Najstarší ľudia na svete majú 117 a 113 rokov

Vlaňajšok priniesol dva úctyhodné záznamy o dlhovekosti do Guinnessovej knihy rekordov. Najstaršou žijúcou medzi ženami sa stala 117-ročná Talianka a medzi mužmi 113-ročný Izraelčan.

03.01.2017 12:00
Emma Moranová Foto: ,
Najdlhšie žijúca žena na svete. V minulom roku ju zapísali do Guinnessovej knihy rekordov. 117-ročná Emma Moranová z Talianska má zároveň najviac rokov medzi všetkými ľuďmi. Portrét vedľa pochádza z obdobia mladosti Moranovej.
debata

Napriek veľmi vysokému veku sú obaja stále čulí. Emma Moranová poľahky sfúkla sviečky na narodeninovej torte a Yisrael Kristal zvládol židovský rituál, ku ktorému sa dostal až so storočným oneskorením.

Dobré zdravie aj pamäť

Moranová nežije v starobinci, ale naďalej vo svojom dvojizbovom byte v malebnom mestečku Pallanza na severe Talianska. Kondíciu jej môžu závidieť mnohí, ktorí si ešte len začínajú užívať oddych na dôchodku. „Nachádza sa v skvelej forme. Má vynikajúce zdravie a dobrú pamäť,“ povedal pre noviny New York Times lekár Carlo Brava, ktorý posledných dvadsať rokov dohliada na starenkin stav.

Talianka tvrdí, že za krásny vek vďačí viacerým veciam: „Svoju dlhovekosť pripisujem tomu, že som nikdy neužívala lieky, jedávam tri vajíčka denne, vypijem pohár domáceho brandy, občas si pochutím na čokoláde, ale nadovšetko uvažujem pozitívne o budúcnosti.“ Nikdy nefajčila a v Taliansku obľúbené víno si vždy nalievala s mierou.

Narodila sa 29. novembra 1899. Mala dve zamestnania. Do roku 1954 pracovala v tkáčovni, potom v školskej kuchyni až do odchodu do penzie, keď mala 75 rokov.

Vydala sa v októbri 1926, ale manželstvo sa o dvanásť rokov rozpadlo. Vzťah s jej mužom Giovannim poznačila smrť ich šesťmesačného syna. Začali žiť oddelene rok po úmrtí jediného dieťaťa. Oficiálne zostali manželia, pretože Taliansko uzákonilo rozvody až v roku 1970. Giovanni zomrel v roku 1978.

Nápadníkom dala košom

Mimochodom, Moranová si tiež myslí, že jej dlhovekosť sa spája s desaťročiami, ktoré prežila bez chlapa v domácnosti. Po rozpade manželstva síce spoznala veľa nápadníkov, ale každému dala košom. „Nechcela som, aby nejaký muž nado mnou dominoval,“ vysvetlila, keď poznamenala, že bez mužov v blízkosti si vychutnávala život bez hádok.

Pod jej dlhovekosť sa môžu podpisovať gény. Matka, teta a niekoľko zo siedmich súrodencov sa prehupli cez hranicu 90 rokov. Jedna zo sestier sa dožila až 102 rokov. Príbuzní opisujú Moranovú ako stále veselú pani, ktorá nestráca optimizmus. Jedna vec jej však chýba – staré priateľstvá sú v nenávratne. „Jej kamarátky a kamaráti ležia na cintoríne,“ povedala pre denník Telegraph 72-ročná príbuzná Rosi Santoniová, ktorá chodieva vypomáhať starenke.

Všetko je určené zhora

Kristal pochádza zo židovskej rodiny, ktorá žila v Poľsku. Narodil sa 15. septembra 1903 v poradí ako tretí zo siedmich chlapcov. Otca mal silno veriaceho, syna budil už o piatej hodine ráno, aby mu dával náboženské pokyny. Matka mu zomrela, keď mal iba sedem rokov a otec o tri roky po nej.

