V Hendrixovom byte bude múzeum

Obdivovatelia zosnulého amerického gitaristu Jimiho Hendrixa budú môcť od 10. februára 2016 navštíviť londýnsky byt, v ktorom muzikant býval približne rok s priateľkou Kathy Etchinghamovou.

09.12.2015 10:01
Jimi Hendrix Foto: ,
Takto vyzerá obal DVD s pornom Jimiho Hendrixa, ktoré vydá spoločnosť Vivid Entertainment.
debata (3)

Múzeum sa nachádza na 23 Brook Street vo štvrti Mayfair, spevák a gitarista kúpil nehnuteľnosť v roku 1968 a napísal v nej aj skladby pre album Electric Ladyland (1968). Prestavba bytu stála 2,4 milióna libier, obývaciu miestnosť zariadili tak, ako vyzerala, keď v nej býval Hendrix. Návštevníci a návštevníčky si budú môcť pozrieť aj raritné fotografie hudobníka, ktoré vznikli v byte či jeho okolí. Múzeum tiež ponúkne nové štúdio, v ktorom sa budú konať aj koncerty.

V blízkosti sa nachádza byt, v ktorom žil hudobný skladateľ Georg Friedrich Händel. Obe nehnuteľnosti vlastní Handel House Trust, ktorá doteraz používala Hendrixov byt ako kanceláriu. „Pracovať niekoľko rokov v Jimiho spálni bola veľká radosť, ale oveľa viac sa teším z toho, že ju môžeme sprístupniť aj ostatným ľuďom,“ uviedol riaditeľ Handel House Trust Alistair Stranack. Vstupenky do múzea sa dostanú do predaja 2. novembra.

Jimi Hendrix pôsobil na scéne len veľmi krátko, zaradil sa však k najvýznamnejším hudobníkom histórie. Vynikol predovšetkým virtuóznymi prvkami a technickými novinkami v hre na elektrickú gitaru. Počas života vydal tri štúdiové albumy – Are You Experienced (1967), Axis: Bold As Love (1967) a spomínaný Electric Ladyland. Zomrel 18. septembra 1970 vo veku 27 rokov za dosiaľ nevyjasnených okolností. Oficiálnou príčinou smrti zostáva zadusenie sa vlastnými zvratkami. V roku 1992 jeho skupinu Jimi Hendrix Experience uviedli do Rokenrolovej siene slávy a v roku 2005 do Britskej hudobnej siene slávy. Americký magazín Rolling Stone zaradil spomínané tri nahrávky medzi 100 najlepších albumov všetkých čias. Ten istý časopis Hendrixa označil za najlepšieho gitaristu v dejinách a šiesteho najlepšieho interpreta všetkých čias.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #gitarista #Jimi Hendrix