Miliónový šperk nemusí stáť veľa, aby na žene zažiaril

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbehy o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční. Aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Aktuálny príbeh je o umeleckej šperkárke Kataríne Hulkovej.

16.04.2016 07:00
Katarína Hulková Foto:
Katarína Hulková a jej ručná výroba šperkov, ktoré rešpektujú svetoví módni návrhári.
debata (5)

Každý prsteň, náramok a náhrdelník je originálom, ktorému krehká blondínka vdýchla život a dala mu meno. Mama troch dcér, ktorej výtvormi sa pýšia ženy v Holandsku, Malajzii, Austrálii, Kanade i Spojených arabských emirátoch, si ciele nedáva a ani nič neočakáva. Pretože, ako tvrdí, aj tak má viac, ako treba. Jej prvé šperky vznikali na kolene a odvahu podnikať v sebe našla až po narodení tretej dcéry. Hoci kvôli vysnívanej práci už nemá odtlačok na pravom palci, svoje životné rozhodnutie neľutuje.

Umelecká šperkárka Katarína Hulková s umeleckým menom Katu-Hula tvrdí, že šperk zhmotňuje vnútornú podstatu svojho majiteľa. Príbeh dnes už úspešnej umelkyne sa začal písať počas dovolenky v roku 2007 v Teplom vrchu.

„Okrem vylihovania pri jazere som chcela zažiť aj niečo iné. Navštívili sme ranč Transylwania, kde miestna farmárka Švajčiarka Katka robievala každé ráno ekotábor. Spriatelili sme sa a spolu s manželom začali tábor navštevovať,“ začína svoje rozprávanie Katarína Hulková. Tu sa rozhodla oprášiť svoju stáž u Tiffanyho v Stuttgarte, kde sa naučila robiť vitráže. A ako hovorí, to bol prvý bod zlomu.

Šperk Kataríny Hulkovej. Foto: ARCHÍV K. HULKOVEJ
umelecké šperky, šperkárstvo, Hulková Šperk Kataríny Hulkovej.

Túžba živiť sa tým, čo veľmi miluje

„Tu som videla, že ženy s obdivom pozerali na moju tvorbu a prvé zákazky sa pomaly začali rodiť. Tento pocit mi nedal spávať, lebo som vedela, že popri deťoch by som rada pracovala z domu, aby som sa im mohla venovať a zároveň prispievať do rodinnej kasy,“ spomína šperkárka. Túžba živiť sa tým, čo miluje, ju hnala vpred a usilovne začala na internete hľadať stránky, na ktorých by svoje výtvory mohla predávať. Zároveň sa na úradoch zaregistrovala ako slobodný umelec. Šperky začala predávať na handmade stránke, ale stále to nebolo to, po čom túžila.

„Potrebovala som sa zviditeľniť a vtedy mi napadlo, že oslovím pár módnych návrhárok a ponúknem im svoju prácu. Oslovila som tri a ozvala sa mi Janka Ľuptáková, ktorá si vybrala moje šperky a predviedli sme ich ako doplnok k jej kolekcii na Bratislavských módnych dňoch. To bolo v roku 2010,“ spomína na prvé úspechy Katka. Ohlas na seba nedal dlho čakať a krátko nato šperkárkinu prácu pochválil aj svetovo uznávaný módny návrhár Clark Sabbat.

Aké však boli začiatky? Tak ako už povedala väčšina Slovákov z nášho seriálu – ťažké. Jej cesta bola neraz kľukatá, napriek tomu sa dokázala postaviť na vlastné nohy. „Riešim rôzne prekážky, ktoré mi prináša legislatíva či podnikateľské prostredie. V minulosti som potrebovala pomoc vo veľmi ošemetnej veci. Jedna z nás šperkárok si dala zapísať úžitkový vzor na patentovom úrade a ja som odrazu nevedela „kam z konopí“,“ opisuje krušné chvíle umelkyňa. Ako dodáva, bolo to totálne ohrozenie jej práce. Nemohla predávať ani tvoriť. „Táto kauza ma obrala o pôdu pod nohami. Tak som si začala viac vážiť svoju prácu,“ priznáva Katka.

Šperk Kataríny Hulkovej. Foto: ARCHÍV K. HULKOVEJ
umelecké šperky, šperkárstvo, Hulková Šperk Kataríny Hulkovej.

Zo stavbárky a letušky umelkyňa

Hoci odmala boli koncerty a galérie jej svetom, rada maľovala a vyrábala šperky z modelovacej hmoty moduritu, na Vysokú školu výtvarných umení ju neprijali. Vyštudovala teda stavbárinu a na dlhých päť rokov dala umeniu zbohom. Nič vtedy nenasvedčovalo tomu, že z nej raz bude umelecká šperkárka. Technická škola dala Katke napriek tomu veľa. Okrem toho, že vďaka tomuto vzdelaniu si vie šperk pred výrobou technicky rozkresliť, čo jej pred konkurenciou dáva ďalšie body navyše, našla si na vysokej škole aj životnú lásku.

