Donald Trump je obchodník. Predáva (falošnú) nádej

Nikto vám nemôže dať to, čo vám ja môžem sľúbiť. Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump je na krok od Bieleho domu preto, lebo sa riadi presne týmto heslom. Ako dravý biznismen ponúka zákazníkom (voličom) produkt, ktorý označuje za jedinečný. Seba.

19.10.2016 07:00
Donald Trump Foto: ,
Heslo prezidentskej kampane Donalda Trumpa znie: ,,Spravme Ameriku opäť veľkou.”
debata (6)

Kto je však Trump naozaj? Úspešný miliardár? Viac ráz zbankrotovaný podnikateľ s možnými väzbami na mafiu a zamestnávateľ, ktorý šikanoval menšiny a ženy? Človek, ktorý bol aj nebol za vojnu v Iraku? Republikánsky konzervatívec? Alebo oportunistický politik, ktorý vystriedal v Amerike viaceré strany, má tretiu manželku a objavil sa v erotických videách Playboya? Patologický klamár, alebo bojovník proti politickej korektnosti? Obdivovateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, alebo podporovateľ myšlienky, že Amerika má byť na prvom mieste?

Ktorý Trump je skutočný?

"Za celý môj život Amerika nemala človeka, ktorý by sa dostal tak blízko Oválnej pracovne a bol by mimo politického systému. Nedokázal to nikto, kto by nemal za sebou nejakú kariéru na úrovni federálnej či štátnej vlády alebo by aspoň nepôsobil v ozbrojených silách,“ povedal pre Pravdu Richard Benedetto, odborník na politickú komunikáciu z Americkej univerzity vo Washingtone.

Expert má právo porovnávať. Ako novinár sledoval všetky politické kampane od roku 1974. Benedetto pripomína, že naposledy to bolo v roku 1940, keď prezidentskú nomináciu vo veľkej americkej politickej strane získal človek, ktorý sa v prvom rade venoval podnikaniu. Bol to republikán Wendell Willkie a voľby prehral s demokratickým prezidentom Franklinom Delanom Rooseveltom.

"Kandidáti ako Trump nemôžu uspieť v dobrých časoch,“ tvrdí Benedetto. Podľa prieskumu agentúry IPSOS pre Reuters z konca septembra si až 64 percent Američanov myslí, že ich krajina ide nesprávnym smerom. Iba 25 percent opýtaných tvrdí opak.

"Keď sa ľudia cítia zle, bez ohľadu na to, čo je toho príčinou, tak sa obracajú na tých, ktorým uverili, že vrátia čas. Je jedno, či sa obávajú o stav ekonomiky, o nefunkčné vzťahy medzi rasami, či sa boja terorizmu, alebo toho, čo sa deje v zahraničí. Trumpov slogan je, že urobí Ameriku opäť veľkou. Z neho si každý môže vybrať. Či si pod tým predstavuje silnú armádu, zahraničnú politiku, zastavenie terorizmu, migrácie, alebo to, že sa  život vo vašom mestečku vráti späť do starých koľají,“ vysvetlil Benedetto.

Je to jednoduchá, ale zdá sa, že pomerne presná charakteristika nemalej časti Trumpových voličov. Chcú vrátiť čas, aby bolo všetko v ich mestečku po starom, aj preto, že z neho nikdy neodišli. Podľa prieskumu organizácie PRRI a magazínu Atlantic až 40 percent podporovateľov republikána žije na mieste, kde aj vyrastali.

"Belosi, ktorí nikdy neopustili svoje rodné mesto, sú skutočne veľmi silnými stúpencami Trumpa,“ povedal pre Atlantic Daniel Cox, riaditeľ výskumu v PRRI. "Keď ste vyrástli v prevažne konzervatívnom kultúrnom prostredí a nikdy ste z neho neodišli, je pravdepodobné, že budete tak trochu úzkoprsý. Myslím si, že medzi tými ľuďmi sú takí, čo sa Trumpom inšpirujú,“ uviedol Cox.

Čím si ich teda kontroverzný boháč získava? A prečo sa mu darí? Donald Trump sa narodil 14. júna 1946 v New Yorku. Ešte jeho starí rodičia boli migranti. Všetci štyria sa narodili mimo Spojených štátov. Z otcovej strany má nemecké korene, z matkinej škótske.

