Po dvoch nepálskych zemetraseniach deťom hrozí oddelenie od rodín

Prvé ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo Nepál pred vyše mesiacom. Niekoľko dní na to sa zem triasla opäť, tentoraz silou 7,3. Druhá vlna dokonala skazu prvých otrasov a zničila v krajine aj to, čo sa za krátky čas podarilo opraviť. Situácia ani dnes nie je stabilizovaná. V teréne pracuje aj slovenský humanitárny tím organizácie Magna Deti v núdzi.

05.06.2015 17:00
Nepál, Bhimtar Foto:
Zdravotníci organizácie Magna počas práce v dočasnom zdravotnom centre v dedine Bhimtar.
debata

Obidve zemetrasenia si do dnešného dňa vyžiadali približne 8-tisíc ľudských obetí. Viac ako 288-tisíc domov je zničených. Počet ľudí bez strechy nad hlavou nie je možné spočítať.

Horské dedinky sú kompletne vyhladené

"V posledných rokoch som na vlastné oči videl asi všetky veľké prírodné humanitárne katastrofy na svete. Či už to bolo zemetrasenie na Haiti, kde zomrelo 300-tisíc ľudí, cyklón Nargis v Barme, extrémne sucho v Somálsku a Keni, kde vypukol hladomor, tajfún na Filipínach. Teraz je to Nepál,” povedal Martin Bandžák z organizácie Magna Deti v núdzi. "Táto krajina pod Himalájami zažila v priebehu týždňa dve veľké zemetrasenia. Nikdy v živote som nevidel takú skazu. Horské dedinky kompletne vyhladené, neostal stáť jediný dom a veľa ľudí prišlo o život,” pokračoval Bandžák.

V teréne obetiam zemetrasenia pomáhajú dva tímy humanitárnych pracovníkov, v ďalších dňoch sa sformuje tretí. Lokálni aj medzinárodní pracovníci operujú v troch oblastiach – Sipappokhari, Bhimtar a Badegaun. Vo všetkých troch zriaďujú centrá, zdravotnícke a podporné stany a školiace strediská pre ďalších pracovníkov. Je to jedno z najviac postihnutých území, na ktorom žije približne 25-tisíc ľudí. Približne k 17-tisícom z nich sa dostane slovenská pomoc. Ide o distribúciu hygienických balíčkov, lieky a zdravotnícky materiál, s ktorými je možné poskytnúť asi tritisíc lekárskych vyšetrení, medicínske stany, zdravotnú i psychosociálnu pomoc vo forme ambulantných vyšetrení a terapeutických sedení.

Zvyšuje sa riziko násilia na ženách

Pracovníci Magna Deti v núdzi poskytujú zdravotnú a psychosociálnu pomoc v postihnutej oblasti Sindupalchowk. „Zdravotnícke zariadenia sú úplne alebo čiastočne zničené, momentálne pracujeme len v núdzovom stave – v stanoch a priamo pod holým nebom. Situácia sa príchodom dažďov bude ešte zhoršovať. Deťom hrozí oddelenie od svojich rodín kvôli vysídľovaniu. Zvyšuje sa tiež riziko násilia na ženách, obchod so ženami a dievčatami, zneužívanie a vykorisťovanie. Okrem poskytovania zdravotnej a prvej psychosociálnej pomoci preto zriaďujeme aj centrá a bezpečné kútiky pre ženy a deti, v ktorých nájdu zázemie,“ vysvetlil Martin Bandžák.

Tímy zdravotníkov a psychosociálnych...
Obetiam poskytujú zdravotnú, ale aj psychickú...
+5Nepálska dedina zničená zemetrasením.

V ďalších mesiacoch sa pomoc sústredí na poskytovanie zdravotnej a psychosociálnej pomoci a rozšíri sa o profesionálne školenia pre miestnych dobrovoľníkov, učiteľov a zdravotníckych pracovníkov. Bude zamerané na prevádzku podporných skupín, bezpečných centier a kútikov pre ženy a deti. „Cieľom Magna Deti v núdzi je, aby sa ľudia v zasiahnutých oblastiach postupne vyrovnali so svojou situáciou a opäť si postavili nielen svoje obydlia, ale dali si dohromady aj svoje životy. Bez odbornej pomoci by tento proces trval omnoho dlhšie,“ dopĺňa Bandžák.

Nepálčania nestrácajú nádej

V dedinke Bimhtar, kde pôsobí jeden Magna tím, sa narodilo dieťa. Jeho 18-ročná matka Shirushna ho porodila deň po prvom zemetrasení. Vonku, pod holým nebom, bez akejkoľvek zdravotnej asistencie a materiálu. Je zdravé a to dáva nádej všetkým naokolo. Nádej, že prežili a že raz bude možno lepšie.

Priamo na aktivity Magna Deti v núdzi v Nepále môžu prispieť aj Slováci v zbierke, z ktorej všetky vyzbierané peniaze idú priamo na pomoc Nepálčanom. Najjednoduchšie je poslať SMS na číslo 836 v hodnote 5 eur a to v sieťach všetkých operátorov alebo cez internet na stránke magna.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #humanitárna pomoc #Nepál