Kvalita života v Španielsku stále láka cudzincov

Napriek tomu, že nezamestnanosť v Španielsku je jedna z najvyšších v EÚ a krajine reálne hrozia už tretie parlamentné voľby v priebehu roka, stále láka mnohých cudzincov.

20.10.2016 15:08
Alicante, Španielsko, mesto, pláž Foto: ,
Jedným z najväčších lákadiel života v Španielsku sú pláže.
debata (1)

Kazach Tair Assimov sa rozhodol predať svoj dom vo Fínsku a presťahovať sa do Barcelony bez toho, aby v tomto centre Katalánska kedykoľvek bol. „Klíma, kultúra, životný štýl…”, vysvetľoval Tair španielskemu denníku EL País svoje pohnútky. „Neexistuje deň, keď by som ľutoval svoje rozhodnutie, ľutujem iba to, že som sa nepresťahoval už skôr”, hovorí 34-ročný informatik.

Assimov a jeho rodina rozhodne nie sú v Španielsku zriedkavým javom. Až 56 percent cudzincov žijúcich v Španielsku uvádza ako dôvod presťahovania sa do tejto juhoeurópskej krajiny vidinu zlepšenia kvality svojho života.

Navyše, podľa prieskumu 2016 Expat Explorer 74 percent z nich uvádza, že sa ich očakávania aj naplnili. Táto štúdia vychádza z odpovedí 26 871 emigrantov, ktorí žijú v 190 krajinách a dosiahnuté výsledky poukazujú na to, že Španielsko je krajinou s druhou najvyššou kvalitou života, hneď za Novým Zélandom.

Slnko a pláže nie sú jediným lákadlom pre ľudí zo zahraničia. Podľa španielskej headhunterky Manuel Clavelovej k atraktivite Španielska prispieva aj kvalita školského systému a medzinárodné spojenie.

Clavelová ďalej tvrdí, že Španielsko je krajinou, ktorú si zahraniční podnikatelia vysoko cenia. „Je bežné stretnúť sa s zahraničnými obchodníkmi, ktorí prišli do Španielska ako emigranti a už sa nechcú vrátiť do svojej vlasti.”

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #životná úroveň