Trumpov majetok magazín Forbes odhadol v roku 2016 na 3,6 miliardy dolárov. On sám v minulosti hovoril o viac ako desiatich miliardách dolárov. Keď minulý rok oznámil, že chce získať Biely dom, vyhlásil, že je hodný 8,7 miliardy dolárov.

Aký je bohatý?

Mimochodom, miliardár ešte nikdy nevyhral americké voľby. Je však otázne, akú hodnotu má v skutočnosti Trumpov majetok. Je určite veľmi bohatý. No zjavne mu prekáža, keď niekto jeho majetok odhadne na menej, ako tvrdí on sám. Aj preto, že na svojom podnikateľskom úspechu stavia časť svojej príťažlivosti pre voličov. Odkazuje im, že nie je predsa politik. On si politikov môže kúpiť a systém dokáže napraviť, lebo vraj najlepšie vie, ako funguje.

"Myslím si, že zo mňa chcete urobiť takého veľkého chudáka, ako sa len dá,“ odkázal Trump vlani na jeseň Forbesu, keď vtedy odhadol jeho majetok na 4,5 miliardy dolárov. "Je to zbankrotovaný časopis, ktorý nevie, o čom hovorí,“ povedal republikánsky kandidát na adresu magazínu.

Trump v uniforme newyorskej vojenskej akadémie... Foto: NEW YORK MILITARY ACADEMY
Donald Trump Trump v uniforme newyorskej vojenskej akadémie v roku 1964.

Hádať sa o tom, koľko miliárd v skutočnosti ovláda, je podľa mnohých pozorovateľov typická ukážka Trumpových spôsobov. "Je to alfa samec, v absolútnom zmysle slova. Je extrémne súťaživý, extrémne,“ povedal pre Forbes Phil Ruffin, ktorý s Trumpom podnikal v Las Vegas, a ktorého majetok sa odhaduje na 2,5 miliardy dolárov.

Bohatstvo predstavuje pre Trumpa ukážku jeho šikovnosti. Je to jeden z pilierov, na ktorých stavia aj svoje podnikateľské a teraz už aj politické ego. To však roku 2011 utrpelo zdrvujúcu porážku.

Boháč prehral súd s americkým novinárom Timothym O’Brienom, ktorý vo svojej knihe Trumpov národ: Umenie byť Donaldom naznačil, že miliardár je v skutočnosti „len“ milionár. Tri nezávislé zdroje mu v roku 2006 potvrdili, že Trumpov majetok je niekde medzi 150 až 250 miliónmi dolárov.

O’Brien za to skončil na súde. A Trump ho žaloval o päť miliárd dolárov a verejne mu nadával. Nič to však neznamenalo. Súdu totiž boháč nebol schopný predložiť dôkazy o výške svojho majetku, ako napríklad kompletné daňové priznania. Keď sa Trumpa pri pojednávaní pýtali, či na verejnosti hovorí pravdu, tak uviedol, že sa snaží. Pripustil tiež, že to, aký je bohatý, sa môže meniť zo dňa na deň a že to dokonca niekedy závisí od jeho pocitov.

"Myslím si, že to má veľmi silno v sebe – zastrašovať ľudí,“ povedal O’Brien pre magazín National Review. "Bude to znieť čudne, ale je časť Trumpa, ktorú mám rád. Keď ste s ním, dokáže byť veľmi ľudský, veľmi otvorený. Stále je to však vo svojej podstate človek, ktorý vám nadáva či vás šikanuje,“ dodal O’Brien, ktorý pracuje pre agentúru Bloomberg.

"V konečnom dôsledku by sa len jediným spôsobom dalo zistiť, aká je skutočná hodnota Trumpovho majetku. Bolo by to vtedy, keď by sa rozhodol všetko, čo vlastní, predať. Videli by sme, koľko za to dostal, a odrátali by sme dlhy,“ napísal magazín New Yorker. "Samozrejme, to sa nestane. Preto sme odkázaní len na odhady založené aj na údajoch, ktoré uvádza Trump. Tie však nie sú práve spoľahlivé.“

Magazín Newsweek sa pozrel na boháčove majetky aj z trocha iného uhla. Hodnotil jeho podnikateľské aktivity vo viacerých krajinách sveta. Newsweek naznačuje, že Trumpove investície môžu byť do budúcnosti pre USA problémom. Najmä keby sa kontroverzný boháč skutočne stal prezidentom.

