Paradoxy histórie: Kolumbus nevedel, čo objavil

Chudák Kolumbus! Štyri razy vyplával od španielskych brehov, aby sa novou, západnou cestou dostal do bájnych ázijských krajín, a zažíval len útrapy a sklamania.

22.05.2016 10:00
Krištof Kolumbus, lode, more, Pinta, Nina, repliky Foto: ,
Repliky lodí Krištofa Kolumba Nina a Pinta na Floride.
debata (10)

Musel odolávať nielen nástrahám nekonečnej plavby, rozbúrenému moru, pekelným horúčavám, ale i hladu, smädu, útokom domorodcov, vzburám námorníkov. No po rozprávkovom bohatstve ani chýru. Ani po zlate ani po korení, ktoré bolo ešte drahšie ako zlato.

Pritom Kolumbus až do konca života nevedel, že objavil nový kontinent. Pri prvej si myslel, že sa ocitol v Indii. Podľa toho pomenoval aj domorodcov Indiánmi. Neskôr sa domnieval, že je v Japonsku, Mandžusku, Číne. Dokonca presne na tých miestach, ktoré pred niekoľkými storočiami opísal Marco Polo. Za tretej výpravy bol presvedčený, že je v predpolí Ázie, kde sa – podľa rôznych správ – rozkladá 7777 ostrovov. Veď mnohé z nich predsa už objavil.

Amerigo Vespucci, taliansky obchodník, sa v Seville spoznal s moreplavcami. I s Kolumbom. Aj on sa vybral na šíre more západným smerom. Podľa niektorých údajov už v roku 1496, podľa iných o tri roky neskôr. Ale nie s Kolumbom. Plavil sa takto asi štyri razy. Dovtípil sa, že svet spoznal nový svetadiel, a to možno ešte väčší ako doteraz poznáme.

Po návrate do Španielska Amerigo všade tvrdil, že objavil nový kontinent. List s takýmto „objavom“ poslal aj do Florencie, kde sa dostal do rúk nemeckému kartografovi Martinovi Waldseemüllerovi. Ten ako prvý na svojej mape z roku 1504 na počesť „objaviteľa“ označil nový kontinent hrubým nápisom „America“. Nemecký kartograf vraj miloval pomenúvanie nových krajín a Amerika sa mu väčšmi pozdávala ako Amerigo. Na konci slova chcel mať samohlásku „a“, aby sa názov podobal už objaveným kontinentom „Afrika“ či „Ázia“. Mapu vytlačil a tisíc kusov rozpredal po celej Európe. Až o niekoľko rokov vraj prišiel na to, že Vespuccimu naletel. Bolo už však neskoro. Názov „Amerika“ sa ujal.

Chudák Kolumbus! Až do smrti bol presvedčený, že sa doplavil do Ázie. Umrel v máji 1506 takmer v biede a zabudnutí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Amerika #Krištof Kolumbus #Paradoxy histórie