Redakčné rekordy Magazínu Pravdy v roku 2015

K novinárskej práci patria uzávierky. Do uzávierky musí byť všetko hotové. Nie je to vždy v našej moci - niekedy naši klienti, ľudia, s ktorými chystáme rozhovory a články, robia problémy. Inokedy nám však zasa prácu uľahčia, spestria, pripravia nám milé prekvapenie, až dobrodružstvo.

04.01.2016 17:30
Helena Dvořáková Foto: ,
Na farme v Osuskom sa redaktorka Helena Dvořáková stretla aj so živým capom.
debata (3)

Každý text sa rodí za neočakávaných okolností. Vždy je to inak a vždy vzrušujúce. Na konci roka sme si zaspomínali, ako to bolo v roku 2015.

Najdomáckejší – Elán

Domácky sme sa cítili najmä s Elánom. Vo večerných hodinách sme sa mali stretnúť na súkromnej adrese – je tam však aj hudobné štúdio – jedného z nich. Prekvapilo nás, keď nás vítali ako klasickú slovenskú návštevu a ponúkli nám papuče. Vraj to bolo práve kvôli tomu štúdiu. Hovorili sme si potom s kolegyňou Katkou, že sme mali možno na nohách papuče, ktoré už mal obuté sám Ráž! V každom prípade to bolo veľmi vzrušujúce – a zároveň domácke, keď sme sa, všetci v papučiach, usadili okolo veľkého konferenčného stolíka.

Kapela Elán počas rozhovoru s redaktorkami... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Elán, Ráž, Baláž, Patejdl Kapela Elán počas rozhovoru s redaktorkami Magazínu Pravda.

Rozhovor sa vydaril, hoci chýbala Rážova obľúbená whisky a cigary. Pri odchode sme museli vyjsť po schodíkoch. V papučiach sme dosť šmatlali. Ja som mala pomerne dlhú sukňu a hrozilo, že Katka, ktorá išla za mnou, mi ju pristúpi a zostanem pred celou kapelou bez sukne! Aj takéto pikantné zážitky hrozia novinárkam napriek vyššiemu veku! A keby sa aj stalo – kapela už tiež nie je najmladšia. Tí už videli! (hd)

Najúsečnejší – Jan Prušinovský

Režisér Jan Prušinovský je usmievavý a prívetivý. Sedel obďaleč a usmieval sa aj keď sme na Magio pláži pri Dunaji – už vo večernom súmraku – robili rozhovor s bratmi Hádkovcami, hviezdami jeho filmu Kobry a užovky, ktorý mal práve v Bratislave premiéru. Bolo na ňom vidno, že má čo povedať a že sa na rozhovor teší.

Režisér Jan Prušinovský Foto: Robert Hüttner, Pravda
Jan Prušinovský Režisér Jan Prušinovský

S Hádkovcami nám to však trvalo strašne dlho, čo režiséra asi otrávilo. Keď som si k nemu prisadla, ďalej sa síce usmieval, ale do reči mu veľmi nebolo. Na otázky väčšinou odpovedal úsečným áno alebo nie. Takýchto respondentov nemajú novinári radi, ja som však trpezlivá, a tak som ďalej ťahala z Jana Prušinovského obšírnejšie vyjadrenia. Hádzala som mu udičky, vymýšľala som podnety aj lichôtky, napríklad, aký je na Slovensku obľúbený jeho Okresný prebor, vyslovovala som vety, o ktorých som si myslela, že musia zabrať, že sú to témy, ktoré má rád a ktoré ho musia naštartovať. Sedeli sme vonku na terase kaviarne, okolo nás sa stmievalo, energia dňa utíchala, a tak to bolo aj s naším rozhovorom. Napokon sme skončili a ja som si zapamätávala aj to, čo povedal mimo diktafónu, čo som videla na jeho tvári, v jeho gestách, aby som mohla naše stretnutie spracovať v inom žánri, ako je rozhovor. Mrzelo ma, že som ho nedokázala inšpirovať ani vyprovokovať. Asi som sa vyčerpala na Hádkovcoch a on to žiarlivo tušil. hd)

