Obchodu s mláďatami šimpanzov sa darí najmä v Pobreží Slonoviny

Šimpanzy z Pobrežia Slonoviny sú ohrozeným druhom, ktorého vývoz je nelegálny. Keďže sú roztomilé a mnoho ľudí si ich praje ako domácich miláčikov, objavujú sa veľakrát na čiernom trhu. Odchyt jedného zvieraťa si pritom väčšinou vyžiada životy celej jeho rodiny, čo môže druh vyhubiť, napísal spravodajský web BBC, ktorého novinári odhalili sieť pašerákov šimpanzov v tejto africkej krajine.

03.02.2017 14:00
šimpanz Foto:
Mláďatá šimpanzov pašeráci predávajú bohatým klientom, ktorí si však často s dospelou opicou nevedia poradiť.
debata

Pašeráci mláďa šimpanza ponúkajú až za 12 500 dolárov. S kupcom rokujú prostredníctvom sociálnych sietí a zviera potom z krajiny vyvážajú v špeciálnych boxoch. Tieto prepravky sa na prvý pohľad zdajú obyčajné. Prepravujú sa v nich zvieratá, s ktorými možno obchodovať legálne. Boxy však majú uprostred stenu, cez ktorú šimpanza nie je vidieť.

Šimpanzy sa potom ocitajú u bohatých záujemcov prevažne z Blízkeho východu a z Ázie. Z malej roztomilej opičky sa však rýchlo stáva silné dospelé zviera, ktorého domáci chov predstavuje nebezpečenstvo.

„Majú pred sebou ešte 90 percent svojho života … a ocitnú sa v klietke. V niektorých prípadoch ich majiteľ zabije, pretože už nie sú tými malými zvieratkami,“ tvrdí aktivista z radov ochrancov prírody Karl Ammann, ktorý obchod so šimpanzmi označuje za „spôsob otroctva“. Pašeráci pri odchyte mláďaťa mnohokrát postrieľajú celú jeho rodinu, ktorá ho chráni. To niekedy znamená až desať dospelých šimpanzov, ktorých mäso sa potom ocitne na čiernom trhu. „Keby ich takto zabíjali naši predkovia, už by tento druh neexistoval,“ povedal policajný plukovník z Pobrežia Slonoviny Assoumou Assoumou. „Ak to bude pokračovať, tak za desať-dvadsať rokov tu šimpanzy vymrú,“ dodal.

Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že na svete z divočiny každý rok kvôli čiernemu trhu s primátmi zmizne 3-tisíc orangutanov, šimpanzov a goríl. Zvyčajne sú zastrelené počas lovu, predané pašerákom či umierajú v zajatí. Asi dve tretiny z nich tvoria šimpanzy, ktoré sú ohrozeným druhom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pobrežie Slonoviny #šimpanz