"Nikdy predtým nemal nejaký kandidát na šéfa Bieleho domu toľko finančných vzťahov so spojencami aj s nepriateľmi USA. A nikdy predtým biznis nepredstavoval takú hrozbu pre Ameriku,“ tvrdí Newsweek. "Keď Donald Trump vyhrá prezidentské voľby a jeho spoločnosť okamžite neskončí alebo aspoň navždy nepreruší vzťahy s rodinou Trumpovcov, tak je celkom dobre možné, že zahraničná politika USA bude na predaj,“ napísal Newsweek.

Je určite možné, že by Trumpovo pôsobenie v Bielom dome malo vplyv na vzťahy Ameriky so svetom. Má rôzne finančné spory v mnohých krajinách, ako sú Južná Kórea, Turecko či India. Jeho prezidentské politické rozhodnutia smerom k týmto a iným štátom by mohli mať dosah aj na podnikateľské aktivity Trumpovcov. Viacerí pozorovatelia však varujú pred preceňovaním celebritného kandidáta.

Trumpova veža

"Trumpova podnikateľská cesta je veľmi hrboľatá. Jeho otec mal relatívne malú firmu, ktorá stavala domčeky pre strednú triedu v newyorskom Queense. Nedá sa poprieť, že Donald Trump túto spoločnosť zmenil na niečo oveľa väčšie, na globálnu silu. V tomto zmysle je úspešný,“ povedal pre Pravdu Ethan Epstein z konzervatívneho magazínu Weekly Standard.

Ako však pripomína znalec americkej politickej scény, jedným z dôvodov, prečo je Trump populárny a vnímaný ako extrémne úspešný, je jeho televízna reality šou Apprentice (Učeň). "Úloha, ktorú v nej hral, bola rola magnáta. Robil to 14 rokov a bol to veľmi úspešný program. To, ako tam Trump vystupoval, určite o ňom vytvorilo obraz v mysliach Američanov,“ vysvetľuje Epstein.

"Čo tiež pôsobí na voličov, je takpovediac fyzická prítomnosť jeho budov. Ak cestuje Američan na dovolenku do Las Vegas, hneď po príchode vidí Trumpa. Je to tak v Atlantic City, New Yorku, na Floride, v Chicagu. Iní môžu byť desaťnásobne bohatší ako on, ale Trumpovo bohatstvo je oveľa viac na očiach,“ uviedol Epstein.

Presne to je Trumpov obchodný model v biznise aj v politike. Byť na očiach, byť všadeprítomný. Všimnite si ma, tu som! Bez ohľadu na to, o čo ide. Preto nadránom tweetuje o tom, ako bývalá Miss Universe Alicia Machado pribrala a je z nej Miss Prasiatko. A keď ho za to niekto kritizuje, pridá, že by sme si mali pozrieť nahrávku so sexom Venezuelčanky. To, že žiadna taká neexistuje, nie je očividne pre Trumpa problém. Pozornosť musí byť upriamená naňho.

Aj časť Trumpovho biznisu je taká. Lákajúca pozornosť. "Stavia budovy, hoci už nie až tak často ako predtým. Na medzinárodnej scéne však najmä vo veľkom predáva svoje meno,“ povedal Epstein.

"Napríklad v Soule je Trumpova veža. Nemá s touto budovou nič, okrem toho, že jej dal licenciu na používanie mena. Bol by som zvedavý, čo by sa s týmto biznisom stalo, keby vyhral prezidentské voľby. Okrem toho podnikanie v zahraniční je často založené na dobrom imidži. Bude zaujímavé sledovať, aký budú mať Trumpove vyjadrenia vplyv na jeho obchodné aktivity, keďže smerom k cudzím krajinám sa vyjadruje neraz nepriateľsky,“ uviedol Epstein.

Prezidentské šance

Prezidentské voľby sa v USA konajú už 8. novembra. Trump má podľa prieskumov verejnej mienky stále reálnu šancu, že zvíťazí. Demokratická kandidátka Hillary Clintonová nad ním vedie len o niekoľko percent.

