Irackému Mosulu už rok vládnu radikáli

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) vlani 10. júna obsadili severoiracký Mosul. Z dvojmiliónového mesta utieklo pol milióna ľudí v obavách, že armáda bude o mesto bojovať. Pretože sa tak nestalo, mnoho civilistov sa vrátilo domov, ale do úplne inej atmosféry, v ktorej pôvodne liberálny duch mesta nenašiel miesto.

12.06.2015 14:00
Islamský štát Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Stanica BBC priniesla svedectvo tých, ktorí žijú pod vládou IS v nových podmienkach. Videá nakrúcané tajne niekoľko mesiacov zachytávajú opustené školy, ženy nútené zahaľovať si aj ruky, mešity vyhodené do vzduchu.

Hanau jedného dňa požiadala manžela, aby si s ňou vyšiel von, aj keď to znamenalo zahaliť sa do chimáru, teda od hlavy k päte. „Nevyšla som z domu odvtedy, čo mesto obsadil IS, a bola som v šoku, že ma muž požiadal, aby som si vzala tiež nikáb. Povedala som si, že to radšej zostanem doma. Nakoniec som poslúchla,“ rozpráva žena. Nikábom si žena zahaľuje okrem očí celú tvár. Manželia zamierili do reštaurácie pri rieke, kam chodili pred svadbou. "Keď sme si sadli, povedal mi manžel, že tu si už môžem nikáb zložiť, pretože podnik je rodinný a IS tam nechodí. Keď som si odhalila tvár, okamžite prišiel majiteľ a prosil muža, aby ma prinútil znovu sa zahaliť. Ľudia z IS vraj chodia na nečakané kontroly, a keď ma uvidia s odkrytou tvárou, zbičujú ho za to, "povedala Hanau. Pár si vypočul príbehy o zbičovaných manželoch žien, ktoré si nezahalili tiež ruky rukavicami.

Gynekologička Maryam je kresťanka a vášnivá čitateľka, v dome má veľkú knižnicu. „IS mi hrozil ešte predtým, ako jeho členovia obsadili mesto. Pomáhala som rodičkám bez ohľadu na ich náboženstvo alebo pôvod. Keď Mosul padol, musela som utiecť. V Irbíle ma dostihla šokujúca správa, že skonfiškovali môj dom a označili ho písmenom N, teda označením pre kresťanov. Telefonovala som priateľom, aby zachránili moje knihy, ale bolo neskoro. Knihy vyhodili na ulicu, niekoľkými susedom sa podarilo zachrániť len pár cenných kusov,“ povedala Maryam.

O tom, ako IS trestá nedodržanie svojej interpretácie islamu, svedčil Zájdi. „Keď mesto obsadili, vyhlásili zákony kalifátu, ako tomu hovoria. Najmiernejším trestom je zbičovanie za takú vec, ako je pristihnutie pri fajčení cigarety, za krádež sa odtína ruka, za neveru muža zhodia zo strechy, ženu ukameňujú. Tresty sa odohrávajú na verejnom mieste, aby naľakali ostatných. Tí, čo prešli väznicami IS, prežili hrôzy, o ktorých sa boja hovoriť,“ povedal Zijád.

Fuád sa dostal do väznice IS ako náhrada za brata, ktorého radikáli nenašli doma. „Muž, ktorý ma mučil, prestával, len keď bol sám unavený. Bil ma elektrickým káblom. Keď sa brat sám prihlásil a vyšlo najavo, že obvinenia proti nemu sú neoprávnené, nechali si ma aj potom vo väznici, kým sami neuznali, že by som mohol odísť. Na chrbte mám stále stopy po kábli,“ povedal Fuád.

Každodenný život v Mosule sa zmenil na nepoznanie. Robotníci aj vojaci sú bez príjmov, pretože nemajú prácu. Bohatí žijú z úspor, chudobní sú ponechaní osudu. „V Mosule je teraz zakázané všetko vrátane nevinných piknikov, pretože je to vraj strata času a peňazí. IS si berie štvrtinu príjmov všetkých ako príspevok na obnovu mesta. Má pod kontrolou všetko, vyberá nájomné, nemocnice sú vyhradené jeho členom. Ľudia z IS nahradili imámov v mešitách a veľa ľudí tam prestalo chodiť, pretože sa od nich žiada prísaha vernosti. Viera sa vymáha silou, brata zbičovali za to, že nezatvoril v čase modlitieb svoj obchod,“ tvrdí Mosulan Hisai.

IS sa snaží získať si deti. Mahmúdova rodina sa rozhodla posielať jeho dvanásťročného brata do školy, aj keď ju riadi IS. Lepšie nejaká škola, ako žiadna, usúdili. Mahmúd raz našiel brata doma pospevovať si pieseň IS a maľovať ich čiernu vlajku. „Nahneval som sa, roztrhal som tu kresbu a kričal na neho, že ak to urobí znova, zbijem ho a prestanem sa s ním rozprávať. Okamžite sme ho zo školy zobrali a povedali sme si, že bude lepšie, keď nebude mať žiadne vzdelanie, ako by sme ho nechali počúvať propagandu IS,“ povedal Mahmúd.

Iracká armáda chystá ofenzívu a chce znovu dobyť mesto a IS sa na to aktívne pripravuje. „Podkopali mesto tunelmi, stavajú barikády, rozmiestňujú míny a bomby aj ostreľovačov, takže armáda to bude mať ťažké. Budem veľmi šťastný, ak sa armáde podarí oslobodiť Ninive a Mosul. Vrátia sa tí, čo ušli, a spoločne budeme schopní obnoviť bezpečný a zjednotený Irak. IS je nepriateľom ľudstva,“ hovorí Zijád. Podľa neho musí vláda vyzbrojiť miestnych ľudí, aby sa mohli na obrane mesta zúčastniť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mósul #Islamský štát