Pukanec je sladký cibuľou a kyselkavý morušami

Pukančanov kedysi prezývali „cibuliari“. Mesto je totiž známe jedinečnou sladkou cibuľou, ktorú chodili ženy predávať do širokého okolia. „Dnes sa už toľko nepestuje, mladé ženy na to nemajú čas. Tie staršie si ju ešte pestujú pre seba, no už nie na predaj,“ hovorí Pukančanka Anna Koželuchová (64).

18.09.2016 11:00
Pukanec Foto: ,
Pukanec je známy najvyššie položenými vinohradmi nielen na Slovensku.
debata

Cibuľa z Pukanca je iná nielen svojím podlhovastým tvarom, ale najmä chuťou. „Neštípe a je jemne sladká. Moja vnučka ju je len tak, ako jablko,“ hovorí dôchodkyňa.

Semienka cibule sa podľa ďalšej Pukančanky Anny Zorvanovej (70) sadia do takzvanej zimnej vlahy. „Keď vyklíčili tri listy, vtedy ju vytrhali a nasadili ju do novej hriadky, ako sa teraz sadí suchá cibuľa. Preto sa aj volá presádzaná,“ približuje Anna Zorvanová.

Cibuľa sa musela veľa polievať. „O Pukančankách sa hovorilo, že ju polievajú pod dáždnikom. Známa bola riekanka: Prší-neprší, cibuľa sa poliať musí,“ spomínajú ženy.

Na pukanských kopcoch sa darí vínu. Vinohrady, ktoré sa tu rozprestierajú, patria na Slovensku k najvyššie položeným. „Sú v nadmorskej výške 350 až 485 metrov. Víno, ktoré sa tu dorába, patrí do kategórie horské vína. Nadmorská výška nad 480 metrov je rekordná nielen na Slovensku, ale aj v rámci okolitých vinohradníckych krajín,“ uvádza sa na webe mesta. Pestujú sa tu odrody ako Pesecká leánka, Veltlín zelený, Rizling vlašský či Frankovka modrá.

Pre Pukanec sú typické takzvané ľochy, v ktorých sa skladuje víno. Ide o unikátne pivnice, ktoré do zvetraného andezitu vyhĺbili baníci. Kedy presne vznikli, dnes nikto nevie. Pukanec má ešte jeden unikát spájaný s vinicami. Práve medzi nimi sa darí plodom moruše čiernej, ktoré miestni volajú viničné jahody. V Pukanci a jeho okolí rastie najviac týchto ovocných stromov.

Čo navštíviť v okolí Pukanca

  • Levice – dominantou Levíc sú ruiny Levického hradu, ktorý bol postavený v druhej polovici 13. storočia. V jeho areáli sa nachádza renesančný kaštieľ, v ktorom dnes sídli Tekovské múzeum v Leviciach.
  • Bohunice – asi dva kilometre od horného konca obce Bohunice sa pri potoku Sikenoca nachádza mlynská usadlosť bývalého mlynára Pavla Turčana. Ide o typ vodného mlyna s kolesom na vrchný pohon.
  • Brhlovce – v obci Brhlovce pri Leviciach sa nachádza komplex skalných obydlí vytesaných do tufu. Ide o slovenský unikát, ktorý sa nachádza najmä v uličke Šurda. V jednej z usadlostí je umiestnená vysunutá expozícia Tekovského múzea v Leviciach.
  • Hronský Beňadik – nad obcou Hronský Beňadik neďaleko Novej Bane stojí mohutný opevnený benediktínsky kláštor, ktorý patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie stavebné pamiatky na Slovensku.
  • Banská Štiavnica – v regióne sa oplatí navštíviť tajchy – umelé vodné nádrže, ktoré boli vybudované pre potreby baníctva. Do dnešných dní sa ich zachovalo viac ako 20. Najznámejším je Počúvadlianske jazero pod hradom Sitno. Skvostom je však aj samotná Banská Štiavnica so Starým aj s Novým zámkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Výlety pod pokrievku