„Po skončení školy sme sa presťahovali do Popradu, boli sme však niekoľko mesiacov bez práce. Zhodou okolností som natrafila na ponuku leteckej spoločnosti, a keďže som vedela anglicky, maďarsky, nemecky aj poľsky, začala som pracovať ako letuška manažérka,“ spomína Katka na zaujímavú etapu svojho života. Tá ďalšia prišla, keď v roku 1991 odišla s manželom do Stuttgartu, kde absolvovali už spomínaný kurz Tiffanyho. Výrobou vitráží sa chceli po návrate pod Tatry živiť, deväťdesiate roky im však nepriali, lebo porevolučná doba mala iné priority. „Tak sme to na pár rokov zabalili a robili darčeky len pre známych,“ hovorí dnes už s úsmevom o náročnom návrate do vlasti.

Katarína ostala osem rokov na materskej dovolenke s tromi dcérami, Veronikou, Terezkou a Natálkou, a vtedy opäť pocítila túžbu tvoriť. Začala vyrábať Tiffany vázy, lampy aj šperky. Ako hovorí, do módy v tom čase prišli kamene, polodrahokamy a ľudská túžba obnovy ducha. Začala sa teda viacej vzdelávať a najmä hľadať nové techniky. Trh bol nasýtený lacnými šperkami a Číny a okolie prejavovalo záujem o ručne robené šperky. Preto sa orientovala na výrobu z lacnejšieho materiálu.

„Týmto spôsobom môžem pokryť aj strednú vrstvu (menej majetnú). A zákazník dostáva svoj vytúžený šperk. Moje krédo je veľmi jednoduché: Spokojný zákazník, prinesie ďalšieho zákazníka,“ prezrádza tajomstvo svojho úspechu šperkárka. Jej výrobky majú dokonca vlastné a veľmi poetické mená. Podľa toho, čo jej pripomínajú. Napríklad Sloboda krídel či Vábenie. Žiadané sú aj šperky vyrobené na hudbu. Zákazníčka jej pošle obľúbenú pieseň a Katka podľa nej vytvorí ozdobu. Veď hudbu miluje a hlavne ju cíti.

Šperk Kataríny Hulkovej. Foto: ARCHÍV K. HULKOVEJ
umelecké šperky, šperkárstvo, Hulková Šperk Kataríny Hulkovej.

Ako rozoznať drahokam od zafarbeného skla?

Najväčší úspech majú u nej prstienky, pretože, ako sama hovorieva, tam môže uzdu svojej fantázii naplno popustiť. Aktivity talentovanej umelkyne ocenili aj vyhlasovatelia súťaže Podnikateľka roka. Za svoju prácu získala aj ocenenie jednej z najúspešnejších živnostníčok Slovenska za rok 2013. Vyhrala druhé miesto. Pri výrobe šperkov dokonca používa vlastnú techniku, ktorú by raz chcela rozpracovať v knihe, keďže šperky v cíne ešte nikdy neboli publikované.

Hneď ako sa predá čo i len jeden šperk a zákazníčka mi napíše, že som splnila jej očakávania, je to najkrajší pocit a všetok strach o budúcnosť okamžite mizne. Aj negatívny postoj je dobrý, ak sa z neho človek chce poučiť a neberie to len ako útok na vlastnú osobu.
Katarína Hulková

Pri tvorbe používa pravé polodrahokamy a zliatinu striebra, cínu a medi, ktorú jej priamo na mieru vyrába jedna slovenská firma. „Bol pre mňa veľmi tvrdý oriešok nájsť niekoho, kto mi bude takýto materiál dodávať, pretože dovtedy sa vo veľkom používala zliatina s olovom, ktorú som ja zásadne používať nechcela. Zdravie je pre mňa prvoradé,“ vysvetľuje úspešná podnikateľka. Okrem toho, že s materiálom, ktorý používa, sa podstatne ťažšie pracuje, je aj oveľa drahší.

Ako prezradila, dnes je na trhu mnoho umelých kameňov, ktoré sa tvária ako polodrahokam, ale je to len zafarbené sklo. Rozoznať ich však nie je až taký problém a Katka má na to jednoduchú fintu. Stačí si dať kameň na čelo, a keď sa vám za malú chvíľu od čela zahreje, je to krištáľ pravý, ak nie, je to sklo," upozorňuje šperkárka. „Ako umelecká šperkárka som veľmi ovplyvnená aj múzou. Ak ju nemám, neviem tvoriť, a ak príde, tak ide všetko bokom. Viem sedieť pri svojej práci aj 15 hodín v kuse, ale viem aj nepracovať pár dní. Je zaujímavé pozorovať, ako podnikanie zmenilo moje hodnoty,“ mieni Katka.

