Maturita za rekordný čas a po nej hygienický rožkomat

Hlavnou postavou aktuálneho príbehu v rámci seriálu Úspešní Slováci je Marek Vician (30), rodák z Košíc, ktorý strednú školu s maturitou stihol absolvovať za trinásť mesiacov. Dostal sa tým do slovenskej knihy rekordov.

05.11.2016 07:00
Marek Vician Foto:
Za vynález rožkomatu udelili v roku 2015 Marekovi Vicianovi a jeho manželke cenu ministra hospodárstva inovatívny čin roka.
debata (14)

Je cieľavedomý, podniká, má nadpriemerné IQ, no považuje sa za antischolistu a nemá rád autoritatívnych ľudí. Tridsaťročný Marek Vician z Košíc je však zapísaný v slovenskej knihe rekordov. Strednú školu totiž stihol absolvovať v rekordne krátkom čase. Na získanie maturity mu stačil približne jeden kalendárny rok.

Problémový žiak

Rodáka z metropoly východu možno považovať za výnimočný zjav. Dej jeho života vôbec nepripomína život jeho vrstovníkov. A za všetkým takmer vždy bola škola a jeho postoj k zaužívaným zvykom.

„Vždy som bol problémový žiak, pretože od malička som antiautoritatívny. Keď učiteľka v škole povedala, že si treba otvoriť knihu na strane tej a tej, ja som ju neotvoril. Preto som mal problémy a v Košiciach som chodil až do piatich základných škôl,“ hovorí. Na jeho vysvedčeniach preto nechýbali v kolónke správanie ani dvojky, no on si z toho ťažkú hlavu nerobil. Učil sa to, čo ho bavilo. K čomu vzťah nemal, to zanedbával.

Nezmenil sa ani na strednej. Na Strednom odbornom učilišti pôšt a telekomunikácií vydržal jeden rok. Druhý už študoval na SOU dopravnom. Dlhšie tam tiež nevydržal. Táto škola ho nebavila, ako sám hovorí, vôbec sa v nej nenašiel. Už vtedy sníval svoj sen o kariére podnikateľa a cítil, že v jeho živote musí prísť k zlomu.

„Keďže som do školy nastupoval s časovým posunom, na konci druhého ročníka mi už ťahalo na osemnásť. Mama mi vtedy povedala, že buď budem riadne chodiť do školy a počúvať, alebo nech si idem vlastnou cestou. Vybral som si druhú možnosť,“ priznáva Marek.

zväčšiť Rožkomat je stroj, ktorý má zákazníkom vydávať... Foto: Archív M.Viciana
Marek Vician Rožkomat je stroj, ktorý má zákazníkom vydávať hygienicky stopercentne dokonalé rožky. Sám seba videl vždy ako podnikateľa a tým je aj v súčasnosti.

Marek, už ako čerstvý dospelý človek, nechal školu školou. Urobil si živnosť a začal podnikať v oblasti tlače a kopírovacích služieb. V Košiciach sa mu darilo, firma sa rozrastala a za desať rokov jej fungovania si urobil dobré meno. To už bola jeho spoločníčkou vo firme aj manželka Janka, s ktorou sa vydal na spoločnú púť životom aj podnikanie.

Po desiatich rokoch existencie sa rozhodol svoju firmu predať a tá sa stala súčasťou väčšej korporácie. V ďalšej firme sa už zaoberal reklamnými službami. Ešte predtým, už ako zrelý dospelý 26-ročný človek, si však povedal, že niečo predsa len musí urobiť aj vo sfére vzdelania.

Maturita a rekord

K návratu do školských lavíc ho primali dve veci. Ako podnikateľ sa občas stretával s podpichovačkami neprajníkov, ktorí si na jeho adresu neodpúšťali poznámky, že Vician to je ten, ktorý nemá ani strednú školu. Jeho ambíciou sa však časom stalo štúdio práva na vysokej škole a o tom ako absolvent základnej školy mohol iba snívať.

Preto sa rozhodol pre štúdium na strednej škole s maturitou. Nie však klasicky externe, teda diaľkovo za štyri roky, ale formou samoštúdia predmetov, čo slovenský školský systém umožňuje.

„Hľadal som strednú školu, ktorá by mi umožnila absolvovať štúdium za oveľa kratší čas. Do jedného roka. Na viacerých školách som s touto požiadavkou nepochodil, no napokon som sa dohodol s riaditeľkou Súkromnej strednej odbornej školy ekonomickej Tercium v Košiciach,“ zdôrazňuje Vician.

V škole si štúdium riadne financoval a riadil sa individuálnym plánom výučby, v rámci ktorej získaval vysvedčenia za každý predmet osobitne. Pedagógovia mu podľa jeho vlastných slov nič neuľahčovali. Boli na neho prísni a niektoré skúšky robil aj na viackrát. Poradil si však aj s týmito nástrahami.

„Učenie nebolo jednoduché. Firma však už bola našťastie dobre rozbehnutá, takže som mal viac času. Nemal som vtedy ani žiadnych kamarátov či záľuby, takže všetok svoj voľný čas som venoval štúdiu. Školu s rozsahom učiva, ako majú bežní študenti v dennej forme štúdia, som zvládol za trinásť mesiacov,“ zdôraznil Vician.

