Korňa – nádherná príroda aj európsky unikát

"Ak hľadáte čistý kút prírody, miesto, ktoré vonia tradíciou a spomienkou, navštívte Korňu,“ hovorí Zdenka Odrobiňáková, majiteľka penziónu Mária. Do Korne sa podľa nej ľudia radi vracajú, pretože naozaj poskytuje dokonalý oddych a relax.

11.09.2016 11:00
Dobové zariadenia, Bimačk, Podvysoká Foto: ,
Dobové zariadenia v Bimačku v Podvysokej.
debata

Korňa je pomerne hornatá dedinka, nachádza sa neďaleko štátnej hranice s Českou a Poľskou republikou. Má asi dvetisíc obyvateľov a dostanete sa tam z Turzovky.

Okrem nádhernej prírody je dedinka spod Turzovskej vrchoviny známa niekoľkými unikátmi. Cestovné bedekre hovoria o siedmich divoch. Geologickou raritou a zároveň aj ojedinelým európskym unikátom je korňanský ropný prameň. Je totiž najvyššie položeným stredoeurópskym samovoľne vyvierajúcim prameňom. Nachádza sa priamo v chránenej prírodnej oblasti a v súčasnosti tvorí malé jazierko s priemerom asi dva metre. O jeho objavení kolujú dve povesti. Prvá hovorí o tom, že vraj ju objavil pytliak, ktorý do nej zapadol, keď prenasledoval zver, a druhá zas hovorí, že v noci chodili čerti piť čiernu vodu vyvierajúcu v lesoch za Turzovkou.

Napriek tomu, že ide o veľmi kvalitnú ropu, vrty v okolí, s ktorými sa začalo už na konci 19. storočia, nepreukázali také množstvo ropy, aby sa vyplatila priemyselná ťažba. Miestni obyvatelia ju v minulosti využívali na kúrenie, svietenie i mazanie. V roku 1984 bol prameň vyhlásený za prírodnú pamiatku. K prameňu je voľný prístup, nachádza sa približne 150 metrov od parkoviska.

"Ak pôjdete po hlavnej ceste, nemôžete ho minúť,“ upozorňuje majiteľka penziónu, v ktorom dostanete nielen dobré slovenské jedlá, ale, samozrejme, pripravia vám na želanie aj pučki. V areáli sa nachádza rybník so pstruhmi, ktoré si hostia môžu sami opiecť na terase alebo grilovať v záhrade. Penzión je zameraný hlavne pre dovolenkárov turistov, hubárov, ale aj pútnikov.

Ani nie dva kilometre do kopca cez les sa nachádza ďalší unikát a tým je pútnické miesto Živčáková hora, ktorá určite patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v regióne. Turzovčanovi Matúšovi Lašutovi sa tu v júni v roku 1958 zjavila Panna Mária, a tak vrch začali navštevovať veriaci aj z okolitých obcí. Dnes tam ročne prídu tisícky turistov. "Asi pred šiestimi rokmi tu postavili kostol, konajú sa tu sväté omše a pravidelne sa tu organizujú púte,“ vysvetľuje Odrobiňáková. Dovtedy tam stála kaplnka.

Hoci sa kostol nachádza na kopci, dostanú sa tam aj starší či nevládni ľudia autom. Vedie tam úzka asfaltová cesta. Pred kostolom je parkovisko. Pre zdravých ľudí je to príjemná prechádzka. Z Korne je na vrch asi dva kilometre. Na vrchu sa nachádza niekoľko horských prameňov. Ich voda je podľa miestnych liečivá, vyháňa vraj všetky choroby. Celý kraj je možné vidieť z vyhliadkovej veže, ktorá sa nachádza za kostolom.

Určite sa oplatí vidieť

Prírodná rezervácia Klokočovské skálie

Iba na skok od Korne sa nachádza dedinka Klokočov a prírodná rezervácia Klokočovské skálie. Je známa vďaka ojedinelému prírodnému úkazu, ktorými sú obrovské tajomné kamenné gule, ktoré sa skrývajú v okolitých lesoch. Vlastne po väčšine z nich už zostali už len miskovité odtlačky. Dodnes nie je známe, ako vznikli. Konšpiračné teórie hovoria o tom, že majú mimozemský pôvod. Sú vraj zašifrovanou správou od mimozemšťanov. Podobné obrovské gule sa nachádzajú napríklad v Mexiku či na Novom Zélande. V prírodnej rezervácii je od minulého roka vybudovaný asi 850 metrov dlhý nenáročný náučný chodník.

Kaštieľ Radoľa

Ide o najstaršiu kultúrnu pamiatku regiónu. Nachádza sa v blízkosti Kysuckého Nového Mesta. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z 13. storočia a vznik najstaršej časti kaštieľa sa datuje do tretej štvrtiny 16. storočia. Časom k nemu pribudli stodoly, panské stajne, rybníky, ovocná záhrada, kamenný pivovar, chmeľnice, mlyn a píla. Je prístupný verejnosti. Prekvapením pre návštevníkov je napríklad replika mamutieho mláďaťa.

Múzeum kysuckej dediny

Spôsob, akým v minulosti žili, bývali a pracovali Kysučania, zachytáva Múzeum kysuckej dediny. Nachádza sa neďaleko obce Nová Bystrica v časti Vychylovka. Vznikol v októbri v roku 1974 a dôvodom na jeho vznik bola záchrana najcennejších pamiatok ľudovej architektúry z obcí Riečnica a Harvelka, ktoré mali zbúrať kvôli výstavbe priehrady. Neskôr sa skanzen rozšíril aj o ďalšie kúsky z iných častí Kysúc. Medzi najhodnotnejšie exponáty patrí vodný mlyn a píla z obce Klubina či murovaná kaplnka z prvej štvrtiny 19.¤storočia zo Zborova nad Bystricou, ako aj cintorín s kovovými krížmi, predstavujúci cintoríny na Kysuciach začiatkom tohto storočia. Nachádza sa tam aj krčma z Korne.

Múzeum kysuckej dediny.

Lesná úvraťová železnička

Národná technická pamiatka, ktorá je súčasťou Múzea kysuckej dediny, je aj úzkokoľajná lesná železnička. Svojím jedinečným úvraťovým systémom dokáže na 1¤500 metrov vzdušnej vzdialenosti prekonať výškový rozdiel 217 metrov. Patrí medzi svetové rarity. Podobná funkčná obdoba trate existuje už len v Južnej Amerike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kysuce #Výlety pod pokrievku #Korňa #pučki