Mexiko bojkotuje Miss Universe pre urážky Donalda Trumpa

Kandidát na post prezidenta USA Donald Trump urazil Mexičanov výrokmi o nich. Najväčšia mexická televízna spoločnosť Televisa následne v reakcii na hanlivé výroky amerického miliardára oznámila, že nebude vysielať súťaž krásy Miss Universe, ktorú Trumpova spoločnosť organizuje.

01.07.2015 15:00
debata (1)

Krajina taktiež na tohtoročný ročník súťaže nevyšle svoju zástupkyňu, uviedla agentúra Reuters. Mexická televízna spoločnosť označila Trumpove poznámky za neúctivé, urazili vraj celý mexický národ. „Dôrazne odmietame všetky formy diskriminácie, rasizmu a xenofóbie,“ uviedla Televisa vo svojom vyhlásení.

Donald Trump potvrdil tento rok 16. júna, že bude budúci rok kandidovať na post amerického prezidenta. Počas svojho prejavu okrem iného obvinil Mexiko, že do USA posiela násilníkov a ďalších zločincov. „Dovážajú drogy, zaťahujú do krajiny zločinnosť, sú to násilníci, domnievam sa, že niektorí z nich sú dobrí, ale hovoril som s pohraničnou strážou a tí povedali, čo sa k nám dostane za ľudí,“ uviedol vtedy Trump. Dodal, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách má v pláne na hranici s Mexikom postaviť múr. Podnikateľ, ktorý bol mnoho rokov ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou, sa chce budúci rok zúčastniť na republikánskych primárkach. V Republikánskej strane má už viac ako desať súperov, ďalší republikáni to zvažujú.

Donald Trump s manželkou Melanie Foto: SHUTTERSTOCK
Donald Trump Donald Trump s manželkou Melanie

Obchodné vzťahy s Trumpom sa rozhodla skončiť aj americká televízna stanica NBC. Už nebude vysielať súťaže krásy Miss USA a Miss Universe a podnikateľ sa tiež nebude objavovať v televíznej reality show The Apprentice a Celebrity Apprentice. Dôvodom sú jeho urážlivé komentáre, ktoré predniesol v polovici júna na adresu imigrantov, uviedli svetové tlačové agentúry. Trump vtedy vo svojej reči oznamoval, že sa bude uchádzať o kreslo prezidenta Spojených štátov.

Trumpova spoločnosť organizuje okrem iného každoročne súťaže krásy Miss USA a Miss Universe. Na televíznej stanici NBC sa však už nebudú vysielať, oznámila spoločnosť NBC Universal. „V NBC sú našimi základnými hodnotami vyjadrovanie rešpektu a dôstojnosti všetkým ľuďom. Pre nedávne hanlivé výroky Donalda Trumpa na adresu prisťahovalcov s ním spoločnosť NBC Universal končí svoje obchodné vzťahy,“ uviedla firma vo svojom vyhlásení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Miss Universe #Donald Trump