Odkedy čarodejnice lietajú na metle

Claudine v červenom kabáte vyzerá, že by pokojne mohla učiť Harryho Pottera a jeho spolužiakov v čarodejníckej škole. Alebo sa mi to len zdá, pretože nám pred jedným z typických červených tehličkových domov v Bruggách rozpráva, že jeho majiteľku upálili ako čarodejnicu?

13.03.2016 08:00
obraz, čarodejnica Foto:
David Rijckaert III.: Bláznivá Meg, po r. 1650. Staré ženy Flámi považovali za hašterivé, odtiaľ bolo blízko k bosorkám.
debata (25)

Belgičanka Claudine sa s tajomným výrazom v očiach otočí ku škótskemu novinárovi a prísne sa opýta: viete, čo je inkvizícia? V tej chvíli prešedivený Škót zaváha, akoby ho naozaj vypočúval inkvizítor a neisto hlesne: áno. Claudine sa vzápätí rozžiari a pokračuje: „V tomto dome žila žena, ktorá chovala niekoľko zvierat: psy, mačky, kravy, sliepky.

A mala epileptického syna, ktorý občas mával záchvaty. Lenže v tej dobe,“ prísne pozrie na Škóta aj zvyšok medzinárodnej skupinky, „nikto nevedel, že epileptické záchvaty môžu spustiť aj rôzne silné zvuky,“ a v nadšení začne napodobňovať bučanie kráv aj štekanie psa, ktoré dohnali chlapca k záchvatu a jeho nešťastnú mamu až na hranicu. Veď synovi iste musela pobosorovať, mysleli si jej susedia.

Čarodejnícka scéna od Davida Teniersa II. Foto: MAURO COEN, BRUSEL
obraz, čarodejnica, metla, kotol Čarodejnícka scéna od Davida Teniersa II.

Nuž, stredovek nebola žiadna idyla. A koho raz obvinili z čarodejníctva, ten sa z toho len tak ľahko nedostal. „Jasné, Ruppert? Máte nejaké otázky? Ale nie o hranolčekoch či čokoláde,“ naoko sa zachmúri naša zapálená sprievodkyňa.

Aj v romantických Bruggách upaľovali čarodejnice. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Bruggy, dom, čarodejnice Aj v romantických Bruggách upaľovali čarodejnice.

Prvú dávku informácií o čarodejniciach už sme dostali v bruggskej Sint-Jans-Hospital. V bývalom špitáli sv. Jána sa práve koná výstava Bruegelove čarodejnice. A sprevádza nás sama kurátorka Renilde Vervoortová, ktorá čarodejnice roky skúmala a napísala o nich aj dizertačnú prácu. Žiadna bulvárna téma, ako by si niekto mohol myslieť. Hneď pri vchode dostaneme do ruky sviečky, v 21. storočí pre istotu elektrické, aby sme v zošerenom priestore lepšie videli na exponáty. Alebo azda pre tajomnejšiu atmosféru?

Claudine ukazuje dom, kde žila... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
dom, čarodejnica Claudine ukazuje dom, kde žila "čarodejnica" so synom epileptiom.

Lenže, naozaj to funguje. Najskôr vo vitrínach vidíme stredoveké spisy so strašidelnými obrázkami upaľovaných žien. Renilde vysvetľuje, v 15. storočí strach z diabla mimoriadne zosilnel. Diabol bol zosobnením všetkého zlého. Hovorilo sa mu aj Satan alebo Lucifer a vlastne to bol padlý anjel, ktorého Boh vykázal z neba. A keďže práve vládlo mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré spôsobilo neúrodu, hladomor a biedu, ľudia verili, že nastal koniec sveta. Nemali žiadne logické vysvetlenie pre kruté zimy, chladné letá a ničivé búrky, nuž ich pripisovali pôsobeniu diabla.

Renilde Vervoortová ukazuje na typický špicatý... Foto: MUSEA BRUGGE, SARAH BAUWENS
Renilde Vervoortová, čarodejnícky klobúk Renilde Vervoortová ukazuje na typický špicatý čarodejnícky klobúk.

