Židovský domov. „Uvádza sa, že veľa dievčat je v školách diskriminovaných v súvislosti s obliekaním,“ sťažujú sa autorky listu. „Máme školský systém, v ktorom vraj panuje rovnosť, a preto vás žiadame, aby ste zasiahli a podporili boj za rovnaký prístup k obliekaniu chlapcov a dievčat,“ dodali pisateľky.

Vzniknutým problémom sa má zaoberať aj parlament. Zasadila sa o to naliehavou výzvou poslankyňa Michal Biranová zo Strany práce, ktorá je hlavnou opozičnou stranou.

„Musíme sa sami seba opýtať, akú správu vyšleme týmto mladým ženám. Majú sa hanbiť za svoje telá?“ povedala podľa agentúry AFP jedna zo spolupracovníčok Biranovej. „Chcem, aby minister školstva zasiahol a zrušil tento diskriminačný zákaz, ktorý udržuje stereotypný pohľad na ženu ako vec,“ zdôraznila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #šortky #študentky