Kokava, to je aj Koliesko a dobré jedlo

Tritisícová Kokava nad Rimavicou leží v okrese Poltár na sútoku riek Kokavka a Rimavica. Prvá zmienka o obci je z druhej polovice trinásteho storočia. Dodnes si zachovala prvky rázovitosti, na lazoch nad ňou pretrvali kolešne, priamo v Kokave je stará židovská synagóga, židovský cintorín, dva staré kaštiele a evanjelický aj katolícky kostol. To, čo však Kokavu zviditeľňuje najviac, sa nedá chytiť do ruky.

04.09.2016 09:00
kokava, chata ipeľ Foto: ,
V okolí Kokavy je v zime dobrá lyžovačka. Hostia môžu prespať aj v Chate Ipeľ.
debata (1)

Starosta obce Ján Chromek hovorí, že v zime k nim prichádzajú milovníci lyžovania, mnohí z Maďarska, ktorí na tzv. Somárskych lúkach v lyžiarskom stredisku Kokava Línia – Háj radi prevetrávajú svoje lyže. V ostatných troch ročných obdobiach striedajú lyžiarov turisti. „Máme tu peknú prírodu a v súčasnosti v okolitých lesoch v spolupráci s miestnou akčnou skupinou Malohont otvárame cyklotrasy. Naše lesy radi navštevujú aj hubári, pretože hríbom sa u nás veľmi darí,“ hovorí starosta Kokavy nad Rimavicou.

Obec má aj bohaté folklórne tradície. Pravidelne organizuje folklórny festival Koliesko, ktorý sa stal jedným z najvychytenejších podujatí v celom regióne. Do obce vtedy zavítajú nielen folkloristi, ale aj rodáci zo všetkých kútov Slovenska a sveta, aby si pri dobrej muzike a jedle pripomenuli rodnú hrudu. „Koliesko sa konáva prvý augustový víkend, tento rok sme ho organizovali už po 26.¤raz. Divákom sa na festivale predstavilo asi 1¤200 účinkujúcich a počty obyvateľov sa niekoľkonásobne zväčšili. Posledný ročník k nám zavítalo 15-tisíc hostí,“ zdôraznil Chromek.

Židovská synagóga v Kokave nad Rimavicou bola... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Židovská synagóga, Kokava nad Rimavicou Židovská synagóga v Kokave nad Rimavicou bola postavená v roku 1890.

Folklórne tradície v obci rozvíja folklórny súbor Kokavan, skupina heligónkarov, ale dlhoročné tradície tu má aj fujara. Jej tradície v súčasnosti zviditeľňuje miestna skupina známa ako Fujarové trio. No a dobré meno obci robí aj rómska skupina Sendreiovci s Vladom a Jankou Sendreiovými, ktorí sa starajú o zachovávanie tradičných rómskych piesní.

Oblasť kulinárstva a dobrých jedál je blízka starostovi Kokavy Chromekovi. Ako hovorí, talent na varenie asi zdedil po svojej mame, vychytenej kuchárke. „O chlapoch sa hovorí, že vedia byť lepšími kuchármi ako ženy, no nemyslím tým len gulášmajstrov a grilovačov, ale naozajstných kuchárov. Ja varím rád a varím všetko,“ podotýka. V obci tento rok už po tretí raz zorganizujú Gurmánske dni (8.¤októbra), počas ktorých predstavujú svoje kulinárske majstrovstvo kuchári z okolitých obcí. Medzi nimi, samozrejme, nikdy nechýba ani domáci „mančaft“, a tomu velí starosta Chromek. „Počas týchto dní zvyknem variť buď halušky s bryndzou, alebo šofrle s makom,“ prezrádza. To, čo jednotlivé kuchárske kolektívy navaria, sa potom za symbolické ceny predáva návštevníkom. Tí za najdrahšie jedlo zaplatia maximálne jedno euro.

Kam na výlety v okolí Kokavy nad Rimavicou

Poltár – mestské kúpalisko s areálom na športovanie či gastronómiu. Neďaleko kúpaliska je Ranč Megi s možnosťou zajazdiť si na koňoch alebo poníkoch.

Priehrada Ružiná – vybudovaná bola na Budinskom potoku v rokoch 1969 až 1973 a patrí medzi najteplejšie na Slovensku. V nádrži sa možno kúpať, surfovať, prípadne si možno požičať člny a vodné bicykle. Nádrž je aj známym rybárskym revírom, žijú v nej kapry, pstruhy, amury, pleskáče, karasy, sumce i úhory.

Divínsky hrad – zrúcanina gotického hradu stojí nad obcou Divín. Postavený bol v 13. storočí na ochranu cesty do stredoslovenskej banskej oblasti. V 16. storočí zohral dôležitú úlohu pri obrane proti Turkom. Dostať sa dá k nemu po chodníku vedúcemu z obce Divín.

Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Divínsky hrad

Zubačka Tisovec – ozubnicová železničná trať z roku 1896. Spája Tisovec, Zbojskú a Pohronskú Polhoru. Od roku 2008 je na zozname kultúrnych pamiatok. Železniční nadšenci ju po rokoch spojazdnili a počas letnej turistickej sezóny sa po nej v zrekonštruovanom vláčiku môžu previezť turisti.

Sedlo Chorepa – je to lúčne sedlo v Klenovských vrchoch, asi šesť kilometrov od Kokavy nad Rimavicou. Od turistického rozcestníka Chorepa rázcestie je nádherný výhľad na okolitú krajinu i vodnú nádrž Klenovec. V sedle sa nachádza aj pamätník dvom bojovníkom padlým v SNP.

sedlo chorepa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #Sendreiovci #Poltár #Podpoľanie #rómske jedlá #Výlety pod pokrievku