V Argentíne sa v škole exorcizmu učia bojovať s diablom

Sú tu právnici, spisovatelia, architekti i ženy v domácnosti. Všetci sa zišli za jediným účelom: naučiť sa za tri roky bojovať proti diablovi a démonom v argentínskej škole exorcizmu, ktorá je jediná v celej Latinskej Amerike. Mávať krucifixom, kropiť svätenou vodou a vrúcne sa modliť a pritom nespúšťať oči z toho, kto je posadnutý.

14.12.2016 15:00
exorcizmus, posadnutie, diabol, kríž, dievča,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Manuel Acuna vysvetľuje svojim žiakom všetky pravidlá exorcizmu. „Diabol sa nehrá na diabla, je to skutočne diabol,“ varuje luteránsky biskup, ktorý vedie kurzy v skromnom kostole Santos Lugares na predmestí Buenos Aires. Hovorí, že sa mu vlani podaril najväčší výkon exorcizmu, čo sa týka stupňa posadnutosti pacienta. Išlo o dvadsaťtriročnú Lauru, ktorá strávila desať rokov v psychiatrickej liečebni a dnes sa teší dokonalému zdraviu.

V kostole, kde to vonia kadidlom, sú na oltári umiestnené sošky archanjela Gabriela, nazývaného neviditeľný exorcista, a tiež archanjela Rafaela, patróna zdravia. Všetkých 35 dospelých žiakov študuje filozofiu, psychológiu, ale aj šamanizmus, výklad paranormálnych javov, anjelológiu (štúdium anjelov a ich umiestnenia v božskej hierarchii) a démonológiu. Po troch rokoch získavajú diplom konzultanta exorcizmu. Kurzy sú vždy hodinu a pol týždenne a stoja 700 pesos.

„Učíme sa všetky spôsoby, ako bojovať proti diablovi,“ zveruje sa úradníčka Luciana Jeaumová. Do školy ju priviedol záujem o čarodejníctvo a uhranutie, ktorý prejavovala už od detstva. „Démonológia napríklad študuje charakter a funkciu diabla a všetkých démonov,“ vysvetľuje Manuel Acuna. Otec Manuel, ako mu všetci hovoria, sa dobre pamätá na svoj prvý exorcizmus: bolo to 4. apríla 2001. Vtedy sa pri omši jedno dievča vrhlo na zem a začalo hovoriť niekoľkými jazykmi. Nevážila viac ako 40 kilogramov, ale otec Manuel potreboval pomoc ôsmich ľudí, aby ju upokojil.

„Nemal som strach. Vtedy sme si s diablom vymenili vizitky a potom sa exorcizmus stal súčasťou môjho života,“ hovorí. Biskup, ktorý je členom Asociácie nezávislých luteránskych evanjelických cirkví so sídlom v New Yorku, už vraj diabla vymietal 1 200-krát. Na stene jeho kostola je obraz Krista, ktorý akoby zatváral alebo otváral oči podľa toho, odkiaľ sa naňho pozeráme.

Biskup exorcista máva dreveným krížom, ktorý používa pri očisťovacích omšiach a ktorý mu poslúžil v Laurinom prípade. Hovorí, že mu Boh vo sne tento kríž označil. Raz mesačne usporadúva rituál proti kúzlam a urieknutiam, na ktorom sa zúčastňujú stovky veriacich. Úspech je taký, že je potrebné zastaviť prevádzku v ulici, kde je kostol umiestnený. Niekedy sa stáva, že niektorá žena kašle krv. „Je to tak preto, že sa dala dokopy s diablom prostredníctvom zvieracej krvi,“ hovorí Manuel Acuna.

Na chodbe kostola je na desiatkach fotografií zachytený biskup po boku slávnych ľudí, vrátane Jorgeho Bergoglia, dnešného pápeža Františka, aj keď luteránska cirkev autoritu Vatikánu neuznáva. Pastor Esteban Tronovsky z argentínskej luteránskej cirkvi sa od školy dištancuje, rovnako ako ďalšie tri luteránske kongregácie. „Čo je na tom pravdy? Aký podiel na tom majú obchodné záujmy?“ pýta sa. Manuel Acuna je presvedčený, že jeho škola dá každému žiakovi nástroje na to, aby dokázal rozoznať, či ide o prejav diabla, posadnutosť, či urieknutie a aby dokázal urobiť „duchovnú prevenciu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #exorcizmus