Maturitné vysvedčenie mal v rukách v roku 2012. V tom súčasnom sa vďaka tomu dostal aj do slovenskej knihy rekordov, kde je zapísaný ako rekordman v štúdiu na strednej škole ukončenej maturitou.

„Do knihy rekordov som sa dostal trochu náhodou. Niekde som sa dočítal, že dovtedajší slovenský rekordér v tejto oblasti stihol podobné štúdium za dva roky. Oslovil som preto pána Svítka, ktorý rekordy zaznamenáva, a poskytol mu informácie o dĺžke môjho štúdia. Čoskoro som sa tak v knihe slovenských rekordov ocitol aj ja.“

Zostal antischolistom

Aj keď už má Marek Vician maturitné vysvedčenie vo vrecku a dokonca už tretí rok ako externý študent študuje na právnickej vysokej škole, svoj názor na spôsob vzdelávania na Slovensku nezmenil.

„Filozofiu na podobu vzdelávania mám stále tú istú. Vzdelávanie považuje mnoho študentov iba za niečo formálne, iba ako cestu k získaniu papiera o vzdelaní. Pritom mnohí z nich sa ani po skončení školy nedokážu v živote uplatniť a končia na úradoch práce,“ zamýšľa sa Marek.

Podľa neho sa v školách učia žiaci neraz veci, ktoré považuje za zbytočné. „Zastávam názor, že všeobecný prehľad, ako napríklad znalosť, kedy sa narodil Karol Veľký či kedy prišli Cyril a Metod na Veľkú Moravu, je potrebný. No v informačnej dobe, v ktorej žijeme, sa tieto informácie dajú ľahko kedykoľvek vyhľadať na internete namiesto bifľovania v škole,“ zdôrazňuje.

zväčšiť Mladý podnikateľ má ambíciu zmeniť spôsob... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
rožok, Marek Vician Mladý podnikateľ má ambíciu zmeniť spôsob nakupovania pečiva, ktorý je zaužívaný už desaťročia.

Váži si ľudí, ktorí idú cieľavedome za svojím snom. Napríklad, ak niekto túži byť lekárom a ide študovať medicínu a potom ako lekár aj pracuje. Neuznáva však rôzne všeobecné odvetvia, po skončení ktorých absolventi majú síce pred menom titul a diplom v ruke, no v praxi nič nevedia a až po štúdiu uvažujú, čo budú v živote robiť.

„Počas doby môjho podnikania som mal postupne okolo dvesto zamestnancov a môžem povedať, že mnohí napriek absolvovanému vzdelaniu sa v zamestnaní uplatňovali len ťažko,“ podotýka.

Ambíciám prekážky nekladie

Marek Vician v súčasnosti stále podniká, no zameral sa na nový smer. S manželkou sa vlani presťahovali do Nitry a v neďalekej obci Nové Sady rozbehol firmu orientovanú na potravinársku oblasť. Prezradil, že sa zaoberajú zdravými jedlami a RAW stravou. O sebe hovorí, že je workoholik.

Denne pracuje okolo dvanásť hodín, vo firme ho možno nájsť aj cez víkendy. „Práca ma napĺňa. Venujem jej veľa času, pracujem na rôznych projektoch či aktivitách,“ priznáva. Zatiaľ s manželkou nemajú bábätko, preto celý voľný čas venujú biznisu, ale aj vymýšľaniu nových technológií.

Jeho meno má podpis pod patentom. Je to zariadenie na dávkovanie a balenie pekárenských výrobkov, takzvaný rožkomat. Vymyslel ho spolu s manželkou a spoločníkom Ladislavom Petrášom. „Je to zariadenie na výdaj pečiva bez toho, aby sa ho zákazník pri kúpe musel dotknúť. Do stroja vyťuká iba počet rožkov a tie mu stroj vydá zabalené v počte, v akom chcel,“ opisuje patent.

Rožkomat už testovali v istom obchodnom reťazci v Košiciach – Šaci a ohlasy naň boli veľmi pozitívne. Podobné zariadenie nie je nikde inde nielen u nás, ale ani vo svete. Napriek jeho výhodám by ste však podobný rožkomat zatiaľ hľadali v našich obchodných prevádzkach márne.

Problémom je jeho cena. Vician vysvetľuje, že cena takéhoto rožkomatu je 14-tisíc eur, čo si obchodníci z finančného hľadiska nemôžu dovoliť. Riešením je vyrábať takéto rožkomaty sériovo, čo by citeľne zrazilo ich ceny dolu a vtedy by sa už ich zakúpenie a používanie stalo pre obchodníkov s pečivom rentabilnejšie.

„V súčasnosti rokujeme s istou veľkou firmou, ktorá prejavila záujem vyrábať tieto automaty sériovo,“ prezradil mladý vynálezca. Vician však už vymýšľa nové veci a v súčasnosti je blízko k dokončeniu ďalšieho vynálezu. Zatiaľ o ňom hovoriť nechce, no predstaviť verejnosti ho plánuje už čoskoro.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Úspešní Slováci #Marek Vician