Tvorca MiniSlovenska krajinu neprikrášľuje, šperkuje detaily

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbeh o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční. Aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Aktuálny príbeh je o Kamilovi Fischerovi (56) z Košíc, autorovi zmenšených modelov slovenských historických pamiatok. Je predsedom občianskeho združenia, ktoré v pondelok otvorilo park minimodelov v Liptovskom Jáne.

09.07.2016 07:00
Kamil Fischer Foto: ,
Kamil Fischer na model Urbanovej veže z Košíc pripevňuje kríž.
debata (3)

Košičan Kamil Fischer do MiniSlovenska postavil zatiaľ 13 modelov. Zámok, hrad, zvonica, drevený kostolík, most… Vytvorené v mierke 1:25 oproti originálnym stavbám. Prepracované sú do detailov, a to do takých, ktoré si bežný návštevník pri návšteve pamiatok asi ani nevšimne. Za to Kamil Fischer ich pozná podrobne, najmä po ich stavebnej stránke. A skláňa sa pred umom, zručnosťou a šikovnosťou staviteľov, majstrovstvom tesárov za to, čo zvládli postaviť pred stáročiami, hoci nemali také technické výdobytky ako my dnes. „Je obdivuhodné, čo kedysi dokázali naši predkovia,“ hovorí s úctou.

Kamienky pre hrad Strečno

Minimodely majú vyzerať autenticky, čo najvernejšie, aby sa čo najviac podobali na ich veľký originál. Kamil Fischer ich vyrába v takej podobe, v akej aktuálne sú. Neprikrášľuje, vytvorí ich aj s chybičkami či nedostatkami, ktoré majú. Ak je niekde fľak, tak je aj na zdrobnenine stavby. Rovnako tak aj fresky, nápisy či pôvodná omietka, pôvodná maľba. Všetky detaily, ktoré patria k originálu. „Nesnažím sa budovy skrášliť. Dokonca si myslím, že celý park bude pekne vyzerať asi o rok, aspoň tak to odhadujem, keď na modely bude pôsobiť vonkajšie prostredie, počasie, keď sa zaprášia, zašpinia,“ mieni Fischer.

Ukazuje na škridličky na streche arkád Urbanovej veže, ktoré majú rôzne odtiene, sú červené a medzi nimi kde-tu hnedé. Dôvod je jednoduchý, keď niektorá škridla bola na originálnej stavbe poškodená, tak ju vymenili za takú, akú práve mali, a nie vždy sa farebne zhodovali. „Takže tak som to urobil aj ja, presne podľa fotiek, ako som budovu vtedy nafotil,“ hovorí Fischer. Musí však podotknúť, že model druhej najstaršej pamiatky v Košiciach vyzerá tak ako pred dvanástimi rokmi, teda v čase, keď ju začal vyrábať. Odvtedy sa veža oproti jej zdrobnenému modelu už zmenila, v súčasnosti má spodnú časť natretú na bielo. „Pamiatky sa z roka na rok menia. Riaditeľka krajského pamiatkového úradu mi poradila, aby som na popisnú tabuľku k modelu uviedol, že takto veža vyzerala v roku 2004. Prešlo 12 rokov a už vyzerá inak,“ dodá.

Starobylá radnica z Levoče v parku... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
MiniSlovensko, radnica Levoča Starobylá radnica z Levoče v parku MiniSlovensko v Liptovskom Jáne.

S Kamilom Fischerom sme sa streli tri dni pred otvorením parku MiniSlovensko. Všetky modely už boli v parku, ich jednotlivé časti skladali, upravovali okolie. Nám Urbanova veža z Košíc pripadala už hotová, dokonca je pred ňou tak ako aj v Košiciach zvon. Fischer ešte vyberá zo škatuľky kríž, ktorý opatrne nasadí hore na strechu veže. Vyrobiť zdrobneninu kríža bola veľmi prplavá robota. „Niekto si ho možno ani nevšimne. Vyrobiť ho trvalo vyše týždňa. Vytvarovať a spojiť, niečo je letované, niečo je lepené,“ poznamená.

