Egypťania si vypomáhajú peňažnými príspevkami na oslavách

Na scéne sa za sprievodu orchestra natriasajú brušné tanečnice. Prebiehajú narodeninové oslavy jedného dievčaťa a prítomní hádžu do nádoby bankovky. Ceremoniár večera Hasan s mikrofónom v ruke oznamuje, že hostia celkovo darovali 5 000 egyptských libier.

23.01.2017 16:00
Egypt, ťava, pyramídy, púšť, ťavy Foto:
Ilustračné foto.
debata

V Egypte, kde kríza znižuje rodinám príjmy, dnes niektorí získavajú peniaze aj tak, že organizujú oslavy.

Každý týždeň sa ich konajú desiatky, väčšinou vo štvrtok večer, pretože to je v Egypte posledný deň v týždni. Účastníci osláv dávajú väčšinou 250 až 2 500 libier. Je to akýsi systém družstevného financovania, ktorý má pomôcť Egypťanom zasiahnutým hospodárskou krízou získať peniaze inde ako v banke.

Tohto večera nie sú peniaze určené dievčine, ktorá slávila narodeniny. Pôjdu do spoločnej pokladnice, z ktorej má úžitok každý darca. Každý účastník zaplatí nejakú sumu a potom čaká, až na neho príde rad. Potom usporiada oslavu, a peniaze tak získa. Každý platí podľa výšky svojho príjmu. A na rozdiel od bežných spoločných pokladníc sa účastníci nepoznajú. Svadby, rôzne výročia a oslavy narodenín sa stávajú príležitosťami, keď sa ľudia na účel takzvaného participatívneho financovania schádzajú. Cieľom je pritiahnuť čo najväčší počet prispievateľov. Na jednej slávnosti, ktorá stojí jej organizátora okolo 50-tisíc libier, môže osoba, ktorá vyberá peniaze, získať až 200-tisíc libier.

V malej obci Abú Ghajt, asi 35 kilometrov severne od Káhiry, večer organizuje oslavu otec mladého dievčaťa. Pod stanom vztýčeným na poli sa v opare dymu z vodných fajok a z tabaku bavia stovky hostí. Väčšina mužov má na sebe dlhú tradičnú tuniku. Niekoľko mladých žien predvádza na pódiu brušný tanec, bez ohľadu na zimu v skromnom oblečení. Oslava sa preťahuje neskoro do noci. Tridsiatnička Magdy Ragabová práve prispela svojím dielom. „Budem takto prispievať rok alebo ešte trochu dlhšie, kým neusporiadam vlastnú oslavu,“ hovorí. Za získané peniaze si chce kúpiť dodávku alebo si otvoriť obchod.

Večierkov ako je tento sa v posledných rokoch v Egypte organizuje čoraz viac, poznamenáva agentúra AFP. Ekonomické podmienky v krajine sa zhoršili od roku 2011 aj pre politickú nestabilitu.

V najľudnatejšej krajine arabského sveta sa pokles dolárových rezerv, spomalenie ekonomiky a vysoká inflácia prejavujú aj nedostatkom cukru, mlieka pre deti či liekov. Za týchto podmienok je tento systém jedným z mechanizmov na základe družstevného financovania, vysvetľuje ekonomický analytik Valíd Gamál. „Keď ľudia už bankám neveria alebo keď sú pôžičky príliš drahé, rozhodujú sa pre vzájomnú finančnú pomoc,“ hovorí.

V obci Šamma v delte Nílu, asi 70 kilometrov severne od Káhiry, usporiadal veľkoobchodník Valíd Sara svadbu svojho brata. Do spoločnej pokladnice prispieval mesiace. „Dnes sa raduje dvojnásobne: oslavujem bratovu svadbu a zároveň získam peniaze,“ vysvetľuje. „Investovať do tohto systému je lepšie ako ísť do banky,“ hovorí jeden z hostí, ktorý sa sám chystá organizovať slávnosť v septembri, až sa bude ženiť jeho synovec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #peniaze #Egypt #oslavy #Egypťan