Najneskrotnejšia – Katarína Janečková

Na rozhovory si vyberáme ľudí, ktorí sú výnimoční a majú niečo nové. Stáva sa, že sú až tak vpredu, že ich vyjadrenia sú pre naše publikum príliš odvážne. Musíme zvažovať, čo čitateľ vydrží, čo prijme a čo by sa ho mohlo dotknúť. V slovenskom umení sú veľmi otvorené najmä maliarky – ich diela sú často až drsné, vyzývavé, ale práve tým aj pôsobivé. Nadchla ma napríklad zaujímavá výtvarníčka Katarína Janečková, ktorá žije v Amerike. Je aj majsterka sveta vo wakeboardingu, nebojí sa oceánu. Podobne odvážna je v maľbe.

Katarína Janečková Foto: Ivan Majerský, Pravda
Katarína Janečková Katarína Janečková

Zaujímavo mi o tom všetkom porozprávala, ale keď sme ju požiadali o ukážky z tvorby, niektoré obrazy nás zarazili. Jej obľúbeným motívom je totiž netradičná dvojica žena a medveď, často v chúlostivej situácii. Keď človek prijme jej symboliku, môže si v obrazoch pekne čítať, kto sa však dostáva k Janečkovej obrazu po prvý raz, bude možno šokovaný: Čo je to za zoo erotiku? Ona sama povedala, že zatiaľ nestretla muža, čo by nemal problém s tým, že sa na ňu tá žena na obraze, špúliaca zadok na medveďa, podobá. Je to skrátka provokácia, ale vydarená. Janečkovej obrazy sú silné a je v nich aj humor. Našou úlohou je informovať a rozvíjať tým poznanie, kultivovať vkus. Musíme experimenty podať s gráciou, aby ľudí nepodráždili, neurazili, aby mali šancu pochopiť ich. V prípade neskrotnej Kataríny Janečkovej, to slovo mala aj v titulku rozhovoru, sa nám to asi podarilo: „Prepašovali“ sme do novín aj medveďa a nikto sa nad jeho čudným sexuálnym správaním nepozastavil. Niekedy sme možno úzkostlivejšie ako treba.(hd)

Najstaršia – Marína Kráľovičová

Je to takmer moja rovesníčka, takže môžem pokojne povedať, že najstaršia a nezaobaľovať. Navyše, z veku Maríny Kráľovičovej sa už stala jej prednosť a ozdoba. Dôležité je, že je to stále žena a nie starena. Vie sa tešiť zo života. Raz mi rozprávala, že keď idú s divadlom na zájazd, kolegovia v autobuse pospávajú, ale ona sa pozerá z okna na krajinu, lebo sa stále nevie nasýtiť krásy a ešte chce využiť čas, ktorý na ten obdiv má. Alebo – ako vie vychutnávať! Raňajky si vraj chystá už večer, pripraví si obľúbenú šálku, lyžičku, servítku, chlebík, skontroluje, či má v chladničke jogurt, maslo.

Herečka Slovenského národného divadla Mária... Foto: SITA
Mária Kráľovičová (95) Herečka Slovenského národného divadla Mária Kráľovičová.

Nechcelo sa mi veriť, že táto štíhla žena je naozaj taká gurmánka, ale pri rozhovore, ktorý sme robili v lete, ma o tom už definitívne presvedčila. Pozvala ma do klubu spisovateľov, objednala nám obed a dokonca aj zákusok. Ja som síce už jeden obed v ten deň zjedla, ale Marína rozdáva aj apetít. Aj tak som však „konzumovala“ najmä ju: S akou chuťou jedla! A naozaj – aj tortu! A k tomu mi recitovala Konstantina Simonova. Tiekli mi slinky na jedlo a zároveň mi z dlhej dojemnej básne „Čakaj ma“ vyhŕkli slzy. Takto teda dokáže s našimi, aj obstarožnejšími, žľazami pracovať „najstaršia“ Marína! Potom rýchlym krokom odkráčala na vysokých opätkoch. Pohltilo ju mesto. (hd)

Najskeptickejšia – Viera Nosková

V dnešnom svete by sa zišlo viac skepticizmu, ale – dnes nie je ľahké byť skeptikom. Panujú totiž vášne, emócie, zvady a masové názory. Skepticizmus je osobnostný a pokojný. Spisovateľka Věra Nosková je taká. A tak sa niet čo čudovať, že v roku 1995 založila s astronómom Jiřím Grygarom český klub skeptikov Syzifos. Udeľujú cenu Bludné balvany za najväčšie bludy, ktoré niektorí šarlatáni šíria.

