Záťah, ktorý vyprovokoval vznik homosexuálneho hnutia v Poľsku

Pred 30 rokmi komunistická polícia podnikla po celom Poľsku záťah na gayov. Šikanovanie prinútilo časť homosexuálov začať sa organizovať a tiež vydávať vlastný časopis, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza o nečakaných dôsledkoch operácie Hyacint z novembra 1985. „Homosexuáli sa málokedy dostanú do dejín. Nie je to preto, že by neexistovali. Problémom je skôr spôsob vytvárania historickej pamäti, ktorý nepovažuje záležitosti sexuálnych menšín za pamätihodné," uviedol denník.

02.12.2015 15:30
debata (6)

Na rozkaz ministra vnútra, generála Czeslawa Kiszczaka, sa počas akcie Hyacint prečesávali parky, kúpele, kaviarne a verejné záchody. Zatýkalo sa, vypočúvalo aj zastrašovalo.

„Pýtali sa na mená aj milostné techniky. Na obľúbené polohy a najviac vzrušujúci typ milenca," zaspomínal si Waldemar Zboralski z Varšavského homosexuálneho hnutia, ktoré vzniklo v roku 1987. „O šiestej ráno sa rozdrnčal zvonček pri dverách rodičov. Bol som nevyspatý a dezorientovaný. Priateľa som pustil dnu neskoro v noci. Stáli tam traja tajní," opísal svoje zatknutie Ryszard Kisiel z gdanskej skupiny Filo.

Vyšetrovatelia snímali odtlačky prstov a nútili vyplňovať „Evidenčnú kartu homosexuála". Niekedy chceli aj podpis pod vyhlásenie, že „ja (meno a priezvisko) som homosexuál od narodenia (…)". Dôvodom mali byť prvé prípady HIV v Poľsku. Podľa článku z policajného týždenníka V službe ľudu mal záťah ochrániť gayov pred príživníkmi a zločincami, ktorí ich okrádali i zabíjali. To sa Zboralskému nezdá presvedčivé, podľa neho išlo skôr o reakciu úradov na nezávislé iniciatívy gayov.

Operácie Hyacint sa opakovala v rokoch 1986 a 1987, možno aj v roku 1989. Podľa odhadov vzniklo 11 000 „ružových" zväzkov, ktoré sa však dodnes nenašli.

Vznik prvých iniciatív

Prvá homosexuálna iniciatíva vznikla už v roku 1980 v meste Piotrkow Trybunalski ako MOPS (Mužská dobrovoľná sexuálna pohotovosť), ale nemala dlhé trvanie. Homosexuáli totiž väčšinou svoju orientáciu starostlivo tajili a prvé skupiny mali najmä kamarátsky charakter.

Po roku 1983 sa objavili systematickejšie pokusy o zorganizovanie gayov, podporované aktivistami zo Západu. Už v roku 1981 medzinárodné združenie IGA vytvorilo východoeurópsku kanceláriu EEIP, ktorú zverilo rakúskej organizácii HOSI. Išlo nielen o zber informácií o situácii gayov za železnou oponou, ale tiež o povzbudzovanie k odvážnejšiemu pokusu o registrácie spolkov.

V HOSI bol aj poľský emigrant Andrzej Selerowicz, ktorý začal vydávať bulletin v poľštine a rozosielal ho na asi 60 adries v Poľsku. „Odosielal som to z Maďarska, aby to nebolo zo Západu," hovorí.

Usporadúval tiež schôdzky aktivistov. Prvej vo varšavskom parku sa zúčastnilo sedem ľudí. Silné bolo zastúpenie mesta Vroclav, kde v roku 1986 vznikla skupina Etap. Práve tá prevzala od Selerowicze bulletin, ktorý začal vychádzať pod názvom Etap. V januári 1987 sa konala prvá schôdzka Varšavského homosexuálneho hnutia, v máji sa jeho delegát zúčastnil na konferencii IGA. Tá ho prijala do svojich radov, spolu s Etap. O dva roky neskôr pristúpila skupina Filo.

Varšavčania sa usilovali o registráciu na úradoch. Žiadosť podali v marci 1988, otvorený list na podporu iniciatívy napísal profesor Mikolaj Kozakiewicz, neskorší predseda snemovne, a pod list sa podpísali aj známe osobnosti. Rozhodnutie úradov nikdy nedostali, len týždenník Polityka napísal, že registrácia bola odmietnutá pre „verejnú morálku".

Priateľ, milenec i nadšenec

V reakcii na záťah gdanský tlačiar Kisiel vytvoril najpopulárnejší časopis pre poľských homosexuálov, ktorého názov v gréčtine znamená priateľ, milenec i nadšenec. Časopis Filo vychádzal tri roky, celkom 17 čísel, rozosielaných poštou a kolujúcich z ruky do ruky. Náklad stúpol z 50 na 100 výtlačkov, ale túto hranicu neprekročil; predpisy oslobodzovali od dohľadu cenzúry periodiká do 100 výtlačkov. Filo bol síce samizdat, ale skoro legálny.

Prvé číslo bolo jednostranové, zamerané na homoerotické filmy a knižky a brožúry o AIDS. Neskôr vychádzali aj preklady článkov z časopisov pre gayov, ktoré Kisiel získaval predovšetkým od námorníkov v gdanskom prístave: americký Blueboy, nemecký Du und Ich a francúzsky Le Gai Pied, do ktorého písal aj filozof Michel Foucault. Redakciou prešlo šesť ľudí, v júni 1989 sa pripojila prvá žena, šéfka lesbickej sekcie Paulina Pilchová, ktorá výrazne ovplyvnila zameranie časopisu, novo aj „pre lesbičky a gayov". Najpopulárnejšou témou však zostalo HIV/AIDS.

Posledná samizdatové číslo Filo vyšlo v máji 1990 na 54 stranách. Na predposlednej boli stanovy prvého homosexuálneho spolku v poľských dejinách, Združenie skupín Lambda, registrovaného vo februári 1990.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #homosexuáli #história