Rešpekt má napríklad pred dreveným krytým mostom v Kluknave cez rieku Hornád. Až 184 rokov stará národná kultúrna pamiatka, ktorá je dodnes funkčná. Kým niečo začne vyrábať, stavbu si do detailov pozrie, snaží sa získať aj jej stavebné plány, projekty, nafotí stovky fotografií. „Z niektorých stavieb vôbec nie sú výkresy. Čiže sám si to musím odmerať, pofotiť, zamerať,“ približuje. Pamiatku navštívi aj viackrát. Ako stredoveký hrad Strečno pri Žiline, ktorý považuje za jeden z najlepšie zrekonštruovaných hradných komplexov. Celý model, ktorý vytvoril, váži 620 kilogramov. „Je na ňom nalepených 270-tisíc kamienkov, ktoré sme získali z kameňolomu v Olcnave. Potrebovali sme totiž, aby sa farebne čo najviac priblížili ku kameňu, z ktorého je hrad postavený,“ približuje Fischer. Kastelánka Katarína Repáňová z hradu miniatúru zatiaľ videla len na fotografii, no hovorí, že je to veľmi dobrá kópia, takmer identická s originálom.

Tisíce hodín práce

Urbanova veža z Košíc je prvou stavbou, ktorú vytvoril pre MiniSlovensko. Zatiaľ poslednou je Bojnický zámok. Obrovský komplex, nad jeho výrobou strávil 5 500 hodín. „Zámok je veľký komplex, je tam veľa striech a škridiel, ktoré bolo treba po jednej priliepať, maličké kúsky, ktoré ani do ruky neviete chytiť,“ spomína. Modelár nie je spokojný, kým nemá na stavbu materiál, ktorý je čo najviac podobný originálu. Napríklad medené pliešky na strechu Bojnického zámku či na starobylú radnicu z Levoče mu doniesol kamarát, ktorý jazdí na kamióne, až z Moskvy, pretože u nás také nezohnal. Fasáda historickej radnice je natretá rovnakou farbou, ako aj originálna stavba v Levoči. „Farbu mi odliali, keď sa robila rekonštrukcia radnice, takže je to presne tá istá farba, aká je aj priamo na budove,“ hovorí. Na fasáde medzi oknami sú symboly občianskych cností – striedmosť, opatrnosť, udatnosť, trpezlivosť a spravodlivosť.

Kaplnka svätého Michala, v pozadí Urbanova... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
MiniSlovensko, model, Kaplnka svätého Michala Kaplnka svätého Michala, v pozadí Urbanova veža, obidve pamiatky sú z Košíc.

Pri zmenšeninách sú veľmi dôležité strechy, ich vzhľad nesmie autor zanedbať. Hoci pri ozajstných stavbách im až takú pozornosť návštevník nevenuje. V parku miniatúr ich však vníma inak. „Strecha je veľmi dôležitá, lebo my pôsobíme pri tých stavbách ako obri, všetko vidíme z výšky, preto nemôžeme strechu odfláknuť,“ povie Fischer. Ukazuje na strechu Kaplnky svätého Michala v Košiciach. Je na nej 22-tisíc kúskov škridiel, nalepiť ich po jednom kúsku trvalo nejaké dva – tri týždne. A k tomu ešte dodržať vzor a jeho farebnú kompozíciu, aby to vyšlo, ako je skutočne na budove. „Musíte si to odfotiť, spočítať, aby bola dodržaná mierka, aby vyšiel ten vzor, aký je naozaj na streche. Nemôžeme to oklamať,“ zdôrazňuje Kamil Fischer.

Spoznávanie Slovenska na malom kúsku

Kým začne stavať miniatúru, chce mať aj súhlas vlastníka pamiatky. A nie je vždy jednoduché dopátrať sa k vlastníkovi alebo sa dočkať odpovede. Súhlas napríklad stále nemá od vlastníka Bratislavského hradu, ktorý by chcel tiež postaviť. Žiadosť písal Národnej rade Slovenskej republiky, odoslal ju pred tromi mesiacmi, zatiaľ zostala bez odpovede. Myšlienku areálu s miniatúrami nosil Fischer v hlave už od detstva. Kamil Fischer ako 13-ročný natrafil v časopise ABC na článok a fotografiu o Swissminiature, ktoré ho veľmi zaujali. Dosiaľ to má odložené.