Spisovateľka Věra Nosková Foto: Ivan Majerský, Pravda
Věra Nosková Spisovateľka Věra Nosková

Skeptici pripomínajú, že sa oplatí rozmýšľať vlastnou hlavou a mať odstup od vecí. Spisovateľka Věra Nosková na našom stretnutí naozaj ako skeptička pôsobila – zdržanlivá, vecná, hovorila vyrovnaným hlasom pedagóga. O to viac ma prekvapilo, že tá istá žena je známa aj ako vášnivá zástankyňa mužov! Tvrdí, že muži sú v našej kultúre ohrozený druh a zastáva sa ich. Podnet má aj z detstva. Jej mama vytesnila (pre neveru) z rodiny Noskovej otca. Žil potom na Slovensku a s dcérou sa nesmel stretávať. Spisovateľka obhajuje v knihe Chraňme muže podobné prípady a mužov ako takých. „Všimla som si, že v súčasnosti sú muži ohrození dvoma spôsobmi: jednak klesá hladina ich testosterónu, čiže aj ich plodnosť, a jednak ich ženy vydierajú,“ píše. Bolo by to smutné, ale ak prevezmeme od autorky aj trocha skepticizmu, môžeme dúfať, že testosterón niektorým mužom ešte stále aj stúpa. (hd)

Najgalantnejší – raper Vec

Rozhovor s raperom Vecom sa rodil veľmi dlho. Celkom na začiatku som ho oslovila do ankety o slovenčine, a keďže inteligentne reagoval, požiadala som ho aj o rozhovor. Súhlasil, ale chcel najprv otázky písomne. Na základe toho sme si istý čas písali, celkom sme sa cez tie písané texty zblížili. Aspoň ja som mala taký pocit.

Raper Vec Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Vec Raper Vec

Potom prišiel deň D, keď sme sa mali stretnúť osobne. Je to asi ako keď sa ľudia zoznámia na nejakej zoznamovacej stránke a potom sa majú uvidieť na živo. Aký bude dojem? Ja som tŕpla, či bude raper taký, ako som si ho predstavovala, vysnívala! Zároveň som tŕpla, čo povie on na mňa, keďže som staršia ako jeho mama, hoci v e-mailoch som vystupovala mierne koketne. V ten deň sme boli s kolegyňami na obede vo väčšej partii. Bavili sa na mojej situácii a chceli sa staviť – keďže sme sa mali o chvíľu s raperom stretnúť pred redakciou – či ma, svoju e-mailovú partnerku, spozná, ku ktorej z nás spontánne pristúpi a či neodpadne, keď zistí, že som to práve ja, nestorka. Už ako sme sa blížili k našej budove, videla som statnú postavu rapera, ako niekomu volá. Telefón zazvonil mne. Ozval sa mi, ale zároveň tým narušil krehké pradivo našich osídiel. Teraz už videl, podľa telefónu pri uchu, že ja som tá mačička vo vreci, čo mu písala. Nedal na sebe znať žiadne rozčarovanie (novinárky majú byť mladé a krásne!) a dokonca si so mnou urobil selfíčko. To by som však ozaj radšej nechcela vidieť.(hd)

Najúsmevnejší – čitateľ

Jablko s úsmevom od čitateľa.
jablko Jablko s úsmevom od čitateľa.

