The Christian Science Monitor: Ako sa ubrániť hackerom na dovolenke

Keď sa chystáte odísť na dovolenku, musíte myslieť na milión vecí - letenky, dopravu na letisko, ponožky... Na zozname toho, čo si so sebou pribalíte, určite nechýba aj nejaké to elektronické zariadenie s poznámkou "nezabudnúť nabíjačku!".

20.07.2016 15:00
mobil, tablet, internet, telefón, cestovanie,... Foto:
Počas dovolenky treba dávať pozor aj na bezpečnosť vašich elektronických zariadení.
debata

Rovnako dôležité je však myslieť aj na to, ako sa počas dovolenky postarať o bezpečnosť svojho telefónu, tabletu či laptopu. A to predovšetkým platí v neznámom prostredí a miestach s verejnou wi-fi, kde by ste mali mať neustále na pamäti svoju digitálnu bezpečnosť.

„Nemôžete vedieť, kto s vami zdieľa rovnakú sieť, a aké sú jeho úmysly, takže opatrnosť je rozhodne na mieste,“ radí odborníčka na bezpečnosť spoločnosti ESET Lysa Myersová, ktorú cituje denník The Christian Science Monitor.

Zvýšená pozornosť pri návšteve Brazílie či Číny

Táto rada je obzvlášť dôležitá pre tých, ktorí zamieria na olympijské hry do Brazílie, ktorá sa podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť stala niečím ako ohniskom internetových podvodov. Predstavitelia americkej rozviedky už vyzvali Američanov cestujúcich do Ria, aby so sebou nebrali žiadne zariadenia obsahujúce osobné informácie.

Národné centrum pre kontrašpionáž a bezpečnosť (NCSC) spustilo mesiac pred olympiádou kampaň s cieľom zvýšiť povedomie o digitálnych rizikách. Podľa strediska sú tohtoročné olympijské hry skvelým ihriskom pre útočníkov, už len kvôli čistému počtu elektronických zariadení, ktoré sa tam zídu. Avšak nejde len o olympiádu. Nech už cestujete kamkoľvek, zabezpečiť si svoje digitálne dáta nie je zlý nápad. Na zvýšenie ich bezpečnosti stačí niekoľko jednoduchých krokov.

Snažte sa brať so sebou telefón bez akýchkoľvek osobných informácií. Ak idete do Číny alebo inej krajiny náchylnej na nejaké to obchodné špehovanie, vymažte z telefónu služobný e-mail. Vymažte toľko textov, fotografií a poznámok, koľko je len možné. A ak to nie je príliš zložité, zvážte nákup lacného telefónu s predplatenou kartou.

Menej je niekedy viac, to však neplatí pri heslách

Neberte so sebou zbytočne navyše techniku ​​alebo informácie. Do tejto kategórie spadajú USB kľúče, záložné harddisky a dokonca aj zbytočné vizitky svojich kolegov a priateľov, ktoré môžete mať v peňaženke.

Používajte silné heslá. To teda v prvom rade znamená, že si svoje zariadenia potrebujete chrániť heslom, aby sa do nich niekto len tak nedostal, ak ich skúsi zapnúť. Samozrejme, ešte bezpečnejšie sú biometrické prihlasovacie zariadenia, ako je odtlačok prsta. A ak pri použití klasického hesla chcete zájsť ešte o krok ďalej, odporúča Myersová znovu zmeniť heslá po návrate z dovolenky.

Aktualizujte si softvér. Vďaka tomu zabránite potenciálnym hackerom zneužiť už známe slabé miesta starších verzií softvéru, alebo do nich dostať škodlivé programy s pomocou falošných aktualizácií, ktoré im ponúknu napríklad po pripojení k hotelovej internetovej sieti.

Noste svoje zariadenia pri sebe tak často, ako je to len možné. Vďaka tomu sa môžete vyhnúť tomu, čo je známe ako „útok zlotrilej chyžnej“. Nemusí ísť samozrejme len o chyžnú, ale o kohokoľvek, kto v čase vašej neprítomnosti získa prístup k vášmu prístroju bez vášho vedomia, a môže doň nahrať napríklad softvér sledujúci heslá.

Vyhýbajte sa verejným wi-fi sieťam. Tie sú jednoduchým prostredím, kde vás niekto môže napadnúť, alebo „odpočúvať“ to, čo práve robíte. Ak sa použitiu verejnej siete nemôžete vyhnúť, potom sa uistite, že sa pripájate na skutočnú sieť a nie na falošnú sieť niekoho, kto to chce len zneužiť. Nastavte svoje zariadenie tak, aby sa pred pripojením k sieti vždy spýtalo. A overte si, ako sa volá oficiálne otvorená sieť na mieste, kde sa pripájate.

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #elektronika