Opis typického Trumpovho voliča v médiách je neraz taký, že ide o mladšieho bieleho muža s nižším vzdelaním a nie príliš dobrou prácou.

Pri hlbšom pohľade na prieskumy to však platí len do určitej miery. Trumpovi voliči často pochádzajú z takéhoto prostredia a obyčajne majú sklony k rasizmu, sexizmu či  homofóbii. Lenže Trump boduje aj u starších Američanov strednej triedy, ktorí majú slušný príjem a sú spokojní so zamestnaním. V tomto prípade však už úlohu zohráva fakt, že títo ľudia sa boja, že sa budú mať zle ich deti.

"Trump získava na tom, že ponúka jednoduché riešenia pre mimoriadne zložité problémy. S týmto fenoménom americkí politici bojujú prinajmenšom od konca studenej vojny,“ reagoval pre Pravdu James Boys, expert na politiku USA z Richmondskej americkej medzinárodnej univerzity v Londýne.

"Trump hovorí, že on všetko zmení. Vieme dobre, že to nie je také jednoduché. Keby bolo, už dávno by sme tieto problémy vyriešili,“ pripomína expert.

zväčšiť So súperkou o kreslo v Bielom dome Hillary... Foto: AP
prezidentská debata So súperkou o kreslo v Bielom dome Hillary Clintonovou počas prvej televíznej debaty.

Trump útočí na najnižšiu úroveň intelektu, ako hovorí Boys. Problémy v USA a vo svete sú určite reálne. Dosahy globalizácie, príjmová nerovnosť, konflikty. O tom všetkom však hovorí miliardár s globálnym biznisom, ktorý vo viacerých prípadoch platil nulovú daň a jeho pochopenie zahraničnej politiky vyplýva z toho, že má, ako povedal, dobrý mozog.

"O tom, či Trump prináša zmenu, však musíme nechať rozhodnúť voličov,“ myslí si Benedetto. "Nepáčilo sa mi, že denník USA Today, ktorý som spoluzakladal, po prvý raz vo svojej histórii podporil nejakého kandidáta na amerického prezidenta. Dal by hlas Clintonovej. Podľa mňa to nie je úloha médií. Samozrejme, mali by sme a musíme informovať o tom, keď politici klamú a zavádzajú,“ pripomenul Benedetto.

Otázkou však je, či Trump je ešte výsledkom demokratickej súťaže, alebo skôr ozvenou (predzvesťou?) autoritatívnych časov. Lebo keď je tým druhým, ťažko sa k nemu dá pristupovať ako k bežnému kandidátovi.

"Vidíme tieto fenomény aj v iných krajinách. Napríklad vo Francúzsku,“ povedal Boys, narážajúc na popularitu krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penovej. "Frustrácia voličov a politikov z toho, že nevedia rýchlo riešiť problémy, ich ťahá do politických extrémov. Ešte stále by som však nepreceňoval vplyv Trumpa. Zatiaľ nevyhral,“ vyhlásil Boys.

Podľa experta je preto stále istý dôvod na optimizmus. "Demokratka Clintonová má problémy. V skutočnosti by ich však mala mať oveľa väčšie. Kandiduje po dvoch obdobiach demokrata Baracka Obamu. Američania však zvyčajne striedajú prezidentov v Bielom dome. Je celkom možne, že Trump by vyhral voľby, keby nebol Trumpom,“ myslí si Boys.

Trump čelí obvineniam z obťažovania žien

V záverečnej fáze kampane pred prezidentskými voľbami musí Donald Trump vysvetľovať svoje škandalózne výroky o tom, že ako celebrita si môže dovoliť akékoľvek sexuálne obťažovanie žien. Nevhodné vyjadrenia prezidentského kandidáta prinieslo kompromitujúce video z roku 2005. Necelý týždeň po prepuknutí škandálu pussy-gate, ako americké médiá nazvali zverejnenie videa, sa začali ozývať obete jeho sexuálneho predátorstva. Trump obvinenia rozhorčene odmieta. V dôsledku škandálu sa od Trumpa odvrátilo viacero vplyvných republikánov, medzi nimi aj predseda dolnej komory amerického Kongresu Paul Ryan. (tk)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby