Aká by bola americká politika s prezidentom Trumpom?

Ako by vyzerala americká blízka a globálna zahraničná politika, keby sa do Bieleho domu dostal Donald Trump? Z jeho doterajších vyjadrení vyvolali ohlas hlavne varovania, že USA by sa nemuseli ponáhľať pomôcť spojencom v prípade ich napadnutia, a plán výstavby bariéry na hraniciach s Mexikom.

19.10.2016 07:00
donald trump, trump, Foto:
Donald Trump vyvolal svojimi kontroverznými výrokmi často veľký rozruch.
debata (3)

O spojencoch

Trump zaskočil európske členské štáty NATO, keď povedal, že keby sa stali terčom útoku, Američania by si dali zaplatiť náklady na odrazenie nepriateľa. Začudovali sa nielen v Poľsku a v pobaltských štátoch, čo sú krajiny obávajúce sa ruskej agresie, ale ozval sa aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie.

„Solidarita medzi spojencami je kľúčová hodnota pre NATO,“ zdôraznil Jens Stoltenberg. Trumpovi pripomenul, že funguje vzájomná ochrana. „Bránime jeden druhého. Videli sme to v Afganistane, kde tisíce európskych, kanadských a partnerských síl boli bok po boku s americkými vojakmi,“ podčiarkol Stoltenberg.

Kritici Trumpa upozornili, že fakticky spochybňuje globálnu úlohu USA. Pre spochybnenie spojeneckých záväzkov sa doňho pustili aj ľudia zo štábu volebnej súperky Hillary Clintonovej.

„Ronald Reagan by sa hanbil, Harry Truman by sa hanbil,“ reagoval jej poradca Jake Sullivan s narážkou na dvoch legendárnych republikánskych prezidentov. Trumpovi zároveň odkázal, že takými výrokmi jedine potvrdzuje, že je nespôsobilý stať sa hlavným veliteľom amerických ozbrojených síl.

Ukázalo sa pritom, že nešlo o uletený názor Trumpa, pretože našiel podporu vo svojom tábore. Zastal sa ho napríklad Newt Gingrich, bývalý predseda dolnej komory Kongresu USA a republikánsky 73-ročný politický matador.

„Rusi nemusia nevyhnutne vojensky prekročiť hranice. Môžu spraviť to, čo na Ukrajine. Nie som si istý, či by som riskoval jadrovú vojnu pre nejaké miesto, ktoré je na predmestí Petrohradu,“ poznamenal v narážke na susediace pobaltské štáty.

O Mexiku

Trump vyvolal rozruch aj v Mexiku, s ktorým USA hraničia na juhu svojho územia. Republikán tvrdí, že tam treba postaviť múr, ktorý zabráni prenikaniu nelegálnych migrantov a pašerákov drog. Najprv navrhol 12 metrov vysokú bariéru, neskôr ju v predstave ešte zvýšil o tri metre.

„Momentálne sú americké hranice deravé ako švajčiarsky syr,“ vyhlásil Trump, keď zdôvodňoval, prečo chce vidieť múr pozdĺž Mexika. Opevnenie by stálo možno až 12 miliárd dolárov. Zároveň Trump hovorí, že prinúti Mexičanov, aby pokryli náklady na výstavbu vysokej bariéry.

Mexiko to považuje za nezmysel a Trumpovi odkazuje, že so žiadnymi peniazmi na múr vôbec v štátnom rozpočte nepočíta. Republikán súčasne pobúril susedný štát slovami, že jedným zo spôsobov, ako ho donúti zaplatiť za bariéru, by bol zákaz mexickým prisťahovalcom posielať doláre príbuzným do vlasti.

Dvaja mexickí exprezidenti dokonca prirovnali Trumpovo správanie k počiatočnému správaniu Adolfa Hitlera, lebo jeho mienka o Mexičanoch podľa nich vyvoláva obavy z rasizmu.

Vízia Donalda Trumpa „Amerika na prvom mieste“

OBCHOD
Označiť Čínu za manipulátora s menou. Zaviesť represívne clo na čínsky export, aby sa vyvážila nezákonná podpora Pekingu pre vývoz. Zrušiť transpacifickú obchodnú dohodu a znovu vyjednať severoamerickú dohodu o voľnom obchode s Kanadou a Mexikom.

DANE
Firmám znížiť daň zo súčasných 35 % na 15 %. Zamedziť americkým podnikom kupovať firmy v zahraničí, čím si v cudzine znižujú výšku zdanenia. Daň z príjmu: Podľa daňového plánu „1–5–10–15“ by jednotlivci, ktorí ročne zarobia menej ako 25-tisíc dolárov (USD), neplatili daň z príjmu. S príjmom nad 30-tisíc USD by platili 1 %, od 30-tisíc do 100-tisíc USD 5 %, od 100-tisíc do 1 milióna USD 10 % a nad 1 milión USD 15 %.

KONTROLA ZBRANÍ…
Rozšíriť federálne vyšetrovanie a väzenie za nelegálne vlastníctvo zbraní na päť rokov bez možnosti predčasného odpustenia zvyšku trestu. Dať oprávnenie napríklad učiteľom na školách, aby sa mohli brániť so zbraňou. Podľa Trumpa je príčinou masových vrážd v USA obrovský problém s duševným zdravím obyvateľstva a nie samotné strelné zbrane.

IMIGRÁCIA
Postaviť múr na hraniciach USA s Mexikom, aby sa zabránilo prechodu ilegálnych migrantov. Mexiko zaplatí 10 až 12 miliárd USD, alebo „bude čeliť následkom“ – vrátane nového pravidla, zákazu imigrantom posielať peniaze do Mexika, keď nedokážu, že sú v USA v súlade so zákonom.

Deportovať 11 miliónov ilegálnych migrantov žijúcich v USA a neudeľovať automaticky občianstvo deťom narodeným ilegálnym migrantom. Trump cúvol od celoplošného zákazu imigrácie moslimov do USA – povedal, že to bol len názor.

EKONOMIKA
Odstrániť deficit 19 biliónov USD posilnením trhu práce a škrtaním zbytočných vládnych výdavkov. Znížiť zadlženie štátu nákupom štátnych dlhopisov so zľavou, aj keď úroky pôjdu hore. USA nikdy nebudú neschopné splácať dlh, „pretože môžete tlačiť bankovky“.

ZDRAVOTNÍCTVO
Zrušiť Obamovu reformu zdravotníctva. Dovoliť jednotlivcom úplne si odrátať poplatky za zdravotné poistné z ich daňových vratiek. Ušetriť 300 miliárd USD vyrokovaním lepších cien s farmaceutickými firmami a umožniť ľuďom prístup k bezpečným liekom zo zahraničia. Interrupcie: Napadnúť na Najvyššom súde USA významný verdikt z roku 1973, ktorý legalizoval potraty.

OBRANA A TERORIZMUS
Armáda USA: Posilniť ju, aby bola „taká silná, že si s nami nikto nebude zahrávať“. NATO: Nech spojenci v Európe a v Ázii platia Američanom za svoju obranu – alebo nech sa bránia sami. Terorizmus: Znovu používať tzv. waterboarding (mučenie simulovaným topením), ktoré je teraz zakázané. „Odrezať hlavu“ tzv. Islamskému štátu a „zobrať jeho ropu“ pre USA.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby