Oľga Feldeková: Manžel chcel syna Herodesa a dcéru Žilinu

V spisovateľskej rodine Feldekovcov krstia často. Najprv to boli deti, teraz vnúčatá. Krstia aj románové postavy. Oľga Feldeková je teda v pomenovávaní skúsená.

28.02.2016 09:00
feldekova olga Foto: ,
Oľga Feldeková.
debata (11)

Meno Oľga jej pristane – je s ním ale spokojná ona sama?

Už som pristará na to, aby som ho menila. Na Orave sa vyslovuje mäkko každá spoluhláska, ktorá sa len dá. Aj amen na konci modlitby vyslovujú ameň. Už ako decku sa mi to zdalo smiešne a kde som mohla, tam som vynechala mäkčeň v mene Oľga. Jedine to som chcela na svojom mene zmeniť.

Po kom vás pomenovali?

Moja mama mi chcela dať meno Dagmar. Vtedy to letelo. Veľa mojich rovesníčok sa tak volá. Nakoniec meno Oľga presadila žena môjho strýka, ktorá sa volala Oľga a bola mojou krstnou mamou. Presviedčala vraj mamu, že je to výborné meno, lebo sa nedá škaredo vysloviť. Dokonca vraj aj Olina je pekné. Ako školáčka som sa presvedčila o opaku, keď ma nahnevaný spolužiak volal Olinisko a niekedy aj Olinisko psisko. Ale asi mala moja krstná mama pravdu, lebo odvtedy mi Olinisko nikto nepovedal a dnes sa mi dokonca aj Olinisko páči.

Aké mená sa vám inak páčia?

Páčia sa mi mená, ktoré sa dajú ľahko zapamätať a ľahko vysloviť. Pomáha mi to vyhnúť sa „trapasom“ pri komunikácii. Rada ľudí oslovujem v zdrobneninách a napríklad pri mene Kvido mám problém.

Ako ste vyberali mená deťom?

Keď sa narodil prvý syn, môj manžel, ktorý vždy sršal nápadmi, chcel, aby sme mu dali meno Herodes. S tým som nemohla súhlasiť. Dali sme mu meno Martin, tak sa volal môj prastarý otec. Druhé dieťa bola dcéra a manžel navrhoval, aby sa volala Žilina. Povedal, že keď sa syn Martin volá po meste, v ktorom som sa narodila, nech sa dcéra volá zase po jeho rodnom meste. Vzpierala som sa, aj keď ustúpil do tej miery, že navrhol dať jej meno Juliana. A volať ju budeme Žilina. Keď som to dcére hovorila, vyčítala mi, prečo som otca neposlúchla. Dali sme jej meno po manželovi, volá sa Ľubomíra. Tretie dieťa sa volá po mne Oľga. Je to dobré meno. Nedá sa škaredo vysloviť. Ďalšia bola Anna a ďalšia Katarína. Pri týchto menách sa nedá urobiť chyba. Keď rodič dieťaťu vymýšľa meno, aj keď má nutkanie dať napríklad dcére meno Lukrécia alebo Ribana, má strach, aby sa jej najmä v škole nevysmievali a aby také meno neodradilo prípadného ženícha.

Ako sa volajú vaše vnúčatá?

Do ich mien sme nezasahovali. Len v jednom prípade som uprosila dcéru, aby synovi nedala meno Tiger. Argumentovala, že keď sa môže Tolstoj volať Lev, prečo by jej syn nemohol byť Tiger. Našťastie ma poslúchla. Vnúčatá sa volajú: Edko, Magdalénka, Lujzinka, Anička, Bojanko, Tonko, Ondrejko a Otík. Teraz čakáme deviate vnúča. Nemáme potuchy, či to bude chlapec, alebo dievča, a už vôbec netušíme, ako sa bude volať. Hlavne nech je zdravé.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Oľga Feldeková #krstné meno