Ako jedna fotka môže zmeniť život: Usilovný chlapček z Filipín dojal svet

Deväťročný filipínsky chlapec, ktorého fotografia pred pár dňami obletela celý svet, bude mať možnosť splniť si svoj sen a stať sa policajtom. Malý Daniel Cabrera bol na zábere zachytený, ako si píše úlohy po tme vonku na drevenom stole a využíva pritom svetlo vychádzajúce z reštaurácie McDonald's.

12.07.2015 13:05
debata (10)

Fotografia dojala veľké množstvo ľudí i miestne úrady, takže chudobná rodina dostala od nich peniaze, školské pomôcky i financie na Danielovo štúdium, píše britský denník The Daily Telegraph.

„Sme neuveriteľne šťastní. Neviem, čo budeme robiť so všetkými tými darmi,“ uviedla Danielova matka Christina Espinosaová, 42-ročná zamestnankyňa obchodu s potravinami. „Teraz Daniel nebude musieť trpieť kvôli tomu, aby dokončil školu,“ dodala.

Fotografiu na Facebooku zverejnila 20-ročná študentka Joyce Torrefrancaová s popiskom: Inšpirovalo ma dieťa. Ihneď ju zdieľalo viac ako 7-tisíc ďalších osôb a informovala o nej aj televízia. Následne dostala rodina chlapčeka od miestnych úradov štipendium na školu, zbierku zorganizovali aj policajti a doručili Espinosaovcom peniaze a jedlo.

Dom im zhorel, otec rodiny zomrel

Christina Espinosaová žije spolu so svojimi troma malými deťmi v malom obchode, v ktorom tiež pracuje. O strechu nad hlavou prišli pred piatimi rokmi, keď im zhorel. Danielov otec zomrel pred dvoma rokmi. Denne si žena prácou v obchode a upratovaním v rodine svojho zamestnávateľa zarobí len asi 80 pesos (1,5 eura). Ďalšie peniaze sa snaží získať ešte predajom cigariet a sladkostí v uliciach mesta Mandaue na filipínskom ostrove Cebu.

Daniela škola zaujíma od začiatku a má o vzdelanie veľký záujem. „Trval na tom, že chce ísť do školy, aj keď som mu nedala peniaze na obed, pretože som žiadne nemala,“ popísala Espinosaová. „Vždy mi hovoril: Mami, ja nechcem zostať chudobný. Mám svoje sny,“ dodala utrápená matka. Od ľudí teraz dostali aj školskú uniformu a lampu, ktorú môže chlapec využívať pri úlohách.

„Nemôžem uveriť tomu, že môj príspevok obletel svet a pomohol Danielovi,“ uviedla Joyce Torrefrancaová. Fotografiu vraj spravila, keď sa vracala zo školy. „Bola som ohromená. Kým ostatné pouličné deti žobrú o almužnu, on sa učil,“ dodala.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #škola #učenie #Daniel Cabrera