Len sutany, žiadne šortky. Vatikánski duchovní to v lete nemajú ľahké

Pápež to má teraz dobré. Cestuje po mierne chladnejšej Latinskej Amerike, zatiaľ čo duchovní vo Vatikáne sa musia vyrovnávať so sálajúcim teplom a potia sa pod ťažkými rúchami.

09.07.2015 11:30
Vatikán, pápež, arcibiskup, biskup Foto: ,
Pápež František má v porovnaní s ostatným duchovenstvom výhodu aspoň v tom, že jeho odev je biely. Na snímke z 24. júna sa počas generálnej audiencie zdraví s arcibiskupom Charlesom Josephom Chaputom (vľavo) a pomocným biskupom Johnom J. McIntyreom.
debata (11)

Predpisy oblečenia sú však v cirkevnom štáte neúprosné a žiadne úľavy sa ani kvôli extrémnemu počasiu nepovoľujú.

Čelo predavača v pápežskom krajčírskom obchode sa za pultom s rolami látok perlí kvapkami potu, teploty v Ríme sa blížia k 40 stupňom. V salóne Gamarelli nakupujú kardináli, biskupi a kňazi svoje rúcha. Nosia ich v zime aj v lete, keď im v dlhých a ku krku upnutých, najčastejšie čiernych klerikách býva veľmi teplo.

„Žiadne špeciálne letné modely neexistujú, len šijeme z o niečo tenších látok. Ale šortky pre kardinálov – to nie,“ tvrdí predavač.

„Dress code je dress code,“ hovorí o pravidlách obliekania kňaz a šéf nemeckého vysielania rozhlasovej stanice Radio Vaticana Bernd Hagenkord. Pre neho však prísne pravidlá neplatia, po redakcii smie on aj jeho kolegovia chodiť v tričku a krátkych nohaviciach.

Jedinou úľavou sú chladné paláce

Vatikán di pre horúčavy nemôže naordinovať prázdniny. „Voľno je však vlastne celý august, keď sú vatikánske úrady zatvorené,“ hovorí Hagenkord. Pápež František však túto dobu trávi inak, než jeho predchodca Benedikt XVI. Nechodí do vyššie položeného a teda chladnejšieho letného sídla Castel Gandolfo neďaleko Ríma. Zostáva v meste a jedinou úľavou je pre neho pobyt v starobylých palácoch s hrubými múrmi, ktorých je v cirkevnom štáte naozaj dostatok.

„V zime sa nedajú vykúriť, v lete je v nich naopak príjemne,“ chváli výhody niekoľko storočí starých budov Hagenkord.

Pápež má výhodu, chodí v bielom

Teraz pápež unikol vlne horúčav do Latinskej Ameriky, kde je predsa len o niečo chladnejšie. Hlava katolíckej cirkvi je na tom v lete o niečo lepšie aj všeobecne: jeho oblečenie je totiž biele.

Pápež František si v Bolívii musel v... Foto: SITA/AP, Juan Karita
pápež, Južná Amerika, Bolívia Pápež František si v Bolívii musel v chladnejšom počasí obliecť navyše ešte vlnené pončo a šál.

Sutanu z vlny, ktorú František nosí v zime, nahradí rúcho z ľahších prírodných tkanín. To je aj o niečo priesvitnejšie a niekedy sa dokonca dá zahliadnuť to, čo má pápež na sebe pod dlhou sutanou.

V centre Vatikánu ľudia v lete často kolabujú

Ťažké to nemajú len duchovní, ale aj veriaci, ktorí po tisícoch prúdia každú stredu na generálnu audienciu na Svätopeterské námestie. „Je potrebné vziať si so sebou slnečník, klobúk a veľa vody. Pred slnkom sa tam nedá nikde schovať,“ radí hovorca nemeckého centra pre pútnikov. Na námestí v centre Vatikánu ľudia v lete často kolabujú, a tak sú počas stretnutia s pápežom vždy pripravené sanitky.

Hoci počas júla sa audiencie nekonajú, užijú si turisti úmornej horúčavy aj tak dosť a dosť – napríklad pri čakaní v hodinových radoch pred vstupom do Svätopeterského chrámu a Vatikánskych múzeí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #teplo #sutany #dress code