Šperk Kataríny Hulkovej. Foto: ARCHÍV K. HULKOVEJ
umelecké šperky, šperkárstvo Šperk Kataríny Hulkovej.

Materská ideálny čas na biznis?

Predtým to bola perfektná domácnosť, vypletá záhradka, vždy upravená maminka, no dnes si cení, ak stihne navariť obed, pomojkať sa s deťmi či vypočuť manžela. „Vtedy som šťastná a viac mi netreba,“ vyznáva sa. Výroba umeleckých šperkov je mravčia práca. Poklady na ich výrobu ukrýva v starožitnom kufri. Vždy sa v ňom „pohrabe“, podrží polodrahokam, hľadá v ňom kresbu a dumá. To je vtedy, keď sa jej nápad ohlási sám. Tvorí však aj na objednávku. „Tu si väčšinou zákazník určuje kameň sám. Snažíme sa spolu prísť na koreň veci a nájsť tú správnu kombináciu,“ opisuje proces práce.

Stávajú sa jej však aj záhadné veci. Niekedy kameň, o ktorom je dotyčný presvedčený, že ho potrebuje, sa šperkárke nedarí umiestniť. „Nedrží a nedrží. Časom som sa o takých veciach naučila smelo komunikovať a ponúknem inú možnosť. A čuduj sa svete, potom to ide od ruky,“ hovorí. Katarína je hrdá na to, že sa jej výtvory páčia odborníkom a chcú ich mať aj ženy, ktoré nosia vo svojom výstrihu miliónové šperky. Najviac si cení okamžitú spätnú väzbu, ktorá ju drží, ale aj posúva.

„Hneď ako sa predá čo i len jeden šperk a zákazníčka mi napíše, že som splnila jej očakávania, je to najkrajší pocit a všetok strach o budúcnosť okamžite mizne. Aj negatívny postoj je dobrý, ak sa z neho človek chce poučiť a neberie to len ako útok na vlastnú osobu,“ myslí si umelkyňa.

Šperk Kataríny Hulkovej. Foto: ARCHÍV K. HULKOVEJ
umelecké šperky, šperkárstvo, Hulková Šperk Kataríny Hulkovej.

Odtlačok na palci je preč

Ako prezradila, nevie robiť len jeden šperk naraz, vždy má rozrobené minimálne tri a vracia sa k nim tak, ako ju nesú myšlienky. „Inšpiruje ma príroda, mojou múzou je záhrada a hudba. Mojím miláčikom je Sting a Adiemus. Takže ak niekto začuje z môjho šperku husle či flautu, nemá halucinácie,“ hovorí s úsmevom Katka. Zároveň čerpá energiu od rodiny, vtákov za oknom, od svojej mačky Mici. Toto všetko ju drží v pokore a úcte. „Nedávno som bola na pošte, a tam si babička s posledným eurom kupovala lós. Že nemá na chleba a potrebuje peniaze pre vnúčatá, tak možno ten lós jej to prinesie. Nepriniesol. Bolo mi ľúto, aké nepožehnané peniaze sú v obehu,“ opisuje trpkú skúsenosť bežného života. Ako hovorí, aj v takýchto momentoch si uvedomuje, akým šťastným človekom je. Preto sa snaží pomáhať a inšpirovať aj iných.

„Hlavnou mojou ambíciou je nabádať matky malých detí, aby začali podnikať. Myslím si, že práve materská je ten správny čas na rozbehnutie biznisu. Dalo mi to určite slobodu. Som paňou svojho času a pracujem najmä vtedy, keď ja chcem,“ pochvaľuje si Katka. Ručná práca si i v jej prípade vyžiadala svoju obeť. Keď sa chystala do Moskvy a vybavovala si pas, zistili, že nemá na palci pravej ruky odtlačok. „No je to daň za prácu šperkárky. Horúci kov a chémia sa mi tam občas dostanú,“ vysvetľuje náročnejšiu stránku svojho živobytia. Za necelé tri roky sa z matky troch detí vďaka húževnatosti, ale i pokore stala uznávaná šperkárka, ktorá si našla vlastnú tvorivú cestu. Čo šperk, to originál. A aké má sny? „Ciele si nedávam, môj život len tak plynie. Ale možno vari jeden. Nájsť si čas a začať vystavovať po Slovensku. Prvú výstavu som mala v Rakúsku, druhú v Poprade v rámci galaprogramu a túžim vystavovať v galérii Danubiana,“ dodáva na záver Katu-Hula.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Úspešní Slováci #šperkárka #umelecký šperk