Ako sa dožiť sto rokov? Obyvatelia Acciaroli vám prezradia recept

Acciaroli je malé nenápadné mestečko južne od Neapolu. Avšak jeho každý desiaty obyvateľ sa dožije sto rokov. V čom tkvie tajomstvo tejto dlhovekosti?

23.09.2016 10:00
Salvatoro Caruso, dlhovekosť Foto:
Salvatoro Caruso z talianska ilustruje druhú stranu demografickej krivky. V čase tejto snímky mal 108 rokov. Väčšinu aktívneho života prijímal predovšetkým rastlinnú potravu.
debata (2)

Americká televízna stanica CNN oslovila konkrétnych občanov tejto talianskej obce, aby sa podelili s radami na dlhý život.

Starší občania Acciaroli sú zároveň predmetom výskumu rímskej univerzity La Sapienza a University of California-San Diego, ktoré sa zaoberajú príčinami dlhovekosti, ako aj malému výskytu srdcovo-cievnych chorôb či Alzheimera tohto mestečka.

Mnohí jeho občania pripisujú svoj skvelý zdravotný stav stredomorskej diéte, plnej čerstvej zeleniny a ovocia. Výskumníci z vyššie uvedených univerzít sa chcú zamerať práve na to, či vysoká koncentrácia rozmarínu v rámci tejto diéty alebo časté prechádzky v neďalekých horách sú faktormi prispievajúcimi k dlhému životu.

Iný, prozaickejší, dôvod uviedol storočný rybár Antonio. „Táto krásna žena, žena môjho života,“ odpovedal Antonio na otázku týkajúcu sa dôvodu jeho úctyhodného veku.

Taliani majú vo všeobecnosti vysokú priemernú dĺžku života – 82 rokov. Zdá sa, že zdravá životospráva spolu s láskou sú tými kľúčovými ingredienciami, ak sa chceme priblížiť storočnici.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhovekosť #Acciaroli