Pracovať na splnení sna začal s pomocou a pochopením svojej rodiny zhruba pred 20 rokmi. So známymi založili Občianske združenie MiniSlovensko – areál slovenských kultúrnych pamiatok, ktoré Fischera v súčasnosti zamestnáva. Predtým podnikal, mal stavebnú firmu. Štyri roky hľadali vhodný pozemok, kde by mohli park miniatúr zriadiť. Modely chceli dať vonku do prírody, na miesto, kde by mohli verejnosti, turistom, návštevníkom predstaviť zaujímavosti z rôznych kútov Slovenska na malom kúsku. Napokon také miesto našli v Liptovskom Jáne, kde ich veľmi dobre prijali. „Ľudia sú veľmi prívetiví, pomáhajú nám,“ spomenie.

Bojnický zámok, autor jeho výrobe venoval 5 500... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
MiniSlovensko, Bojnický zámok Bojnický zámok, autor jeho výrobe venoval 5 500 hodín.

Nevyužitý priestor premenili na pekný park, kde sa dá príjemne poprechádzať popri modeloch. Upravené trávniky, dookola vysoké stromy, pri hranici pozemku tečie horský potok Štiavnica. Posledný týždeň pred otvorením parku prevážal rozložené modely po častiach z Košíc do Liptova.

Absolvovali deväť jázd veľkou dodávkou, kým ich všetky premiestnili. Niektoré ťažšie kúsky, napríklad zo Strečnianskeho hradu, museli prenášať až štyria. Modely vážia od 30 až po vyše 600 kilogramov. Zatiaľ je v parku 13 historických modelov a ďalšie by mali postupne pribúdať a aj areál by sa mal zväčšiť. Fischer je rád, že majú svoje miesto. Najviac modelov pochádza zo Spiša a z jeho rodných Košíc. A postupne pribúdajú aj z ďalších kútov Slovenska, zo západného, stredného, z južného. Cieľom občianskeho združenia je 30 modelov. Určite medzi nimi bude kostolík z Liptovského Jána, kde sa park miniatúr nachádza.

„Je ťažko si vybrať. Na Slovensku je okolo 35-tisíc kultúrnych pamiatok, zaujímavých a pekných,“ hovorí Fischer. Snaží sa, aby bol výber pamiatok pestrý, zo všetkého niečo. „Aj most, aj hrad, aj drevenicu, aj kostol, aj zvonicu, aby to bolo rozmanité,“ dodáva. Park MiniSlovensko v Liptovskom Jáne je novou liptovskou atrakciou, jeho brána sa pre verejnosť otvorila v pondelok (4. júla). Areál sa nachádza za hotelom Ďumbier, pri ceste na začiatku Jánskej doliny. Otvorený je denne od 9. do 17. hodiny.

Hrad Strečno. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
MiniSlovensko, model, hrad Strečno Hrad Strečno.

MiniSlovensko má zatiaľ 13 modelov

  • Urbanova veža v Košiciach, druhá najstaršia pamiatka v meste
  • Kaplnka sv. Michala v Košiciach zo 14. storočia
  • Zvonica v Spišskej Sobote, najväčšia zo spišských renesančných zvoníc
  • Zvonica v Kežmarku, najstaršia zo spišských renesančných zvoníc
  • Starobylá radnica v Levoči, zapísaná v zozname UNESCO
  • Drevený kostolík v Hervartove, najstarší drevený kostolík na Slovensku
  • Drevený krytý most v Kluknave, jediný zachovaný na Slovensku, z roku 1832
  • Hrad Strečno, jeden z najlepšie opevnených hradov, model váži 620 kg
  • Bojnický zámok, jeho výroba trvala 5¤500 hodín
  • Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom, najstaršia ucelená sakrálna stavba na Slovensku
  • Mauzóleum rodiny Migazzi v Zlatých Moravciach
  • Ľudová architektúra Tekov-Ihráč „rekonštrukcia“ domčeka
  • Železnička a vláčik (v príprave je železničná trať Červená Skala – Margecany)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Úspešní Slováci #MiniSlovensko #modely historických pamiatok