Po uverejnení článku Jablkové orgie mi prišiel milý e-mail: „Dobrý večer, čítam Váš článok o jablkách v Pravda Magazine 46, dobré čítanie. A tak mi napadlo, že Vám pošlem môj jablkový objav. Keď som odtrhol jablko zo stromu a rozrezal ho na polovicu, takto sa na mňa usmialo: S pozdravom Váš čitateľ. (hd)

Najkreatívnejší – Eugen Libezňuk

Herec Eugen Libezňuk je známejší, ako sa podľa mena zdá. Ľudia ho poznajú najmä z televíznej reklamy, kde stvárňuje múdreho baču, ktorý debatuje s honelníkom. Hrá aj v Duchnovičovom divadle v Prešove, hrá v Bratislave, má veľa príležitostí a málo času. Stretnutie sme si teda dohodli v divadle Nová scéna vo večerných hodinách.

Herec Eugen Libezňuk v kostýme firemného hasiča. Foto: Dalibor Krupka
Libeznuk hasic Herec Eugen Libezňuk v kostýme firemného hasiča.

Pri fotografovaní uprednostňujeme pestré oblečenie, aj to ľuďom, s ktorými robíme a ideme ich fotiť, zdôrazňujeme. Libezňuk bol však už v divadelnom kostýme, a to v kostýme firemného hasiča. Čiže – mal čiernu košeľu aj nohavice. Ako osviežiť tento vzhľad? Vymyslel to on sám. Schytil červený hasiaci prístroj, ktorý visel na chodbe divadla, a vbehol do výťahu, ktorý práve pri nás zastal. Jeho figúra s hasiacim prístrojom v náručí sa znásobila v zrkadlách výťahu a on nasadil blažený výraz vyjadrujúci spokojnosť: ako dobre som to „skreoval“. Šikovný bača je skrátka šikovný bača, ale my sme ho chceli mať nafoteného ako herecký idol!(hd)

Najcudnejšia – Katarína Slaninková

Výtvarníčka Katarína Slaninková a spisovateľka Barbora Kardošová vydali úspešnú knihu pre deti Traja kamoši a fakticky fantastický bunker. Kniha nás zaujala a keďže obe autorky sú aj „kočky“, rozhodli sme sa, že budú na obálke magazínu. To je vždy veľká výzva a veľa špekulovania, ako na to. Obe umelkyne vyšli v ústrety nášmu kolegovi fotografovi a snažili sa naplniť jeho nápady. V snahe o čo najlepšiu a najoriginálnejšiu snímku ocitli sa aj na konári stromu v pomerne krkolomnej, ale podmanivej pozícii. Všetci sme zajasali nad dobrou a neošúchanou scénou.

Výtvarníčka Katarína Slaninková a spisovateľka... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Katarína Slaninková,Barbora Kardošová Výtvarníčka Katarína Slaninková a spisovateľka Barbora Kardošová na konári.

Až pri zväčšení fotky pre potreby obálky a pri podrobnejšom pohľade na účinkujúce postavy sa ukázalo, že spod krátkej sukničky trčia jednej z nich čierne nohavičky. A bola to práve veľmi seriózna – čím nechceme tvrdiť, že druhá autorka taká nie je – výtvarníčka Katka Slaninková! Ani sme jej nepovedali, akú chúlostivú operáciu podstúpila: že sa jej retušovali gaťky!(hd)

Najživočíšnejšia – Zdenka Pavlíková

Mladá farmárka a drotárka Zdenka Pavlíková z Osuského pri Senici nás zaviedla na rodinnú farmu, kde bolo plno zvierat. Chodili sme po svahoch, ktoré boli ich hospodárstvom, hladkali sme zajace, kone, skákali okolo nás psíky. Ja som si padla do oka s capom. Aj sme zapózovali fotografovi pred objektívom. A viete, čo mi capko pri tom šepkal do ucha? „ Helenka, ty píšeš do novín, mohla by si pre mňa niečo urobiť? Napíš o tom, že my capkovia máme tiež svoje práva a chceli by sme, aby sa už skoncovalo s tým, ako nás ľudia bezdôvodne osočujú. Mohla by si vyhlásiť petíciu, ktorá by žiadala, aby sa už viac nehovorilo, že smrdí ako cap, že je niekto starý cap, že je niečo capina, alebo že niekto urobil capa záhradníkom. Toto všetko nás dehonestuje a my to už ďalej trpieť nebudeme.“ Pošepkala som mu, že podpisy zbierať nebudem, ale požiadavku môžem príležitostne tlmočiť. Tak to robím, ale – no comment. (hd)

Farmárka a drotárka Zdenka Pavlíková Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Zdenka Pavlíková Farmárka a drotárka Zdenka Pavlíková

Rúžik alebo šálik?

