Rebríček časopisu Forbes: Putin je najvplyvnejší, robí si, čo chce

Ruský prezident Vladimir Putin je podľa aktuálneho rebríčka časopisu Forbes naďalej najmocnejšou osobnosťou sveta. V čele poradia najvplyvnejších ľudí je šéf Kremľa v tomto hodnotení už tretí rok po sebe.

05.11.2015 13:00
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin je podľa aktuálneho rebríčka časopisu Forbes najvplyvnejšou osobnosťou sveta. Na snímke zo 4.11.2015 zachytil fotograf jeho dvojportrét počas návštevy na výstave Ortodoxné Rusko - Moja história.
debata (35)

Na druhom mieste tento rok vystriedala amerického prezidenta Baracka Obamu nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Šéf Bieleho domu Obama si pohoršil o jedno miesto a je teraz tretí. Naproti tomu Merkelová, ktorá zostáva najmocnejšou ženou sveta, postúpila na jeho pozíciu z minuloročnej piatej priečky.

Putin podľa Forbes naďalej dokazuje, že je jedným z niekoľkých málo ľudí na svete, ktorý je dostatočne mocný na to, aby si robil, čo chce – a to úspešne. Časopis poukazuje na sankcie prijaté po anexii Kryme, ktoré vážne poškodili rubeľ a ruskú ekonomiku, ale nijako neuškodili Putinovi, ktorý v júnovom prieskume získal pozitívne hodnotenie od 89 percent spoluobčanov.

Prezidenti Sýrie a Ruska Bšár Asad (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
Rusko, Sýria, Asad, Putin Prezidenti Sýrie a Ruska Bšár Asad (vľavo) a Vladimir Putin pred začiatkom moskovského rokovania.

V októbri potom Putin začal nálety na Islamský štát v Sýrii a stretol sa so sýrskym prezidentom Assadom, čím vraj dosiahol, že USA a NATO vyzerajú v regióne ako slabí, a naopak prispel k opätovnému zvýšeniu vplyvu Ruska vo svete.

Merkelovú Forbes označuje za chrbticu Európskej únie, zloženej z 28 štátov. V postupe na rebríčku jej pomohol spôsob, ktorým čelí problémom so sýrskymi utečencami, a ako rieši grécku úverovú krízu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Merkelová Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas vystúpenia v nemeckom parlamente.

Pokiaľ ide o Obamu, podľa časopisu je jasné, že sa so vstupom do posledného roku prezidentského mandátu jeho vplyv zmenšuje a je pre neho stále ťažšie dotiahnuť veci do konca. V USA má jeho pôsobenie v úrade menej než päťdesiatpercentnú podporu.

Americký prezident Barack Obama Foto: SITA/AP, Susan Walsh
Barack Obama Americký prezident Barack Obama

V prvej desiatke rebríčka časopisu Forbes je na štvrtom mieste pápež František a na piatom čínsky prezident Si Ťin-pching. Za nimi potom postupne nasledujú filantrop a spoluzakladateľ firmy Microsoft Bill Gates, šéfka centrálnej banky USA (Fed) Janet Yellenová, britský premiér David Cameron, indický premiér Narendra Modi a spoluzakladateľ spoločnosti Google Larry Page.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Barack Obama #Forbes #Angela Merkelová #Vladimir Putin