Priezviská sú často odvodené od remesiel či mužských mien

Veľká časť európskych priezvisk je odvodená od remesiel, napríklad mlynár bol pri zrode najbežnejších priezvisk v Nemecku, vo Švajčiarsku či na Ukrajine. U Severanov a v Španielsku alebo vo Francúzsku sú zase bežné priezviská, ktoré vznikli odvodením od mužského mena. Vyplýva to z aktualizovanej mapy najčastejších európskych priezvisk, ktorej autorom je Čech Jakub Marian.

20.09.2016 14:00
mapa európskych priezvisk Foto:
debata (11)

Zvyčajné sú v mnohých krajinách Európy podľa Mariana tiež prívlastkové priezviská. V Českej republike, Slovinsku a Poľsku je najčastejšou Novák, respektíve Nowak. V Maďarsku má najviac ľudí priezvisko Nagy (veľký), v Rusku Smirnov (odvodené od mierny), v Taliansku Rossi (červený) a v Turecku Yilmaz (statočný).

Rad priezvisk vznikol z remesiel či povolania, napríklad „mlynár“ je dnes najčastejším priezviskom v Nemecku (Müller), vo Švajčiarsku (Müller) či na Ukrajine (Melnyk). V Británii a Luxembursku je dnes najbežnejším priezviskom „kováč“ – Smith (Británia) a Schmit (Luxembursko). V Marianovej aktualizovanej mape pribudlo aj najčastejšie priezvisko v mladom európskom štáte Kosove – Hoxha (kňaz).

Dvadsaťsedemročný český lingvista a matematik Marian vychádzal pri zostavovaní svojej mapy, ako povedal ČTK, z oficiálnych štatistík jednotlivých krajín, z publikovaných správ o týchto štatistikách a v niektorých prípadoch aj z telefónnych zoznamov.

„Hoci hovorím niekoľkými európskymi jazykmi, nemohol som rozumieť menám všetkých krajín,“ uviedol. Pomohli mu rôzne prekladače, na internete pátral aj po etymológii mien. Vďaka tomu sa dozvedel mnoho zaujímavostí, ako sám hovorí. Napríklad to, že v litovčine sa dá pri mnohých ženských priezviskách podľa koncovky poznať, či je žena slobodná, či vydatá.

Marian tiež uviedol, že mnohé jazyky pri vývoji priezviska dávali prednosť mužom, teda že priezvisko vzniklo pridaním koncovky ku krstnému menu muža. Napríklad v Španielsku vznikol Fernández z mena Fernando či González z mena Gonzalo. Aj keď najčastejšie španielske priezvisko García, ktoré má asi 1,5 milióna Španielov, vzniklo inak. Pochádza zrejme z baskičtiny.

„Prakticky všetky bežné priezviská vo Švédsku, v Nórsku, Dánsku a na Islande, kde sa hovorí severogermánskymi jazykmi, sú patronymické,“ uviedol Marian. Vysvetlil, že k menu sa pridá koncovka „syn“. Tak napríklad Gunnlaugsson je odvodené od mena otca a znamená Gunnlaugov syn.

Na Islande sa užívajú aj matronymá, teda mená po matke – napríklad Helguson je „syn Helgy“. Marian sa vďaka svojim stránkam stretol vraj tiež s komentármi čitateľov, ktorí aj do lingvistiky pletú politiku.

„Napríklad jeden človek žiadal, aby som z mapy odstránil najbežnejšie priezvisko v Estónsku Ivanov, pretože väčšina Ivanovov sú etnickí Rusi,“ spomenul Marian na jednu z reakcií. Ivanov je podľa jeho mapy najbežnejším priezviskom aj v Bielorusku a Bulharsku.

Marian uvádza, že jeho internetové stránky sa zameriavajú najmä na výučbu jazykov, čo bol aj ich prvotný účel. Po vytvorení mapy európskych priezvisk chce v budúcnosti urobiť podobné mapy aj pre iné časti sveta, ešte predtým sa chystá zostaviť mapu najbežnejších krstných mien v Európe.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #priezvisko