Východniarske holubky nesmú chýbať na žiadnej svadbe

Traduje sa, že typické východniarske jedlo podávané na všetkých oslavách, svadbách, krstinách a dokonca aj na karoch, má korene v čase, keď do Uhorska vpadli Turci. Turecká nadvláda sprevádzaná nepokojmi a bitkami, ktorá nad časťou dnešného Slovenska trvala až 150 rokov, mala za následok nedostatok základných surovín pre ľudí. Miestni v tom čase žili veľmi skromne a jedli len to, čo si dopestovali a dochovali. Na ich stoloch sa vtedy po prvýkrát objavila aj plnená kapusta, ktorú teraz na východe ľudia poznajú najmä pod názvom holubky.

21.08.2016 10:00
babka, Magdaléna Turenská Foto: ,
Magdaléna Turenská z Cejkova pripravuje holubky.
debata (32)

„Pamätám si, že sme holubky robili len na krstiny, svadby alebo na sviatky. Bolo to slávnostné  jedlo, nie ako teraz, keď ich robíme hocikedy počas roka,“ začína svoje rozprávanie 76-ročná Magdaléna Turenská z Cejkova v okrese Trebišov. Holubky v ich rodine sa robili odnepamäti. „Kedysi sa robili holubky aj z kyslej kapusty. Nemali sme chladničky ako teraz, nedalo sa zmraziť kapustu. Tak sme ju nakladali do sudov, a keď bolo treba, vybrali sme a nahuľkali (nakrútili) sme z nej holubky,“ opisuje pani Magdaléna.

Názov holubky však, ako dodáva, sa v ich dedine nepoužíva. Cejkovčania jedlo volajú ako väčšina Slovákov, teda plnená kapusta. V neďalekej obci Dargov ich však už nazývajú šuľaky. Východniari im vravievajú aj tevtetki, z maďarského pomenovania töltött káposzta – plnená kapusta. „Dcéra sa vydala do Klokočova v roku 1980, a tam to nazývajú holubky, tak sme to prebrali odtiaľ aj my,“ hovorí pani Magdaléna.

Do plnenej kapusty, alebo holubkov, sa dávalo najmä bravčové mäso. Ako drahšia alternatíva sa spolu s ryžou do kapusty huľkala aj hovädzina. Keď nebolo žiadneho mäsa, šikovné gazdinky do ryže primiešavali sušené huby alebo popraženú slaninu. Pani Magdaléna opisuje, že to bolo jedno z najdostupnejších a najlacnejších jedál aj za socializmu. Vtedy sa do holubkov pridávali namiesto bravčového mäso bravčové konzervy, ktoré boli lacné.

Teraz sa holubky podávajú najmä na svadbách. Na tradičnej východniarskej veselici nemôže tento pokrm chýbať. Podáva sa ako jedno z posledných jedál tesne pred polnocou alebo po redovom tanci, teda nadránom. Na východnom Slovensku sa hovorieva: „Neje poradne vešeľe bez holubkoch!“ „To je ako kapurková. Keď sa položia na stôl holubky, treba sa pomaly zberať domov,“ rozpráva pani Magdaléna. Ak sa teda ocitnete na východniarskej svadbe a na stole sa objavia holúbky, nezabudnite, že v najlepšom treba skončiť.

Pani Magdaléna si pamätá na časy, keď sa ženy z dediny stretli pred svadbou, aby nahuľkali niekedy až 800 huľok plnenej kapusty, respektíve toľko kapusty, koľko sa zmestilo do 50-litrového hrnca. Typická východniarska svadba však netrvá jeden deň, a preto sa často museli ešte holubky dokrúcať. Na dedinách sa pred svadbou zvyčajne robila zabíjačka. Mäso z ošípanej zabezpečilo prevažnú časť mäsitých jedál, najmä holubkov. Dávnejšie svadobné hostiny trvali aj dva-tri dni, záviselo to od hospodárskych možností rodiny. Doteraz však rodina a známi pozývajú na ďalší deň po svadbe k neveste či ženíchovi domov na „pohlodky“, teda dojedanie.

„Aj odtiaľ sa musia vyhnať hostia domov. Naložíme na tanier holubky, nalejeme do pohárikov kapurkovú a máme po svadbe,“ dodala s úsmevom pani Magdaléna. Ako dodáva, najlepšie chutia holubky, keď sú studené. V niektorých domácnostiach nemôžu holubky chýbať ani na Štedrý večer. Mnohé slovenské domácnosti v tento deň nejedia žiadne mäso, až pri slávnostnej večeri kapustnicu s klobásou, a po polnočnej omši ich doma čakajú aj natočené holubky s mletým bravčovým mäsom.

Pani Magdaléna má rada aj Veľkú noc, keď pripravuje tradičné východniarske jedlá. „Typickými veľkonočnými pokrmami, ktoré doteraz nesmú chýbať na žiadnom tradičnom stole, je obradný koláč paska, ktorý sa necháva posvätiť a potom delí medzi členov rodiny. Okrem toho sa podáva šunka, klobása a varené vajíčko ako symbol plodnosti a života. Na slávnostne prestretom stole nesmie chýbať ani pečená plnka a veľkonočná hrudka. V gréckokatolíckych rodinách sa niekedy piekli malé koláče "paščata“, ktorými obdarúvali kňaza.

Holubky – plnená kapusta

podľa Magdalény Turenskej z Cejkova

Holubky - plnená kapusta.
  • 3 malé hlávky kapusty
  • 1 kg guľatozrnej ryže
  • 1,5 kg mletého bravčového mäsa
  • vegeta
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sladká paprika
  • bravčová masť
  • 3 vajíčka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 cibule
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  1. Z kapusty vyrežeme hlúbiky. Dáme ju do vriacej vody, aby listy zmäkli a dali sa oddeliť.
  2. Premytú ryžu, mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame. Pridáme vegetu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Cibuľu popražíme na oleji a bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a soľ. Postupne primiešame do mäsovo-ryžovej zmesi.
  3. Zmesou plníme kapustné listy. Tie neskôr dáme do hrnca a zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou. Spodok hrnca pokryjeme nenaplnenými kapustovými listami, ktoré nám zvýšili. Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, pokým mäso a ryža nezmäknú. Podávame s chlebom. Ak nám zvýši kapusta, pokrájame ju na rezančeky a podávame ako prílohu.

Dziňanka

Dziňanka

Tekvicová polievka alebo prívarok z očistenej a na kocky pokrájanej tekvice zbavenej jadier, osobitne uvarených kukuričných krúp a sladkého mlieka. Podáva sa s chlebom alebo lokšami.

Podbite bandurky

Podbite bandurky

Veľmi jednoduché, tradičné jedlo, ktoré sa s menšími obmenami bežne varilo v domácnostiach na celom východnom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #Východné Slovensko