Slovo roka 2016 je brexit, druhé trumpizmus

Slovom roka sa podľa vydavateľov anglického výkladového slovníka Collins English Dictionary stal výraz brexit, ktorý sa používa ako skratka pre chystaný odchod Británie z Európskej únie. Na druhom mieste skončil trumpizmus. Informoval o tom denník The Guardian.

13.01.2017 15:00
Brexit Foto:
debata

Vydavatelia Collinsovho slovníka uviedli, že prvý výskyt slova brexit bol zaznamenaný v roku 2013, vlani však frekvencia jeho použitia vzrástla o viac ako 3 400 %. Dôvodom bolo referendum, v ktorom si Briti odhlasovali vystúpenie z EÚ. Takýto nárast výskytu slova je „neslýchaný“, konštatovali vydavatelia.

„Brexit je pravdepodobne najvýznamnejším príspevkom politickej sféry do anglického jazyka za viac ako 40 rokov, od doby, keď aféra Watergate obohatila komentátorov a komikov príponou -gate, ktorá pridáva každému incidentu a škandálu na závažnosti,“ vyhlásila Helen Newsteadová, ktorá zodpovedá za jazykový obsah Collinsovho slovníka. Podľa Newsteadovej sa slovo brexit (zložené zo slov Britain a exit) „preukázalo ešte ako užitočnejšie a prispôsobivejšie“ než slovo Watergate. Výraz inšpiroval vznik mnohých ďalších novotvarov ako bremain (Britain a remain) pre zotrvanie Británie v únii či bremorse (Britain a remorse) pre ľútosť nad výsledkom referenda.

Rôzne slovné hračky potom na seba nedali dlho čakať. Rozchod hercov Angeliny Jolieovej a Brada Pitta tak bol označený za BrexPitt či Bradxit, ohlásený koniec reprezentačnej kariéry argentínskeho futbalistu Lionela Messiho (ktorý si nakoniec futbalista rozmyslel) zase dostal prezývku Mexit.

Medzi ďalších uchádzačov o slovo roka patril aj výraz trumpizmus. „Trump nie je prvým politikom, ktorého meno bolo do jazyka začlenené; ďalšími príkladmi sú thatcherizmus (politika britskej expremiérky Margaret Thatcherovej) alebo reaganomika (ekonomické zmeny vykonané bývalým americkým prezidentom USA Ronaldom Reaganom po jeho zvolení v roku 1981),“ vyhlásila Newsteadová.

Veľký nárast popularity zaznamenalo v angličtine tiež dánske slovo „hygge“, ktorému asi najbližšie zodpovedá výraz „pohoda“, či už ju človek zažíva na spoločnom výlete s rodinou, alebo keď sedí večer zabalený do deky na terase a popíja s priateľmi víno. Práve schopnosť tešiť sa z takýchto maličkostí mnohí považujú za dôvod, prečo sa Dáni pravidelne umiestňujú na popredných priečkach rebríčkov najšťastnejších národov sveta.

Medzi desiatimi uchádzačmi o titul slovo roka sa na zozname objavilo tiež súslovie snowflake generation (generácie snehových vločiek) pre mladých ľudí, ktorí sú vnímaní ako menej odolní, ako boli predchádzajúce generácie.

Z internetovej oblasti je výraz sharenting (share a parenting), teda zdieľanie pokroku detí rodičmi na sociálnych sieťach. Iným módnym slovom je výraz uberizácia (uberization), ktorý je odvodený od názvu taxislužby Uber a označuje podnikateľský model, keď je ponúkanie služieb založené na priamom kontakte medzi zákazníkom a dodávateľom.

Collinsov slovník upozorňuje tiež na rozmáhajúce sa spojenie „dude food“ používané na „rýchle občerstvenie, ako sú hamburgery alebo párky v rožku, ktoré s obľubou konzumujú muži“. Alebo skratkové slovo JOMO (joy of missing out), ktoré sa používa, keď si človek dokáže užívať daný okamih a netrápi ho, že ľudia na inom mieste sa napríklad môžu baviť lepšie. Tiež toto slovo súvisí s mobilnými technológiami – je totiž reakciou na ustavičné kontrolovanie aktivít priateľov na sociálnych sieťach.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Guardian #Donald Trump #Brexit