Paradoxy histórie: Pomýlený letopočet

Príchod Ježiša na svet je taká významná udalosť, že podľa nej zaviedli aj letopočet. Je neochvejný, neotrasiteľný, všeobecne uznávaný. A jednako – vôbec nie pravdivý. Je len čírou legendou. Veda je niekedy nepríjemná. Napríklad vtedy, keď odhaľuje legendy a mýty.

15.05.2016 09:00
mesiac Foto: ,
Ilustračný obrázok
debata (26)

Americký astronóm Michael Molnar, profesor na Rutgersovej univerzite v New Jersey, napísal knihu pod názvom Betlehemská hviezda. Podľa jeho názoru bola zatmením Jupitera Mesiacom. Vyrátal, že sa odohralo 17. apríla roku 6 pred Kristom. Aj britský astronóm Mark Kidger vydal knihu o betlehemskej hviezde prezrádzajúcej Ježišovo narodenie. Dospel v nej k názoru, že išlo o novu, teda o hviezdu, ktorá na niekoľko dní zvýši svoju jasnosť desaťtisíckrát alebo viackrát. Náhle sa rozpína a vyvrhne časti obalu do okolia. Tak sa to stalo aj v marci roku 5 pred narodením Krista. Vtedy žiarila na oblohe sedemdesiat dní. Ani ďalšie výpočty astronómov a iných vedcov nespadajú do obdobia Ježišovho narodenia. Napríklad kráľ Herodes, ktorý podľa Biblie v strachu pred príchodom mesiáša dal povraždiť nemluvniatka, umrel štyri roky pred narodením Krista.

Ježiš sa s najväčšou pravdepodobnosťou narodil o niekoľko rokov skôr, ako sa traduje – pravdepodobne o sedem. Podľa niektorých údajov možno však aj o niekoľko rokov po narodení Krista. Ale opravovať kvôli tomu letopočet, ktorý nám už také dlhé stáročia slúži?

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Ježiš #astronóm #Paradoxy histórie #letopočet #betlehemská hviezda