Najobľúbenejšie nemecké jedlo nie je klobása

Je prakticky nemožné navštíviť Nemecko a neochutnať currywurst alebo bratwurst. No bez ohľadu na ich slávu sa zdá, že Nemci sa nemôžu nabažiť celkom iného pokrmu - döner kebabu, napísal spravodajský server BBC News.

17.02.2017 15:00
nemecko, doner kebab, klobása, jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Nemecko s 82 miliónmi obyvateľov denne skonzumuje dva milióny kebabov, uvádza Gürsel Ülber, hovorca Zväzu výrobcov tureckého Döner v Európe (ATDiD). Dá sa povedať, že na tenko krájané mäso pečené na zvislom bodci, naplnené do pita chleba či inej placky a zavŕšené šalátom, prebíja, čo sa týka obľuby, klobásové duo.

Dvojicu mužov, ktorým je pripisovaný vynález döner kebabu v Berlíne pred takmer 50 rokmi, tvoria Kadir Nurman a Mehmet Aygun. Obaja patrili medzi gastarbeiterov z vlny prisťahovalcov z južnej a východnej Európy, ktorí mali posilniť západonemeckú povojnovú ekonomiku.

Aj keď existuje veľa špekulácií o tom, ako sa vytvorenie döner kebabu skutočne odohralo – Aygun tvrdí, že obľúbený pokrm vymyslel už v roku 1971, teda o rok skôr ako Nurman – ATDiD formálne pripísal túto česť Nurmanovi. Podľa Ülbera predal Nurman prvý nemecký döner kebab zo svojho malého stánku naproti Stanici Zoo vo vtedajšom Západnom Berlíne v roku 1972. Tradičné grilované mäso podávané s ryžou, so šalátom a s pitou premenil na sendvič pre ťažko pracujúcich a „uponáhľaných“ Nemcov, ktorí jedia za pochodu. Tak Nurman, ako aj Aygun tvrdia, že to bol ich nápad dať mäso do pita chleba.

Bez ohľadu na to, kto z nich sa chopil oťaží ako prvý, však obaja muži položili základy tomu, čo je teraz v Nemecku obchodom s objemom štyroch miliárd eur. Na kebaby sa tu denne spotrebuje ohromujúcich 400 ton mäsa a zo skromne začínajúceho pouličného občerstvenia sa stala jedna zo základných súčastí nemeckej stravy.

ATDiD odhaduje, že v Nemecku funguje asi 40 000 obchodov s kebabmi; najviac v Berlíne, kde ich je asi 4 000, čo je viac ako v najľudnatejším tureckom meste Istanbule. Za nemeckým hlavným mestom nasledujú Mníchov, Frankfurt nad Mohanom, Hamburg a Stuttgart.

Tento pouličný pokrm je taký obľúbený, že v roku 2011 skupinka univerzitných študentov našla riešenie pre „kebabový dych“. Ide o nápoj s názvom Papa Turk, obsahujúci okrem iného zázvor, petržlen, mätu a citrón, ktorý údajne neutralizuje cesnakovou pachuť v ústach.

Ale prečo je kebab v Nemecku tak obľúbený? „Pretože chutí tak dobre,“ odpovedá jednoducho Ülber. „V ruke držíte samé dobré veci. Kvalitné proteíny a šalát.“ Nejde však len o chuť, veľké porcie alebo finančnú dostupnosť kebabov, ktoré stoja od 4,50 do 14 eur. Súčasťou ich obľuby je aj to, ako ľahko sa dajú prispôsobiť. Pôvodný Nurmanov výtvor obsahoval len hovädzie. Postupom času a s väčšou dostupnosťou ďalších druhov mäsa döner zahrnul kuracie, baranie i morčacie mäso, rovnako ako rôzne druhy chleba a dresingov či príloh.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #jedlo #Nemci #klobásy #kebab