Pri každom dohováraní termínu titulkového rozhovoru prízvukujeme v telefóne, aby si herec, speváčka, spisovateľka či cestovateľ obliekli niečo farebné. Niekedy zlyhá šatník, inokedy pamäť a občas je to otázka nemenného názoru či rockovej minulosti. Vtedy do hry vstupuje čierna, obľúbená farba-nefarba umelcov. Nafotiť tmavú machuľu, aby na prvej stránke magazínu vyzerala zaujímavo, potom vyžaduje istú dávku improvizácie. K slovu sa dostáva výrazný rúž či pestrofarebná šatka. A nielen v prípade dám.

Herec Milan Ondrík Foto: Ivan Majerský, Pravda
Milan Ondrík Herec Milan Ondrík

Herec Milan Ondrík by asi s krvavočervenými perami nevyzeral dobre, preto som jeho sivé oblečenie vylepšila mojím tyrkysovým šálikom… Tu však platí jedno pravidlo: Treba vedieť odhadnúť „priateľa“, ktorého nahovoríte aj na takýto kúsok.(jan)

Namiesto vlasov čiapka

Hercovi Mariánovi Mitašovi, ktorý od hlavy po päty v čiernom len previnilo krčil plecami, som v duchu veľkoryso odpustila a s napätím som očakávala, kedy si dá dole rovnako nevýraznú pletenú čiapku. Nestalo sa. Po príchode zo šatne čiapka neodbytne zotrvávala na jeho hlave, pretože pod ňou mal vraj neupraviteľné vlasy. Vytiahnuť hrebeň a gél, ktoré mi v kabelke aj tak chýbali, by mi úcta k umelcovi nedovolila. A tak nezostalo nič iné, len spolu s fotografom hľadať ten správny čiapkový uhol. (jan)

Herec Marián Mitaš Foto: Pravda, Ivan Majerský
Marián Mitaš, herec Herec Marián Mitaš

Nemalátny Malátny

Rozhovor s kapelou Chinaski sa začal síce na minútu presne, ale pri stole chýbal jej zakladateľ Michal Malátný. Minútu, dve, aj päť… Nakoniec kapelník František Táborský svojho kolegu „natrel“: „My jsme včera pařili do tří do rána.“ A bolo vymaľované. V duchu som sa lúčila s ostrovtipom speváka, keď Michal z toalety predsa len dorazil. Pekne sa pozdravil, odpil si z obrovskej citronády (boli ešte ďalšie dve), dvakrát sa zhlboka nadýchol a… Ukázal sa ako profík – „pařič“ a skvelý rozprávač, ktorého nejaký žúr len tak neskolí. (jan)

Michal Malátný a František Táborský Foto: Pravda, Ivan Majerský
Chinaski Michal Malátný a František Táborský

Na neživo

Rozhovor s hercom Janom Krausom mal trvať tridsať minút. Netrval. V ten deň sa totiž po…lo všetko, čo sa mohlo. Čerešničkou na torte nepodarkov bol štrajk taxikárov, ktorý ma nadobro obral o moju živú polhodinku s legendou českej talk show. Dohodli sme sa teda na rozhovore e-mailom. Jan Kraus ostal v odpovediach verný svojej irónii a ja som sa jej mohla pri čítaní jeho odpovedí len ticho, bez možnosti odvrátiť smeč, prizerať… Možno si raz dáme skutočný duel, pán Kraus. (jan)

Herec Jan Kraus Foto: Robert Hüttner, Pravda
Jan Kraus Herec Jan Kraus

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Elán #Jan Prušinovský