Neplatiť dane sa nevypláca. Odniesol si to aj Al Capone

Chicagský gangster Al Capone se do dejín zapísal ako brutálny zločinec a neľútostný šéf podsvetia. Osudným sa mu však nestali vraždy, násilie či organizovaný zločin.

24.01.2017 17:00
debata (6)

Do väzenia sa nakoniec dostal z prozaického dôvodu – za daňové úniky. Capone, ktorý sa vo svojich najlepších rokoch stal celebritou a hral sa aj na mecenáša, zomrel pred 70-timi rokmi 25. januára 1947.

Al Caponeho kriminálna história zo záznamov FBI... Foto: Wikimedia
Al Capone, FBI, trestný záznam, mafia, mafián, trestný čin Al Caponeho kriminálna história zo záznamov FBI z roku 1932 ukazuje, že väčšina obvinení sa skončila zamietnutím alebo prepustením.

Syn chudobných prisťahovalcov z talianskeho Neapola sa z predavača cukroviniek vyšvihol až na post kráľa organizovaného zločinu 20. rokov minulého storočia, pred ktorým sa triaslo nielen celé Chicago. Capone sa pasoval za šéfa amerického podsvetia vďaka svojej povestnej krutosti na ceste za ziskom. Nemilosrdnými praktikami naháňal „Netvor bez súcitu“ veľký strach i ostrieľanej konkurencii.

K obrovskému bohatstvu Caponemu pomohlo ovládnutie prostitúcie, hazardu a neskôr najmä prohibícia, ktorá bola v USA v platnosti od januára 1919. Jeho gang sa v čase zákazu predaja liehovín zameral na pašovanie a nelegálny obchod s alkoholom. V najlepších časoch Capone inkasoval až sto miliónov dolárov ročne. Povestná bola jeho schopnosť v podplácaní polície, politikov či právnikov.

Alphonse (Alfonso), skrátene Al Capone sa narodil 17. januára 1899 v newyorskom Brooklyne. V škole vydržal len šesť rokov. Prvé skúsenosti s organizovaným zločinom nazbieral ešte ako výrastok v brooklynskom „Bim Booms“ gangu. Neskôr mu náruč otvoril vtedy najmocnejší newyorský gang Johnyho Torria, ktorý prevažne zarábal na riadení prostitúcie.

Capone sa od počiatku pri násilných akciách osvedčil ako tvrdý chlap, ktorý majstrovsky ovláda ako „ručnú“ prácu, tak aj revolver a automatické zbrane. Z pouličných bitiek si odniesol povestnú jazvu na ľavom líci, ktorá mu vyniesla prezývku Zjazvený (v angličtine Scarface, poz. redakcie). V decembri 1918 sa ako devätnásťročný oženil s o dva roky staršou Mae Coughlinovou a mal s ňou syna Alberta (zomrel v roku 2004).

Torriov zločinecký gang sa čoskoro rozhodol svoj „biznis“ rozšíriť aj do iných amerických miest a tak sa Capone spolu s Torriom presťahovali do Chicaga. Po zavraždení vtedy najväčšieho chicagského bossa Jamesa Colosima (mal prezývku Veľký Jim) v máji 1920 a po Torriovom odchode do dôchodku sa Caponemu otvorili dvere k trónu podsvetia. Netrvalo dlho a mafián už kraľoval na celom americkom Stredozápade.

Nielen ulice Chicaga vtedy zažívali množstvo klasických gangsterských scén. Muži strieľajúci na seba zo samopalov Thompson 1928 za jazdy v čiernych automobiloch. Najznámejším krvavým podpisom Caponeho bola zrejme poprava mužov gangu Georgea Morana z februára 1929, známy ako Masaker na Deň svätého Valentína. V sklade pri Lincolnovom parku v Chicagu zostalo na zemi ležať viac ako sto prázdnych nábojníc a sedem tiel.

Orgány spravodlivosti sa dlhé roky márne snažili dostať Caponeho za mreže. Nemohli ho totiž priamo usvedčiť zo žiadneho ťažkého zločinu. Až s pomocou nastrčeného agenta z ministerstva financií sa podarilo zhromaždiť dôkazy o porušení zákona o dani z príjmu. „Verejný nepriateľ číslo jeden“, ktorý sám zavraždil niekoľko ľudí a dal zlikvidovať desiatky ďalších, zamieril v roku 1931 za daňový únik do väzenia na 11 rokov.

Al Caponeho cela pripomínala v porovnaní s... Foto: Barbora Nováková
väzenie, cela Al Caponeho cela pripomínala v porovnaní s inými izbu v päťhviezdičkovom hoteli.

Neústupným bojom s mafiou (a snahou o ukončenie prohibície, ktorá jej nahrávala) sa preslávil chicagský starosta českého pôvodu Anton Cermak (Čermák), počas éry ktorého Caponeho zatkli. Podľa jednej z verzií stál mafián aj za Čermákovou smrťou. Politik zahynul v roku 1933 pri atentáte na prezidenta Franklina Roosevelta. Cieľom atentátnika však mohol v skutočnosti byť práve Čermák, ktorého smrť si z väzenia objednal Al Capone.

Ten sa na slobodu predsa len dostal. V novembri 1939 ho z dôvodu pokročilého štádia syfilisu prepustili z povestného Alcatrazu a hospitalizovali v nemocnici. Ako osamotená ľudská troska potom Capone dožíval na svojej usadlosti na Floride, kde tiež zomrel.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Chicago #podsvetie #Al Capone