World Press Photo vyhrala snímka dieťaťa pod ostnatým drôtom

Prestížnu fotografickú súťaž World Press Photo za rok 2015 vyhrala fotografia sýrskeho dieťaťa, ktorého otec odovzdáva do rúk ďalšej osoby pod ostnatým drôtom na hranici Srbska a Maďarska. Autorom čiernobielej fotografie, ktorá zachytáva emotívny detail cesty utečencov do Európy, je Austrálčan Warren Richardson. Fotky dokumentujúce súčasnú migračnú vlnu uspeli aj v jednotlivých kategóriách. Medzi športovými zábermi zvíťazila momentka zobrazujúca pád českého lyžiara Ondreja Banka.

18.02.2016 14:34
debata (36)
zväčšiť Víťazná fotografia súťaže World Press Photo... Foto: SITA/AP, Warren Richardson
World Press Photo, utečenci, migranti Víťazná fotografia súťaže World Press Photo fotografa Warrena Richardsona, ktorá zachytáva prechod migrantov cez ostnatý plot na hranici Srbska a Maďarska.

Richardson fotografiu spravil vlani v auguste pri maďarskej hraničnej obci Röszke, keď sa skupina sýrskych utečencov pokúšala v noci prekonať stráženú hranicu do Maďarska. „Bol som s nimi asi štyri hodiny, zatiaľ čo hrali s políciou hru na mačku a myš a policajti proti nim použili obranný sprej,“ popísal Richardson podľa denníka The Guardian napätú situáciu.

V jednej chvíli podľa neho začali Sýrčania utekať smerom k plotu a rýchlo cez neho preliezať, takže vraj musel okamžite reagovať a dúfať, že bude mať v tom prítmí šťastie. „Tej noci bol spln, takže svetlo na snímke je v podstate mesačný svit,“ objasnil.

Víťazná fotografia súťaže World Press Photo...
Tretia víťazná fotografia v kategórii Hlavné...
+9Snímka fotografa Roberta Schmidta, ktorá...

Podľa predsedu poroty Francisa Kohna sa stala jeho momentka fotkou roka, lebo „je tak silná vďaka svojej jednoduchosti, zvlášť vďaka symbolike ostnatého drôtu“. „Usúdili sme, že (snímka) má takmer všetko, aby bola silným vizuálnym spodobením toho, čo sa deje s utečencami,“ povedal Kohn.

Richardsonova fotografie je prvou čiernobielou fotografiou, ktorý vyhrala hlavnú cenu od roku 2009. Okrem toho zvíťazila aj v kategórii Aktualita.

zväčšiť Fotografia Kevina Frayera, ktorá zvíťazila v... Foto: SITA/AP, HANDOUT
World Press Photo, čína, továreň, smog, znečistenie Fotografia Kevina Frayera, ktorá zvíťazila v kategórii Každodenný život, zachytáva život obyvateľov žijúcich v blízkosti čínskej továrne, ktorá spaľuje uhlie.

Snímky zachytávajúce v rôznych krajinách migračnú vlnu smerujúcu do Európy sa výrazne presadili aj v ďalších kategóriách súťaže. Medzi reportážami vybrala porota ako víťaza Rusa Sergeja Ponomarjova s ​​jeho sériou fotografií zachytávajúcich utečencov, ktorí sa na člnoch priplavili ku gréckemu ostrovu Lesbos. Kategóriu Ľudia vyhral Slovinec Matić Zorman s fotografiou malého dievčatá za mrežami utečeneckého tábora v Srbsku.

Talian Francesco Zizola nafotil druhú najlepšiu sériu v kategórii Súčasné problémy, keď zachytil preplnený rybársky čln s 500 migrantmi plávajúci z Líbye. Tretie miesto v aktualitách potom získal turecký fotograf Bulent Kilic za sériu snímok utečencov snažiacich sa ilegálne preniknúť cez plot do Turecka.

Tradične úspešné boli fotografie z vojnových konfliktov – najlepšiou sériou aktualít aj jednotlivou reportážnou fotografiou ​​sa stali diela zo Sýrie. Hneď dve kategórie vyhrali fotografie dokumentujúce znečistenie ovzdušia v čínskych mestách.

Najlepšiou športovou fotografiou sa stala snímka zachytávajúca pád českého lyžiara Ondreja Banka v kombinačnom zjazde na majstrovstvách sveta v USA, ktorého autorom je Rakúšan Christian Walgram.

Do 59. ročníka súťaže sa prihlásilo celkom 5 775 fotografov zo 128 krajín a porota vyberala najlepšie z 82 951 snímok.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #utečenci #World Press Photo #migranti