Peruánski väzni šijú oblečenie pre luxusnú francúzsku značku

Tričko krémovej farby nesie nápis Handmade by inmates. V peruánskej metropole Lima vyrábajú väzni odevy pre jednu luxusnú módnu značku založenú Francúzom.

06.07.2016 11:03
Pieta projekt, Lima, Peru, väzni, móda Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Tridsiatka väzňov z dvoch nápravných zariadení, San Pedro pre mužov a Santa Monica pre ženy, šije košele, vesty a nohavice v štýle streetwear. Ich modely sa predávajú najmä v New Yorku a v Paríži.

Za týmto projektom, ktorého cieľom je prevýchova väzňov pomocou šitia, stojí dvadsaťdeväťročný Bretónec Thomas Jacob, absolvent obchodnej školy v Paríži. Značka, ktorú založil, sa volá Pieta. Nápad sa zrodil v roku 2012, keď sprevádzal priateľa vyučujúceho francúzštinu vo väznici San Pedro.

„Navrhol som správe väznice, aby tu zriadili dielňu, kde by sa šili odevy,“ hovorí Jacob, ktorý sa spoliehal na to, že väzni budú mať záujem nejako využiť čas strávený vo väzení. Správa väznice mu povolila prístup do zariadení San Pedro a Jacob sa zároveň vzdal svojej činnosti pre luxusnú značku Chanel. Po roku už väzni vyrobili konkurencieschopný model vysokej kvality.

Pieta sa inšpiruje Michelangelovou sochou, ktorá predstavuje poslednú etapu pred vzkriesením, obrodu človeka, ktorý sa nevzdáva, hovorí Jacob. Je to nádej pre väzňov, dodáva a zdôrazňuje, že sa inšpiroval väzením, temnou stránkou ľudskej bytosti.

Pieta sa inšpiruje Michelangelovou sochou, ktorá predstavuje poslednú etapu pred vzkriesením, obrodu človeka, ktorý sa nevzdáva.

Jacob odevy navrhuje a väzni ich potom šijú. „Chcel som, aby sa všetko robilo vo väznici,“ hovorí Jacob. Skupina väzňov práve predvádza kolekciu pre tento rok, ktorá sa bude predávať na internete.

„Strih a dizajn odevov, vyrábaných z bio bavlny a prírodných materiálov, je inšpirovaný predovšetkým ruským konštruktivizmom, priemyselnými motívmi a motívmi pripomínajúcimi väzenský svet: reťaze, reproduktory, šijacie stroje. Logo Piety tvoria väzenské mreže. Značka sa predáva od roku 2013 v New Yorku a v Paríži. Týždenne sa v priemere vyrobí 100 tričiek a počas troch rokov si ich zákazníci objednali takmer 13-tisíc,“ hovorí Jacob. „Medzi väzňami panujú dobré vzťahy a Thomas si dokázal získať našu úctu. Necháva nás, aby sme sa sami rozhodovali. Veľmi si to vážime,“ hovorí štyridsaťšesťročný Santos Arce Ramos, ktorý strihá látku. Za lúpežné prepadnutie si odpykáva 18 rokov väzenia.

„Je to ako puzzle,“ dodáva a strihá látku na rustikálnom stole v takzvanom laboratóriu, dielni s rozmermi 50 štvorcových metrov umiestnenej v jednej zóne väznice, kde pred 30 rokmi vypukla jedna z najväčších vzbúr väzňov v Latinskej Amerike. Pri konfliktoch s políciou tam prišlo o život viac ako 100 väzňov z teroristickej maoistickej organizácie Svetlý chodník.

Dnes je tam šesť šijacích strojov a dva stoly na strihanie látky, ktorú im Thomas dvakrát týždenne prináša. Každý z väzňov dostáva určité percento zo zisku. To im pomáha podporovať rodiny, hovorí 67-ročný Carlos Uribe, ktorý si odpykáva 15 rokov väzenia za obchodovanie s drogami: polícia na jeho lodi objavila štyri tony drog. „Potrebujeme ľudí, ako je Thomas, ktorí nám dôverujú. Práca nám pomáha v tom, aby sme opäť našli svoju hrdosť a boli užitoční a aby sme mohli posielať peniaze našim rodinám. Netrávime tu čas v nečinnosti,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #móda #Peru #šitie