Paradoxy histórie: Ako cigareta potlačila revolúciu

Jednoducho neuveríš. Neuveríš, aké zákernosti neraz pripravujú dejiny. Niekedy stačí nečakaný zhluk okolností, šťastná alebo nešťastná náhoda, drobný omyl a odrazu je všetko inak. Tak, že to nedokáže predvídať ani najprenikavejší mozog. Seriál Paradoxy histórie je práve o takýchto dejinných zvratoch.

24.04.2016 08:00
debata (15)

Roku 1848 sa Európou prevalila revolúcia. Najprv sa vzbúrili vo Francúzsku, vzápätí v Prusku. Werner Siemens, vynálezca, vedec a podnikateľ, ju zažil. Napísal: „Nepokojnosť s doterajším poriadkom, pocit beznádeje, že sa nedá zmeniť bez násilného prevratu, premkol všetok nemecký ľud.“

Povstanie vyvrcholilo v marci v Berlíne. Aj vďaka tomu, že zavládlo krásne letné počasie. No prosím, od čoho je závislá revolúcia! Ulicami prúdili vzrušené masy. Po niekoľkých potýčkach s vojskom vyrástli na uliciach barikády. A hoci sa vojsko húževnate bránilo, ustúpilo pred presilou. Kráľ Friedrich Wilhelm IV. sa naľakal a 19. marca vydal mierovú proklamáciu, podľa ktorej sťahuje vojsko z mesta.

Friedrich Wilhelm IV. 19. marca 1848 vydal... Foto: commons.wikimedia.org
Friedrich Wilhelm IV. Friedrich Wilhelm IV. 19. marca 1848 vydal mierovú proklamáciu, podľa ktorej sťahuje vojsko z mesta.

V ten deň sa davy zišli na námestí Schloss a jasali. Nie dlho. Prichádzali sprievody s padlými. Pri pohľade na mŕtvych kráľovná na zámockom balkóne odpadla. Masy sa rozzúrili. Ich zlosti nič nemohlo stáť v ceste. A tu sa dejiny náhle zvrtli. Odvolajme sa však na účastníka udalosti. Siemens píše: „Situáciu zachránil mladý knieža Lichnowski. Prehovoril k davu zo stola uprostred námestia zreteľným, dobre počuteľným hlasom. Vravel, že Jeho Veličenstvo kráľ ukončil vo svojej veľkej dobrote a milosti boj tým, že odvolal všetko vojsko a celkom sa zveril ochrane občanov. Všetky požiadavky boli splnené a ľudia sa pokojne môžu rozísť do svojich domovov.

Dav sa utíšil. Na otázku, či je naozaj všetko povolené, knieža odpovedal, že áno. Ďalší hlas sa opýtal: „Aj fajčenie?“ Knieža odvetil: „Áno, aj fajčenie.“ „Aj v Tiergartene?“ domáhal sa ktosi iný. „Áno, aj v Tiergartene, páni.“ Zákaz fajčiť na ulici i za prechádzok v zoologickej záhrade bol vtedy veľmi prísny. Ťahanice s četníkmi a strážami boli na dennom poriadku a strpčovali život ľuďom chtivým cigarety. Posledné Lichnowského slová rozhodli. „No tak potom môžeme odísť domov,“ ozývalo sa zo všetkých strán.

Ohromený Siemens vo svojej autobiografii zaznamenal: „Scéna na Schlossplatze urobila na mňa nezmazateľný dojem. Ukázala nanajvýš názorne, ako je myseľ vzrušeného davu nebezpečne kolísavá a aké nevypočítateľné je jeho konanie.“ Revolúcia bola závislá nielen od počasia, ale dokonca aj od cigarety.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Paradoxy histórie #revolúcia 1848 #Friedrich Wilhelm IV.