Mačiatko v kríze? Zavolajte zvieracích detektívov

Vodca Mao využil nestrážený okamih a vkĺzol do cudzieho objektu. Tam ale zostal uväznený a po troch dňoch bez jedla a vody bol čoraz viac dezorientovaný. Nejde však o príbeh z čínskych dejín - Vodca Mao je meno čierno-bieleho kocúrika, ktorý sa v Británii stratil svojim majiteľom. Tí zavolali na pomoc zvieracích detektívov a vďaka nim sa Maa podarilo nájsť v opustenom byte, kam vkĺzol mačacími dvierkami, ktoré sa dali otvoriť len na priechod dovnútra.

07.06.2016 14:00
zvieratá, psy, pes, domáci miláčikovia Foto:
Ilustračné foto
debata

Hľadanie Vodcu Maa bolo len ďalším bežným pracovným dňom pre firmu Animal Search UK, agentúru zvieracích detektívov zamestnávajúcu bývalých policajtov. Tí sa rozhodli, že sa budú venovať pátraniu po zvieratách, ktoré zmizli z domova dobre situovaných klientov.

Napríklad v roku 2013 bola Abbey Clancyová, modelka je manželka futbalistu Petra Croucha, úplne zničená, keď z ich londýnskeho domu zmizla jej hrdzavo-biela mačka Maggie. Po márnom hľadaní sa Clancyová obrátila na jedinú zvieraciu detektívnu službu v Británii, a tá Maggie našla živú, zdravú v Camdene, vzdialenom mnoho kilometrov od domova.

V rovnakom roku britský cyklista Mark Cavendish tím najal, aby mu našiel kocúra Edwarda, ktorý zmizol v Essexe. Spisovateľka Dawn O'Porterová ich najala, aby jej našli siamsku mačku Lilu, ktorá zmizla z domu v Bermondsey, zatiaľ čo O'Porterová bola na svadobnej ceste. Vtedy si na twitteri povzdychla: „Kde je zvierací detektív Ace Ventura, keď ho človek potrebuje?“

Agentúru založil v roku 1994 Tom Watkins, ktorý sa, pochopiteľne, nevyhol prezývke „pravý Ace Ventura“ – podľa filmu s Jimom Carreym. Watkins je bývalý detektív a firmu založil, ako sám hovorí, aby mal niečo, čomu môže veliť a kde bude môcť využiť svoje schopnosti vyšetrovateľa, ale aj lásku k zvieratám.

Na začiatku Watkins ponúkal len telefonické poradenstvo majiteľom, ako svojich stratených miláčikov hľadať – vyvesiť plagátiky, kontaktovať miestne rozhlasové stanice, klopať na dvere susedov. „To sú inštinktívne kroky, aké by ste podnikli, keby ste pátrali po zmiznutej osobe,“ citoval ho spravodajský server The Times.

Správa o jedinom zvieracom detektívovi v krajine sa rýchlo rozšírila a Watkins začal zamestnávať bývalých policajtov, aby sa stali členmi jeho terénnych pátracích tímov. Spustil tiež reklamnú kampaň pre dobrovoľníkov, aby sa pripojili k takzvaným zvieracím hliadkam. V súčasnosti je v Británii takto registrovaných viac ako 59-tisíc ľudí, ktorí sú ochotní prechádzať uličky, záhrady aj kôlne vo svojej oblasti, len čo dostanú avízo o nezvestnom zvierati prostredníctvom SMS alebo e-mailu.

Keď je ale potrebné zvýšené pátracie úsilie, potom do služby nastupuje oficiálny pátrací tím. Vybavený je uniformami a jazdí v hliadkovom aute policajného štýlu. Tím je vybavený vysielačkami, záchrannými pascami aj baterkami a začne pátrať od miesta, kde bolo zviera naposledy videné. Nasleduje vypočúvanie miestnych obyvateľov, členovia tímu klopú na dvere a zároveň zhromažďujú informácie o obľúbených miestach, kam mal nezvestný vo zvyku viac či menej často zabehnúť.

V temných priestoroch, ako sú napríklad garáže, im pri pátraní pomáha infračervené svetlo a zvyčajne so sebou berú aj diktafón s nahratým hlasom pána či paničky, ako svojho maznáčika volá. Medzi ďalšie triky patrí napríklad položenie debničky slúžiacej ako záchod na miesto, kde majú podozrenie, že sa mňaukajúci utečenec schováva.

Do konca minulého roka táto služba vrátila 17 500 maznáčikov späť ich majiteľom. Nejde však o žiadnu lacnú službu. Bežné osemhodinové pátranie dvoch detektívov vyjde na 800 libier (viac ako tisíc eur) plus náklady na cestovné a benzín. Pätnásťhodinové pátranie stojí 1 000 libier (cca 1 300 eur) plus výdavky.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Zvieratá #celebrity #detektívna práca #detektív