Greenpeace viní banky z ničenia pralesov

Ekologická organizácia Greenpeace obvinila poprednú britskú bankovú spoločnosť HSBC, že pomohla sprostredkovať pôžičky v hodnote niekoľkých miliárd dolárov firmám, ktoré produkujú palmový olej a sú kritizované za zničenie rozsiahlych plôch indonézskeho dažďového pralesa. Banka obvinenia odmietla.

23.01.2017 15:00
plantáž, palmový olej, greenpeace Foto:
Nová palmová plantáž vysadená na odlesnenom území.
debata (1)

„Len v uplynulých piatich rokoch bola HSBC členom bankových syndikátov, ktoré zariadili pôžičky v objeme 16,3 miliardy dolárov (k tomu takmer dve miliardy dolárov v dlhopisoch) šiestim spoločnostiam, ktorých podnikanie s palmovým olejom zničilo v Indonézii rozsiahle plochy dažďových lesov, mokradí a prirodzeného životného prostredia pre orangutany,“ uviedla organizácia Greenpeace. „Vyšetrovanie Greenpeace zmieňuje aj ďalšie známe európske banky, žiadna však nenesie toľko viny ako HSBC, vôbec najväčšia banka v Európe,“ dodala organizácia.

„HSBC o sebe hovorí, že je rešpektovanou bankou s politikou udržateľnosti, ktorá nepodporuje odlesňovanie. Ale keď je čas podpísať zmluvu, idú vznešené myšlienky bokom. Odlesňovanie spôsobuje obrovské požiare, ktoré ohrozujú milióny ľudí v juhovýchodnej Ázii a ničia našu globálne klímu,“ podotkla aktivistka Annis Rahmawatiová z pobočky Greenpeace v Juhovýchodnej Á­zii.

HSBC v reakcii uviedla, že vedome neposkytuje služby, ktoré by priamo podporovali firmy na výrobu palmového oleja, ktoré nevyhovujú jej politike v otázke odlesňovania. Táto politika zakazuje financovať operácie, ktoré sú nezákonné, poškodzujú chránené lesy a porušujú práva pracovníkov a miestnych obyvateľov, napísal denník Financial Times.

Palmový olej je kľúčovou zložkou mnohých výrobkov bežnej spotreby, ako sú šampóny, zubná pasta, zmrzlina či rybie prsty, a dopyt po ňom v posledných desaťročiach stúpa. Ekologickí aktivisti upozorňujú, že masívne používanie palmového oleja vyvíja tlak na premenu tropických lesov na palmové plantáže a spôsobuje rozsiahle odlesňovanie napríklad v Indonézii či Malajzii. V poslednom čase sa objavili kampane za bojkot výrobkov s palmovým olejom a niektorí výrobcovia od jeho používania ustupujú.

Podľa organizácie Greenpeace banky zaostávajú za veľkými medzinárodnými spotrebiteľskými spoločnosťami, ako je Nestlé či Unilever, v prijímaní prísnejších pravidiel, ktoré by predchádzali odlesňovaniu. „Finančný sektor musí prijať štandardy veľkých obchodných firiem a výrobcov potravín,“ zdôraznil aktivista Greenpeace Richard George.

Z analýzy údajov vydávaných indonézskym ministerstvom životného prostredia vyplýva, že od roku 1990 bolo zničených 31 miliónov hektárov miestnych tropických dažďových lesov, čo zhruba zodpovedá rozlohe Nemecka. Indonézia už tiež prekonala niekdajší rekord Brazílie a stala sa krajinou s najrýchlejšou mierou odlesňovania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #HSBC #banka HSBC #palmový olej #pralesy