Dnes už vieme, že v Európe v tom čase zavládla malá ľadová doba, ktorej najhoršie dôsledky sa prejavili v rokoch 1560 až 1630. Obdobie, ktoré sa krylo s tým najkrutejším prenasledovaním čarodejníctva. Nastali dlhé zimy s množstvom snehu, rieky zamŕzali tak, že znemožnili námorný obchod s Holandskom, nasledovali studené letá s častými búrkami a krupobitím, ktoré zničilo úrodu. A k tomu povodne, ktoré poškodili domy, mlyny, mosty a v ktorých sa utopilo veľa dobytka, takže nastal hladomor. To predsa nemohol spôsobiť nikto iný ako diabol. V roku 1486 vznikol slávny spis Malleus Maleficarum (maleficia označuje zlé čary), Kladivo na čarodejnice a hon na diablove pomocníčky sa mohol začať.

Jedna z čarodejníckych rytín od Pietera Brugela... Foto: RIJKMUSEUM AMSTERDAM
čarodejnícka rytina Jedna z čarodejníckych rytín od Pietera Brugela st. z roku 1565.

Aj učení ľudia vtedy verili v pôsobenie nečistých síl. V Bruggách bol napríklad odborníkom na čarodejnice humanista a právnik, jeden z radných pánov, Joost de Damhouder (1507 – 1581), ktorý napísal dielo o čarodejniciach, spolku s diablom a sabate nazvané Praxis rerum Criminalium. A čo vlastne bosorky páchali? Rôzne škody, od zabitia dojčiat cez ničenie úrody, spôsobovanie zlého počasia, kysnutia mlieka až po spôsobovanie neplodnosti ženy a impotencie muža.

Za bosorku v Bruggách vyhlásili aj 65-ročnú vdovu Maycken Karrebrouckovú, ktorá žila z predaja mlieka a masla. Jej švagriná ju udala ako čarodejnicu z pomsty za to, že vdova ju dostatočne nepodporovala pri jej problémoch s manželom. Po piatich hodinách vypočúvania s ostnatým obojkom na krku sa Maycken priznala, že je bosorka. 23. júna 1634 skončila na hranici s inou údajnou bosorkou. A nasledovali ďalšie procesy, akoby Bruggy naozaj boli posadnuté diablom.

Renilde má historiek o čarodejniciach neúrekom. Nás však zaujíma maliar Pieter Bruegel starší. Pretože to bol práve on, kto prvýkrát stvárnil bosorku tak, ako si ju bežne predstavujeme. V roku 1565 vytvoril dve rytiny – Sv. Jakub pri čarovaní a Sv. Jakub a pád čarodejníka, ktoré publikoval antverpský tlačiar Hieronymus Cock. Odvtedy sú bosorky škaredé stareny, ktoré priletia na metle cez kozub a komín. V kozube stojí kotlík, kde buble čarovný nápoj a pri ohni sa vyhrieva čierna mačka. Bruegela začali napodobňovať holandskí a flámski majstri a nikto už nezobrazil bosorku inak ako s metlou, hoci do Bruegela sa verilo, že môže lietať na hocijakej palici.

Scéna z múzea mučenia v Bruggách. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
mučenie, Bruggy Scéna z múzea mučenia v Bruggách.

V bruggskej nemocnici vystavujú nielen Bruegelove rytiny, ktoré sprevádzajú vypchaté mačky a odseknuté ruky, ale aj ďalšie fascinujúce obrazy – čarodejnice a sabatové scény v podaní Fransa Franckena a Davida Teniersa mladšieho. Ale stopy čarodejníc vedú až do súčasnosti – nechýba obálka časopisu s karikatúrou diabolského Hitlera v čarodejníckom klobúku, čarodejnice z Eastwicku, zo Salemu až po Harryho Pottera. Zo stropu visia metly, na stene kompletný kostým bosorky aj s klobúkom, v ktorom sa môže návštevník odfotiť. Alebo si môže sadnúť na lietajúcu metlu a dívajúc sa na krajinu, čo mu premietajú na plátno, podľahnúť ilúzii, že lieta ako čarodejnica nad mestom.

Vosková vúdú bábika a srdce prepichnuté... Foto: MAS ANTWERPEN
srdce, voodoo bábika Vosková vúdú bábika a srdce prepichnuté špendlíkmi mali privodiť utrpenie alebo smrť.

A komu by nestačilo, nech na odporúčanie Claudine navštívi najnovšie bruggské múzeum – venované mučeniu. Aj tam nájde stopy po bosorkách.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Bruggy #čarodejníctvo