Van Gogh si odrezal ucho údajne pre svadbu svojho brata

Najnovšia štúdia spochybňuje zaužívanú teóriu o tom, že maliar Vincent van Gogh si odrezal ucho pre spor s ďalším umeleckým velikánom Paulom Gauguinom.

02.11.2016 09:00
Van Gogh Foto:
Vincent van Gogh si vraj odrezal ucho pre plánovanú svadbu svojho brata.
debata

Odrezanie ucha holandského maliara Vincenta van Gogha je pravdepodobne najznámejším príkladom sebazmrzačenia v dejinách. Dôvod tohto činu ostal záhadou viac ako storočie, hoci, ako uvádza britský denník The Guardian, vo všeobecnosti sa predpokladalo, že príčinou bola ostrá výmena názorov s Paulom Gauguinom.

Podľa najnovšej štúdie bola pohnútkou pre vykonanie tohto masochistického činu správa, že van Goghov brat Theo, ktorý bol zároveň jeho blízkym dôverníkom a finančným podporovateľom, sa rozhodol oženiť.

Skutočnosť, že Theova plánovaná svadba van Gogha značným spôsobom rozrušila, bola všeobecne známa aj predtým. Vincent sa totiž obával toho, že by svadba ohrozila ich blízky bratský vzťah a Theo by ho už nemohol finančne podporovať do takej miery, ako tomu bolo predtým.

Spisovateľ Martin Bailey však vo svojej najnovšej knihe predložil dôkazy o tom, že van Gogh s najväčšou pravdepodobnosťou dostal od brata Thea list tesne predtým, ako sa rozhodol odrezať si ucho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vincent van Gogh