Rok ohnivého kohúta praje rodine, zmenám nie

Čínsky nový rok patrí kohútovi. Dariť sa bude kreatívnym a usilovným ľuďom. Kohút pomôže aj pri nadviazaní vážneho vzťahu alebo rodinnej harmónii.

26.01.2017 07:00
debata (1)

Pracovitosť, odvahu a spravodlivosť symbolizuje v čínskej mytológii kohút, s ktorým je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok. Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadá začiatok nového roka na 28. januára, keď kohút vystrieda vládu dynamickej opice. V oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie tak vypuknú búrlivé oslavy.

Kohút je desiatym znamením čínskeho horoskopu a bude vládnuť až do 15. februára 2018, keď ho vystrieda umiernený pes. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári aj konkrétny prvok. Pre rok 2017 a znamenie kohúta je to oheň. Podľa astrológov by mal nadchádzajúci rok byť v znamení spravodlivosti, odvahy, usilovnosti a kreativity. Nie je príliš vhodný na zmeny a riskantné projekty. Ľudia by sa mali skôr zamerať na dokončenie alebo rozvinutie projektov začatých v predchádzajúcom roku ohnivej opice. Kohút tiež praje nadviazaniu vážneho vzťahu alebo založeniu rodiny či utuženiu rodinných vzťahov.

Človek narodený v znamení kohúta je usilovný, rád vzbudzuje pozornosť a radí sa medzi perfekcionistov. Kohút sa hodí na povolania analytika, bezpečnostného pracovníka, podnikateľa, predavača, ale aj herca alebo spisovateľa.

Narodení v tomto znamení (ročníky 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 a 2005) sú spoločenskí a bývajú radi stredobodom pozornosti, zároveň nie sú príliš dôverčiví a spoliehajú sa radšej sami na seba. Pôsobia bezstarostne, ale vo vnútri môžu byť zraniteľní. K ich negatívnym vlastnostiam patria márnotratnosť a občas aj agresivita. Najlepšími partnermi pre nich sú ľudia narodení v rokoch draka, byvola alebo hada. Naopak sa k nim príliš nehodí znamenie zajaca. Šťastnými číslami pre kohúta sú jeden, päť, deväť a desať. Šťastnými farbami sú biela a žltá.

V roku kohúta sa narodili napríklad hudobníci Eric Clapton a Neil Young, herec Matthew Perry, režisér David Lynch, komik Groucho Marx alebo moderátor Larry King. Medzi slávne ženy narodené v znamení kohúta patria herečky Melanie Griffithová, Diane Keatonová či Katherine Hepburnová, speváčka Gloria Estefanová alebo tenistky Serena Williamsová a Anna Kurnikovová.

Aj herec Matthew Perry, známy zo seriálu... Foto: SITA/AP, Rich Fury
Matthew Perry Aj herec Matthew Perry, známy zo seriálu Priatelia, sa narodil v znamení kohúta.

Sviatky jari (Čchun-ťie), čiže nového roku, sú najvýznamnejším sviatkom pre Číňanov, Taiwancov, Vietnamcov, Singapurčanov, Kórejčanov a Japoncov. Sviatky jari sú porovnateľné s našimi Vianocami. Oslavy trvajú 15 dní. Ľudia si navzájom prajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia, života a príjemcovi má zabezpečiť požehnaný rok. Dôraz sa kladie aj na upratovanie domu pred začiatkom nového roka a ozdobné dekorácie. Súčasťou osláv sú aj tradičné tance vo zvieracích kostýmoch. Na jedálničku potom nesmie chýbať tradičný pokrm „ťiao-c'“, teda taštičky plnené mäsovou plnkou zo zeleninou.

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas tohto obdobia sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia vo zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, keď sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem) a s dvojročným cyklom, keď sa mení kladný a záporný princíp jin a jang.

Ktoré ročníky sa narodili v znamení kohúta?
1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 a 2005

Začiatok nového roka je pohyblivý. Nastáva počas prvého novu po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára.

Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje na rok 2637 alebo 2636 pred našim letopočtom, keď ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, než opustí Zem. Dostavilo sa ich len 12, za odmenu im Budha prisúdil vládu v čase v poradí, v akom prišli: myš (potkan), byvol, tiger, králik (zajac), drak, had, kôň, ovca (koza), opica, kohút (moriak), pes a prasa.

Pozrite si staršie novoročné oslavy v Číne

Číňania, ktorí žijú v Indonézii, oslavujú...
Umelci počas osláv nového lunárneho roka...
+9Tradičný čínsky tanec počas osláv nového...
Obyvateľka Bangkoku stojí za sochami koz v...
Muž a žena v tradičných červených farbách na...
+9Matka a dieťa v tradičných odevoch na oslavách...
Muž sa prechádza v malajzskom Zen budhistickom...
Návštevníci sa fotografujú počas osláv čínskeho...
+8Ohňostroj nad panorámou Singapuru počas osláv...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Nový rok #čínsky nový rok #rok kohúta