Vypuknutie SNP zmenilo život v Spišskom Bystrom

Vypuknutie Slovenského národného povstania (SNP) priviedlo Nemcov v roku 1944 aj do obce Kubachy, dnešného Spišského Bystrého (okr. Poprad), v ktorej sa dovtedy žilo pokojne. V snahe zachovať udalosti a priblížiť ich aj nasledujúcim generáciám, spomienky priamych svedkov druhej svetovej vojny niekoľko rokov nahrával a spisoval Spišskobystran Pavol Bukovinský, ktorý sa zaoberá históriou obce.

29.08.2016 15:48
SNP, banská bystrica Foto: ,
Areál Múzea SNP s vencami počas osláv 72. výročia Slovenského národného povstania v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici.
debata (29)

„Partizáni si chodili z lesov, kde sa ukrývali, do Kubách, ako sa naša obec vtedy volala, najčastejšie pre jedlo, a ľudia im pomáhali. V snahe potlačiť povstanie prišli aj do našej dediny väčšie skupiny Nemcov, väčšinou išlo o naverbovaných sudetských Nemcov. Kubachy obsadili 22. septembra 1944. Zdržiavali sa v škole, kde mali kuchyňu, a hliadkovali. Získavali informácie o partizánoch, ktorí robili výpady a strieľali z kanónov na Kubachy,“ povedal. Spomienky na toto obdobie spracoval v knihe s názvom „Ket padali kule na Kubachy“.

Štyria mládenci ako rukojemníci

Nemci po obsadení vtedajších Kubách hliadkovali na cestách smerom na dnešné susedné obce Hranovnica a Kravany, a tiež smerom na Poprad. Hliadkovali rovnako aj na veži miestneho kostola. Práve s ňou sa spája aj jedna z najznámejších príhod obce z obdobia druhej svetovej vojny. „Raz, keď na veži kostola strážil Nemec, prišiel na koni do obce partizán. Dostal sa tam okolo potoka od mlyna. Potom sa údajne plazením dostal do blízkosti kostola a Nemca na veži zastrelil,“ pripomenul udalosti Bukovinský. Na druhý deň museli podľa jeho slov miestni chlapi vyrúbať všetky kry od dediny až k spomínanému mly­nu.

Nemci sa rozhodli pre pomstu, poslúžiť im na to mali štyria mladí dedinčania. „Nemci nariadili richtárovi, aby vybral štyroch chlapcov, ktorí by mohli ísť skoro ráno čistiť zemiaky. Nemci pre nich prišli o štvrtej ráno a zobrali ich do školy. Nešlo však o škrabanie zemiakov, spravili z nich rukojemníkov. Roztvorili mapu a chceli od nich, aby ich zaviedli k chate, v ktorej sa ukrývali partizáni. Zo strachu pred zastrelením ich tam chlapci napokon doviedli, hoci sa počas cesty pokúsili aj o útek,“ opísal udalosti spišskobystriansky historik. „Pri chate nastala prestrelka, Nemci partizánov postrieľali a chatu zapálili,“ uzavrel.

Pamätníkov vojny postupne ubúda

Štyria rukojemníci prežili, no po skončení vojny sa ocitli v zoznamoch sovietskej NKVD, ktorá ich pravdepodobne plánovala za pomoc Nemcom odvliecť do gulagu. „Kubašský predseda išiel do Popradu, zabalil si do tašky pálenku, šunku, klobásu, a vybavil, že veliteľ roztrhal zoznam, takže z Kubách nebol odvlečený ani jeden,“ opísal Bukovinský, ktorému o vtedajších udalostiach po mnohých rokoch porozprávali traja zo spomínaných niekdajších rukojemníkov.

V októbri 1944 sa obeťou bojov medzi Nemcami a partizánmi v Spišskom Bystrom stala 35-ročná Terézia Jurčíková. „Niesla do sýpky ľan, keď partizáni strieľali na Nemcov, zasiahla ju strela,“ povedal Bukovinský, podľa ktorého sa vďaka pamätníkom z tohto obdobia podarilo zaznamenať viacero príbehov. Zbierať ich začal pred mnohými rokmi, dnes je rád, že to ešte stihol, keďže pamätníkov druhej svetovej vojny a SNP v dedine postupne ubúda.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #Spišské Bystré