Najdlhšie žijúci muž na svete je 113-ročný... Foto: SITA/AP, Dvir Rosen
Yisrael Kristal Najdlhšie žijúci muž na svete je 113-ročný Yisrael Kristal z Izraela (vpravo). Vlani ho zapísali do Guinnessovej knihy rekordov.

Mladý Kristal nestihol židovský rituál bar micva, keď chlapec vo veku 13 rokov dosiahne náboženskú dospelosť. Bola totiž prvá svetová vojna, otec narukoval na front. Čo zmeškal v detstve, urobil v rekordnej starobe. Vlani v septembri sa uňho zišlo veľa príbuzných, aby sa po sto rokoch stal rituál bar micva skutočnosťou. „Nepoznám tajomstvo dlhého života. Verím, že všetko je určené zhora a dôvody nikdy nevieme,“ poznamenal vtedy podľa serveru Times of Israel.

Osirelý mladík sa začal živiť v továrni na sladkosti. „Bola to fyzicky ťažká práca. Nosil som vrecia s 25 kilami cukru,“ povedal pre noviny Haaretz. Oženil sa, keď mal 25 rokov, ale šťastné manželstvo, z ktorého vzišli dve deti, trvalo len niečo viac ako desať rokov. Nacistickým vpádom do jeho rodného Poľska sa začala druhá svetová vojna. Židom na okupovanom území sa začínalo obdobie pekla.

Tragédia v Auschwitzi

Keď v roku 1940 Nemci vytvorili geto v Lodži, kam sústredili 200-tisíc Židov, začala sa prvá kapitola utrpenia rodiny Kristala. V ťažkých podmienkach s nedostatkom liekov zomreli obidve deti. Fakt, že vtedy zostal nažive, pripisuje svojmu remeslu. Nacisti mu dovolili pokračovať vo výrobe sladkostí; pochopiteľne, že ich musel odovzdávať esesákom.

Druhá časť hrôzy sa odvíjala od augusta 1944, keď hitlerovci odvliekli Kristala s manželkou do nacistického koncentráku v Auschwitzi. Musel otročiť, ženu mu zavraždili. „Dve knihy by sa dali napísať o jednom dni, čo sa tam dialo,“ smutne zdôraznil Kristal.

zväčšiť Na portréte je dnes 113-ročný Yisrael Kristal v... Foto: SITA/AP
Yisrael Kristal Na portréte je dnes 113-ročný Yisrael Kristal v čase, keď mal štyridsať.

Začiatkom roku 1945 sa dožil oslobodenia Červenou armádou. Podvyživený sa našťastie pozviechal v nemocnici a po skončení vojny sa vrátil do Lodže, kde začínal s cukrovinkami. Spoznal tam svoju budúcu druhú manželku, ktorá mu potom porodila dvoch potomkov. Zakrátko po vzniku štátu Izrael emigrovali z Poľska do Haify. Kristal pokračoval ako cukrár, patril medzi špičku v tomto remesle.

Starček síce hovorí, že nepozná recept na dlhovekosť, ale jeho syn Haim Kristal sa nazdáva, aj keď on už nie je veriaci, že otcovi pomáha aj náboženstvo. Tiež pohľad na život. „Na pohár naplnený do polovice sa pozerá, ako by bol plný,“ obrazne opísal jeho optimizmus pre portál Forward. Dodal, že otcovi dopĺňa duševnú energiu pocit, že celá rodina sa oňho zaujíma a pomôže mu zakaždým. Poukázal ešte na to, že jeho predkovia sa dožili vysokého veku.

Keď Kristal porovnáva minulosť so súčasným technologickým pokrokom, ľutuje, že výdobytky znamenajú na opačnej strane menej pracovných príležitostí. „Obuvník robieval niekoľko párov topánok. Vedel, koľko by mal každý deň zarobiť. Teraz stroje vyrobia stovky párov obuvi. Takže sú ich stovky, ale čo robia ľudia? Prácu nemá každý. Obchody sú plné, ale všetci chodia okolo nich bosí a nahí,“ zamyslel sa podľa Haaretzu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Guinessová kniha rekordov #dlhovekosť