Pod hrad Strečno sa vrátil stredovek

Zhruba 150 schodov treba prekonať, aby sme sa ocitli v stredoveku. Z parkoviska pod hradom sa nimi dostaneme do stredovekej osady Paseka, ktorá je vybudovaná v podhradí Strečnianskeho hradu. Päť malých domčekov z dreva so slamenými strechami, zvonica a studňa.

28.08.2016 09:00
IMG 0990 Foto: ,
V stredovekej dedine Paseka pod hradom Strečno ponúkajú dobové jedlá.
debata

Už pár týždňov to v stredovekej osade žije. Z luku si skúšajú vystreliť návštevníci, kováčka kuje železo v kováčskej dielni a oheň horí aj v stredovekej kuchyni. Dievčatá nad ním pečú placky, úplne jednoduché posúchy, vyrobené len z múky a vody. Keď ich však potrú cícerovou či slivkovou kašou, tak jedlo, na ktorom si vraj kedysi pochutnával aj rímsky ľud, zachutí aj návštevníkom Paseky. Dievčatá zo Skupiny historického šermu Wagus sa ich snažia pripraviť podľa dobových receptov. „Dáva sa tam cícer, olivy, voda, olej a korenie, také, aké bolo vtedy dostupné, čiže bazalka, tymian. No a do slivkovej omáčky ide cesnak a cibuľa, ktoré sa opražia na oleji a potom sa tam pridajú pokrájané slivky,“ opisuje prípravu jedna z členiek skupiny Wagus. V stredovekej osade varia až do konca prázdnin.

Stredovekú osadu otvorili pod hradom Strečno pred tromi rokmi. Podáva svedectvo o spôsobe života jednoduchých ľudí. Drevenice so slamenou strechou majú hlinenú podlahu, vybavenie v nich je vyrobené tak ako kedysi z jedného kusa kmeňa. Ukazujú, ako kedysi býval a žil pekár, rybár, ľudová liečiteľka, ale aj ako vyzerala útulňa pre pútnikov, ktorá je na rozdiel od iných domčekov trochu zapustená do zeme.

Paseka je príjemnou prestávkou na ceste do hradu. Z podhradia je to už len kúsok k hradnej bráne, ktorá je vstupom do stredovekého hradu, ktorý na skalnom brale pri vstupe do Strečnianskej úžiny, nad riekou Váh vznikol na prelome 13. a 14. storočia. Tento rok hrad rozprával príbeh o jeho najslávnejšej grófke Žofii Bosniakovej, ktorá bola hlavnou postavou pri otvorení tohtoročnej sezóny. Životný príbeh jej manžela Františka Vešeléniho sa verejnosť dozvie zase v závere sezóny 4. októbra. Hrad aj stredoveká dedina Paseka majú od decembra do apríla zimnú prestávku.

Na hornom Považí tiež navštívte

  • Skalné mesto Súľovské skaly, ktoré sa rozprestierajú v Strážovských vrchoch. Môžete sa vydať náučným chodníkom z obce Súľov. Na jeho trase je skalné okno Gotická brána i jaskyňa Šarkania diera.
Lietavský hrad
  • V okolí Žiliny je niekoľko hradov. Lietavský hrad, ktorý je prístupný z obcí Lietava či Lietavská Svinná. Patrí k najrozsiahlejším hradným komplexom, od roku 2003 ho zachraňuje Združenie na záchranu Lietavského hradu. Za prácou dobrovoľníkov vidno kus roboty. Rovnako sa pracuje aj na Hričovskom hrade. Dostanete sa naň zo stredu obce Hričovské Podhradie po turistickom chodníku.
  • Čičmany, dedina známa maľovanými drevenicami, kde bude o mesiac v septembri celoslovenské stretnutie fujaristov.
  • Nočná prehliadka Strečnianskeho hradu a stredovekej dediny Paseka bude 26. augusta od 20. do 23. hodiny, posledný vstup o 22.30.
  • Od 27. septembra do 15. januára 2017 bude výstava Ľudová strava v administratívnej budove pri Budatínskom hrade. Priblíži spôsob stravovania a prípravy jedál v minulosti, spôsob konzervovania a uskladnenia potravín, pôvodné zariadenie a vybavenie kuchyne a priblíži tiež tradičný receptár z obce Veľké Rovné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno #Výlety pod pokrievku